…….drabbas av leda och som en följd depression, ett vanligt tillstånd i vårt moderna samhälle. Nytänkande och moderna metoder som skiljer sig från det som är vardag möter trots detta alltid motstånd. ”Hästen är här för att stanna, men automobilen är bara en fix idé.”  Det sa Henry Fords advokat år 1903 när man diskuterade om folk skulle satsa sina pengar på nymodigheten. Tyvärr så har inte svenska partierna i valrörelsen någonting nytt att erbjuda. Det är bara saltkornens placering på jordnöten som skiljer, och om en skall äta hela förpackningen själv eller om vi skall följa WHO (världshälsoorganisationens) råd att det är bättre att alla mår ett uns bättre än att en människa är fullt komplett frisk. Sen är det givetvis en öppen fråga om det är jakten på stimuli som lockar politiska företrädare i kd-uniform respektive folkpartihalmhatt att spionera och logga in sig på ganska harmlösa hemsidor som hos socialdemokraterna. ”När Fantomen är vred så darrar lejonen.” Detta är förstås ett djungelordspråk. Men det kan också ses som tecken på att folkpartiet har skitit i det blå skåpet, annonskampanjen mot fusket var ett fusk. Vad för spännande förväntar man sig finna mot sin motståndare? Sossarna har ju som bekant regerat och styrt med en borgerlig politik och nu går oppositionen till val med gamla klassiska socialdemokratiska argument. Blåval eller kaskelot? Det är frågan för dagen. När röstfiskandet med eller utan nät är över i denna gigantiska och kostsamma fiskdamm så återstår bara minglandet i valbaren. En tanke i tiden är en idé som jag fiskat upp hos en favoritserietecknare Ulf Lundkvist. I en av hans figurer, Assar, fanns för några år sedan som föregångare till ett partiprogram. - Gunnars Fisk – efter konkursen och utan någon som helst ändring förutom ett ord, blev nästa ruta - Nya Gunnars Fisk. Visst är det en likhet med - De Nya Moderaterna, Sveriges Nya Arbetarparti. Betyder det att politiken har gjort konkurs?

 

Kanske borde våra politiker återvända till människans rötter och finna primitiva ledtrådar för resultatet i denna envig som valet utvecklat sig till. Indianerna såg tidigt tecken i alla slags naturfenomen. En fallande stjärna kvällen före en löpartävling garanterade lycka, medan en hoande uggla var olycksbådande för stammen och kunde innebära att loppet ställdes in. ”Om Gud är med oss, vem kan då vara emot oss?” Göran Persson kommenterar det fina första maj vädret. Kosten ansågs viktig i indianstammarna. Den som åt buffel- eller antilopkött fick också en del av kraften och snabbheten som dessa djur besatt. Skallerormen var också vanlig. Kanske var tanken att skaffa sig en giftig spurt. I dagens politik skulle den också kunna få den dubbla betydelsen med att slingra sig som komplement till giftigheten i spurten. Att äta hare eller grodlår betydde en säker förlust, eftersom deras bräcklighet fördes över till indianlöparen. Tankens kraft är en faktor som Thomas Dewar har noterat. ”Minds are like parachutes they only function when open”. Tankfnatt förekommer annars flitigt i dagens politiska åsikter, eller är det bara tomma tankar som en förebråelse om en ny oljekris som uppenbarar sig som ett distanslöst munspel. Omvänd burka tycker jag mig skönja hos den ledande oppositionspolitikern. Det är precis som det låter, alltså istället för att skyla hela kroppen och bara ha en liten glugg för ögonen öppen så består den omvända av en total öppen insyn förutom skygglapp för ögonen. ”Don´t worry, bee happy!” Är ett klassiskt koncept för en enkel och lyckosam tillvaro. Följande citat är ur boken Det sovande folket (1993) av Fredrik Reinfeldt. ”Svenska folket består av tre grupper, enligt Reinfeldt: "handlingskraftiga självständiga medborgare”, ”oförbätterliga [...] brottslingar” och den stora gruppen, ”det sovande folket”. sid 57-61.

 

Lena Sundström – jag säger det ännu en gång, Lena Sundström. Hon är värsta grymma tjejen som har en överskarp hjärna och ett stort humant hjärta i sina krönikor. Jag tycker att det borde vara ett naturligt steg för Bo Kaspers att använda texterna som musik i framtiden. Här kommer som en avslutande kommentar till årets val ett citat från Lenas senaste krönika.” Folkpartiet har varit på inbrottsturné samtidigt som de tapetserar stan med affischer där de går till val på att bekämpa kriminalitet och fusk. Vi har en ledare som heter Göran som nästan lyckas övertyga oss om att det inte finns någon svamp i Sverige och att vi har bland de lägsta elpriserna i Europa och att han inte har någon som städar åt honom där hemma utan att han tar hand om sin egen skit själv. En annan ledare kallar sig för "utmanaren" samtidigt som han ser ut som en liten skolpojke som står och drar sig i snoppen när han får audiens hos Angela Merkel. En utmanare som säger att han är så glad över att träffa Angela Merkel, inte för att han är glad över att träffa Angela Merkel, utan för att han får visa Göran att han faktiskt vågar. (Som någon slags beigare autografjägare.)
  Den här Fredrik "utmanaren" säger sig vilja bekämpa det svenska bidragssamhället, vilket han tänker göra genom att inleda sin mandatperiod med att införa ett vårdnadsbidragssystem (som inte är något annat än ett hemmafru/au pairbidragssystem eftersom 3000 spänn i månaden knappast är något som man "plötsligt blir onödigt rik" på.)
  
Så vad nu?
  
Det är inte som i Melodifestivalen där man kan ringa in och proteströsta på några finska troll. Det är nio dagar kvar till valet och jag drömmer om något annat.”

 

Ole dole doff kinke lane koff. Nej, detta är inte en barmonolog, varken i Spanien eller i Finland. Det är givetvis den gamla räkneramsan i kurragömma. Så har vi det som nyfikna anhängare av modern politik och journalistik idag. Ett virrvarr, mischmasch eller kaos av ord utan innehåll och djupare betydelse än – rösta på mig! Vad det sedan kommer att betyda är som att leka kurragömma. ”Om bara de som älskade varandra gifte sig, skulle de flesta människor dö ogifta.” Robert Louis Stevenson funderingar kring äktenskap är också överförbara till relationen till och för politiska partier. Möss gillar i själva verket inte ost, har man kommit fram till vid ett universitet i Manchester. Då måste vi givetvis ställa oss följdfrågan om det är själva råttfällan som de små arma djuren försökt att komma åt under århundraden. Eller är det utmaningen, spänningen som ger musen en vardagskick? Vilka kickar har man att se fram mot som pensionär? Idag finns det i Sverige 2,7 miljoner personer över 55 års ålder. Alltså en tredjedel som befinner sig närmare dösidan än den andra sidan.

 

"Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då skall du se hur lågt det var."  Skriver Dag Hammarsköld i sin bok – Vägmärken. En lysande vägvisare i vårt sätt att värdera omgivning, människor och oss själva. Världens djupaste hav är klart djupare än världens högsta berg är högt. Så oavsett vad som hävdas i valkampanj, omklädningsrum eller bastu om vilket gott parti den eller den är med sin fysik eller intelligens, så är det mystiken som styr. Alltså djupet i vårt sinne och hjärta, givetvis med direktkoppling till hjärnan och dess utsläpp som är avgörande. Det finns sätt att försöka dölja att det inre djupet skall dyka upp vid oangenäma tillfällen. Ett är botox. Finansdirektörer i Londons affärsvärld har slutat att svettas framför tv-kameror och på podiet. De sprutar in lite botox i armhålan och pannan. Det slår ut svettkörtlar – paralyserar dem. Detta påstås vara bra för karriären med svettfria pannor. Men svett är som bekant även ansträngningens parfym och det är dessutom bara vatten, precis som allt annat vatten så rinner svett. Svettas bör man annars dör man av överhettning. Frågan är nu, var rinner finansdirektörsvetten ut? Är det samma lucka som vetten lämnar kroppen?  Leijonborg (svensk Nixon) har inte tillgång till botox, det visade några nyhetsinslag tydligt under veckan.

 

"Vi vet allt om hur afrikanerna dör men nästan ingenting om hur de lever." Ett citat ur romanen Kennedys hjärna av Henning Mankell. Precis på liknande sätt är det nog även med förhållandet om kunskapen om vårt levarne. Är det vår svenska husmanskost som gjort oss till ett av de mest långlivade folken på jorden? Det vill svenska forskare nu undersöka, skriver Svenska Dagbladet.  – I dag finns det ingen utvärdering av hur svensk husmanskost påverkar hälsan, men vi vill göra en sådan och har ansökt om forskningsanslag. Något bra måste det vara med vår mat eftersom svenskarnas livslängd ligger i världstopp, jag tror bara japanerna blir äldre,” säger Alicja Wolk, näringsepidemolog vid Karolinska institutet, till tidningen. En holländsk undersökning visar nämligen att äldre kvinnor som åt ett hälsosamt urval av holländsk husmanskost levde längre än de som åt den omtalade medelhavskosten eller en onyttigare variant av holländsk husmanskost. 5.000 kvinnor i åldern 60-69 år har följts i studien. Hos de som åt hälsosam husmanskost var dödligheten 30 procent lägre, skriver SvD. Forskning har också tidigare visat att medelhavskosten påverkar hälsan positivt - men att effekten var tydligast vid medelhavet, i till exempel Grekland och Spanien.– ”Jag tror att naturen gjorde så att varje land har något bra att äta. Invånarna har sedan under århundradena lärt sig att hitta kvalitetsmaten och det präglar husmanskosten i olika länder. De som valde fel klarade sig inte bra och dog,” säger Alicja Wolk vid Karolinska institutet. För att vi skall må lika bra dagen före liksom dagen efter det som anses vara dagen som är i centrum. Rocky är en grym seriefigurer som besitter en uppsjö av sanningar. Här kommer tipset till alla val och kval, oavsett resultatet.

 

"-Jag hade tänkt ta en Ipren mot min baksmälla men lyssna på den här varningstexten: Vanliga beverkningar! Trötthet, huvudvärk, illamående, kräkningar, ... Sällsynta biverkningar: Vätskeansamling (ödem), brustet magsår, lever och njurproblem, ... depression, förvirring. Man blir med andra ord elefantmanen!
-I ännu mer sällsynta fall blir man en dvärg utklädd till piller som dyker upp överallt och spelar gura"

 

P.P