……..är detta års stora värdeladdade fundament som samtliga partier går till val med som grundbult. Bauhaus och Elgiganten lovar i sina annonser att om du finner en vara billigare någon annanstans så får du den till samma pris på dessa butiker. Precis så låter det bland partiledare idag. ”Om dom ger den skattelättnaden eller det bidraget, då ger vi också detsamma” säger Fredde. Just nu är det en underbar tid att vara medborgare i konungariket Sverige. Det är inte bara gröna skogar, nu är även allt som glimmar guld. Det är givetvis en bisak att det kommer en vardag efter denna månadslånga kampanjhelg. Och den nya beteckningen på löftesfabriken kommer då att heta Felgiganten. En slags force majure finns alltid som nödutgång för misslyckade politiska beslut. Men än så länge pågår festen. Alla vinner och alla får påsar. ”In Sweden, they have a system of higher taxes but welfare for everyone. They call it the Swedish model. Well, I could go for a Swedish model right about now.” Bob Dylan håller koll på Europa. Hans ord värmer säkert ett och annat rosigt ansikte medan det ger tunga suckar i de blåaste av valstugor.  Ett Wittgensteincitat är alltid rätt. ”Det enda vi kan vara säkra på är kroppens förmåga att reagera.”  Snöras i huvudet gör mig rasande. Omvänd rasism skriver den moderata politikern Agneta Östman-Wengers om i ett mail till Länstidningen i Södertälje. ”Idel mörkhåriga, söta barn med främmande namn/…/Jag älskar att se små lintottar; är det fel i ett land som ursprungligen kryllade av dessa.” Det är säkert ett uppriktigt, naivt och känslosamt mail moderata damen har skrivit. ”Hon har hål i huvudet.” Säger partisekreteraren Sven-Otto Littorin. Ja! Det är en ganska sannolik teori. Vi lever trots allt i en tid där Muhammed är vanligaste pojknamnet i Malmö. Zlatan är den överlägset mest uppmärksammade idrottsmannen i landet. Enligt den bild jag har så är Södertälje också en trakt som är påtagligt mångkulturell. En politiker som är lärare i sin vardagliga gärning och har så rasistiska åsikter är givetvis inte lämplig i någon roll som har med andra människor att göra. Hon saknar helt förutsättningar att kunna vara opartisk oavsett vilken fråga det gäller.

 

Livet är en kompromiss! Kan lycka och välfärd vara val? Har jag ansvar för det jag tänker? Lintottarna Lars, Fredrik och Göran får hoppa hage med Maud och ta råd av Alfons den Vise (1221-1284), kung av León och Kastilien kloka ord. ”Elda med gammal ved, drick gammalt vin, läs gamla böcker, ha gamla vänner.” Gamla goda råd och ett steg tillbaka till ursprunget kan aldrig skada. Bromsa tillväxt och den hysteriska processen om att allt gammalt är ur tiden. Det är en omöjlighet att skapa något nytt, hållbart utan kunskap och känsla för historien. Reumatikerförbundet har testat handkraften hos partiledarna. Miljöpartiets Peter Eriksson var klart starkast med Göran Persson som klar tvåa. I genomsnitt hamnade de övriga lintottarna strax över det normala värdet. Det är bra med handkraft i en tid där varje sysselsatt måste försörja sig själv och 1,2 andra – och det blir allt fler de kommande åren, enligt analytiker. I årets val finns det 5032 kandidater i riksdagsvalet. DN har gjort en granskning av dessa. Högst andel med högskoleutbildning finner vi i FI, Junilistan och Miljöpartiet. Volvo och SAAB är vanligaste bilarna hos samtliga partier. Vanligaste hundrasen hos de olika partiernas kandidater är följande. Schäfer (m) och (kd), blandrasen ledsagas av (fp), (v) och (mp), labradoren finns hos (fi), taxen hör hemma hos (c) medan Siberian husky är populärast hos (s). På frågan om vad han skulle vilja vara om han dog och fick komma tillbaka som en människa eller sak svarar Göran Persson. ”En stor Sankt Bernhardshund.” Så nu är det bara att invänta resultatet från väljarna. Hundras eller annat ras, återstår att se.

 

”Intelligens kännetecknas av en naturlig oförmåga att förstå livet.” Henri Bergson är upphovsman till detta citat. Det kan tillägnas landets tidningar som markerat sin makt med att under veckan lämna tomma rutor i sina produkter för att visa att man besitter all visdom som behövs för att hantera tryckfriheten utan ytterligare lagstiftning.  Det ges föga val bland ruttna äpplen.” Ett spanskt ordspråk som får bli min vägvisare i valet av kvällstidning. Det är omöjligt att få rätt mot en tidning som skrivit helt felaktiga uppgifter. Självklart finns det tidningar och journalister som är kunniga, seriösa och pålästa i sitt arbete. Men de skapar inga rubriker som säljer i vår plasttid. Den här perioden i mänsklighetens historia kommer säkerligen att rankas i lågt när jordklotet gör sitt historiska bokslut. Egoism, dumhet och tryckfrihet har på något sätt tappat greppet om verklighetsförankring och svävar fritt såsom ballonger i sin egen värld. Hand i hand. Det finns kanske tricks att begagna sig i av vid kontakt med oseriösa journalister. Det finns en citatbok med enbart citat av statsminister Göran Persson. Ett som jag fäste mig var följande. ”Ursäkta att jag inte hälsade på er andra, men jag är så jävla förkyld.” Sagt vid en presskonferens i Katrineholm, efter att ha tagit i hand och talat mycket nära med en journalist som han var ovän med.

 

Metabolt syndrom är ett sammanfattande namn på en störd sockerreglering, högt blodtryck, höga blodfetter och fetma. Enligt forskare i Umeå så ökar risken påtagligt ju mer man snusar. Fint som snus – det skulle man säga om alla hälsoråd som översköljer oss som den värsta tsunamivågen. Atkinsmetoden är välkänd och tillhör de mest sålda böckerna i USA. Atkins dog klart överviktig med stora hälsoproblem själv. Fredrik Paulen är den mest sålda i Sverige av olika närings-, hälso- och viktningsminskningsgurun. Han har nyligen råkat ut för en stroke! Enligt hans egen utsago så var det hans hälsosamma kosthållning med olivolja, sallad och vin som räddade livet när kärlen orsakades en propp efter bänkpressträning på gymmet. Detta är en mycket ovanlig skada enligt min erfarenhet. Nyligen avled USA:s äldste invånare i ålder av plus 110 år! Han har haft en exceptionellt dålig kosthållning hela sitt liv. Helt enkelt uselt enligt alla som säljer sitt blad till salladsskålen som skall fixa svålen. Men forskare som studerat mannens livsstil närmare har konstaterat att det absolut viktigaste är härstamningen, eller generna som vi populärt kalla det idag. En miljon svenskar anses lida av den dolda folksjukdomen IBS. Ett samlingsnamn för ballongmage, gaser, smärtor, diaréer och toaspring. Förstoppning kanske man kan kalla detta skitproblem med ett enklare språk. En rad nya läkemedel anses ha effekt. Bland annat har antidepressiv medicin visat sig effektiv. Märkligt nog är det blygsamt med studier på att springa en runda i skogen. Denna receptfria metod kan jag garantera är effektiv, en billig tarmsköljning, jag känner ingen vanelöpare som lider av förstoppning. ”Det enda ni behöver använda är den lilla ringmuskeln.” Rickard Olsson i Bingolotto uppmanar folk att använda telefonen. Jag skulle vilja uppgradera rådet till spring- och ringmuskel det enda som behövs. Men visst är det märkligt att tarmarna är i olag hos så många när det är sådant överflöd av människor som lever fett väl på hälsoråd!

 

”Det är farligt för en valbar politiker att säga något som någon kan komma ihåg.” Eugene McCarthys ord får sammanfatta ordflödet och dess betydelse i valrörelsen. En het potatis i denna rörelse är sjukvården. Det är ett område där många slipar knivarna för att ta över i sin egen regi. Arnold S Relman, professor vid Harvard University är ofta citerad i sjukvårdsfrågor. ”Ett rent marknadsekonomiskt skäl till varför sjukvård i grunden inte kan vara affärsverksamhet är det faktum att i grunden inte rör sig om en symmetrisk transaktion mellan jämbördiga parter på en fri marknad. Den sjuke ”köparen” är en svagare part, fysiskt och psykiskt underlägsen, sämre informerad, ofta oförmögen att själv kontrollera ”transaktionen”. Sjukvårdens bärande relation är ett relations baserat förtroende mellan läkare och patient, inte ett marknadsbaserat affärskontrakt mellan säljare och köpare.” Veckans slutord är författade av Charles de Montesquien. ”Om vi bara ville vara lyckliga, skulle det inte vara svårt att nå lyckan. Men vi vill vara lyckligare än andra.”

 

P.P