…….denna slogan är den mest dominerande och i öronfallande tevereklamen för dagen. Via har säkert rent samvete för denna intressanta och välbekanta upplysning. En inte oäven gissning är att det inte dröjer alltför länge innan reklamen korsbefruktar sig på allvar med dokusåpan. Vips eller innan vi hinner lära oss ordet så har mysofili blivit ett begrepp. Det innefattar att smuts är fokus för det sexuella intresset. Ruset för dagen är ånger. Henke Larsson är ångerfull – den meningen ger stora bokstäver till rubrik. Så nu är det bara för Larsson att finna sig i att han åter är hemma i Sverige och här råder det en sedvanlig samförståndsanda med dubbelmoral som dynamo. Marianne Lindberg de Geer har sagt. ”Tänk på att dina motgångar även om de är små, kan vara till stor glädje för andra.”  Både Darwin och Freud har förklarat skrattet som överskottsenergi som måste släppas ut. Ett skäl till att humor kan uppfattas så olika är att vi skrattar med olika delar av hjärnan. Hjärnstammen – som representerar kaos – reagerar på överraskningar, medan hjärnbarken – som står för ordning – har en kontrollerande inverkan på skrattet och reagerar på till exempel sofistikerade ordlekar. Bara 20 procent av alla skratt anses vara goda. Det mesta är hånskratt, ångestskratt, ursäktande – eller skratt för att andra skrattar. Man kan skratta ihjäl sig. På 1600-talet fanns en sekt i södra Europa som tog avstånd från blodutgjutelse. När de skulle straffa en brottsling, band de ett järnband över bröstet på honom, smorde in hans fötter med fett som getter sedan fick slicka av, så att kittlingsreflexer satte igång skrattet. Järnbandet förhindrade att bröstkorgen kunde vidgas, med följd att brottslingen dog. Om även getterna skrattade förtäljer inte historien. Men att råttor skrattar om man kittlar dem, det har forskare kunnat påvisa. Lätet har en frekvens på 50 kilohertz och kan inte uppfattas av det mänskliga örat utan speciell typ av detektorer. Alliansen stora satsning på ungdomsarbeten kan säkert skaka fram nya jobb typ, råttkittlare i varje stad. En annan syssla som kan ge många nya jobb är att samla ihop de mängder av salt som finns i haven. Lyckas man att samla ihop allt och sprida ut det uppe på land, så skulle vi vada runt i ett 35-centimeter tjockt saltlager. Vilken omfattning det skulle få för arbetslösheten är svårt att värdera. Men ett kan man vara säker på utan att salta resultaten. Nya näringsgrenar skulle blomma upp i saltspåren.

 

Jacques Tati är inte bara en fantastiskt underhållande skådespelare. Han har även många kloka tankar att dela med sig, bland annat denna teori. ”Inget här i världen är så rättvist fördelat som förståndet: alla tror att de har fått tillräckligt.” Forskare anses ofta ha rikligt av denna vara. Och den används oerhört varierat. Man har till exempel kunnat registrera att kor har dialekt. Kon läte anses bli format av att de till viss del tar efter sin ägares dialekt. Hur det är med djurens fantasi vet vi fortfarande mycket litet om. Däremot kan vi ta del av Sigmund Freuds tankar om fantasi. ”Fantasiernas drivkraft är otillfredsställda önskningar, och varje enskild fantasi är en uppfyllelse av en sådan önskan, en korrigering av en otillfredsställande verklighet.”  En verklighet idag är att utseendefixeringens glorifiering drivs med stor entusiasm av journalistkåren. Bland annat genom att stressa sina läsare till att rösta fram landets vackraste män och kvinnor. Detta är ett tokspel i nivå med hund- och kattutställningar där ägarna har manipulerat sina husdjur med dopingmedel och silikon (precis som elitidrottsmän och dokusåpadeltagare). Att en kungens ungar anses vara landets vackraste kvinna visar på det faktum att det råder brist på fantasi hos populationen. Enastående löjligt att enbart välja bland välkända ansikten. Hundutställningar och liknande tävlingar är mera demokratiska eftersom flera kan delta. Att det är viktigt att vara vacker är en gammal sanning, det är inte bara idag som mera bildsköna fotbollsspelare får helt andra sponsorkontrakt än de som är mindre begåvade med det som anses ett vackert utseende. Inför de Olympiska Spelen i Stockholm 1912 ifrågasatte krafter bland de så kallade idrottspamparna om Gustaf ”Topsy” Lindblom skulle bli uttagen till tävlingarna i trestegshoppning. Han ansågs för ful för att få representera svensk idrottsungdom. Nu blev han till slut uttagen till truppen och vann guldmedalj i trestegshoppning på resultatet 14,76 meter. Med detta resultat skulle enbart ha blivit knappt slagen av dagens landslagshoppare, förutom Christian Olsson. ”Det uppstår tomhet där hoppet dör.” Detta konstaterade Leonardo da Vinci (1432-1519) redan för många hundra år sedan. Det är klart att livets mening inte är att vara extraordinär till utseende eller prestation. Det är ett tillstånd att njuta av den korta tidsperiod när det händer men det går inte att som media försöka göra detta tillstånd till beständigt i en evighet. Det gäller att träna sig själv på att bli en livsnjutare och vänja sig med att livet till största delen består av vardag, vävda av små ögonblick.

 

Arthur Schopenhauer är en man som ofta blir citerad. Så är det även här och nu, med följande ord. ”Vad människor i allmänhet kallar ödet är i själva verket deras egna dumheter.” Veckans filmpremiär är Galenskaparnas nya rulle som försöker sig på att spegla girigheten och framför oförmågan till skam bland dagens människor. De som fuskar med blod, urin, skatt och annat för att vinna stor egen ekonomisk framgång har sällan eller aldrig orden. ”Jag skäms.” Det har liksom blivit en delvis allmänt acceptans för att slira och försöka fuska. Den aktuella filmen bygger på gigantiska egenuttag till högavlönade direktörer. Det skall bli kul att se denna film som förmodligen, precis som tidigare filmer av Claes Eriksson är inspirerade av Bröderna Marx och Tage Danielssons humor. Bankkunderna i Nordea får numera betala en avgift varje gång de sköter sina egna bankgirobetalningar på Internet. Det är viktigt att banken får intäkter på allt som kunden kan och bör göra själv. Nordeas chef Lars G Norström ger löneförhandlingarna en ny dimension i SvD. ”Jag läser i tidningarna att jag tjänar 10,5 miljoner. Fair Enough. Men samtidigt tjänar Leif Östling i Scania 17 miljoner – varför ska han göra det?” Detta är säkert en viktig fråga i vissa kretsar. Det har alltid varit i människans intresse att jämföra, att mäta sig med andra och tävla. Tidigt i historien tävlade indianer i löpning mellan sina byar. Dagens nya grenar för pöbeln är kast med mobiltelefon och poker. Penismätningen på höglönenivå har ersatts med att få den största ekonomiska kompensation för sina insatser, precis som i monopolspelet för att den lilla människan skall känna sitt rätta värde bland medvandrarna i församlingen. Givetvis kommer allt detta att förändras. Den blivande statsministern Fredrik Reinfeldt skriver följande redan 1993 i sin bok - Det sovande folket – ”Klassbegreppet är hopplöst förlegat…/De som förstår att tillgodogöra sig kunskap blir de som kommer att klara sig bäst. Det har ingenting med pengar att göra, inte med titlar eller med kön.”

 

Blåvalen är den som sjunger högst. Det kan vara av värde att tänka på i dessa tider av valtal och ett sällan skådat engagemang av våra valbara politiker. Helt plötsligt finns dessa vanligtvis väl dolda, föra att inte säga helt osynliga företrädare för oss överallt. De dyker upp på idrottsplatser, ICA, Konsum, Posten, Apoteket, arbetsplatser och på gator och torg. Byter ideologier och åsikter med varandra och då står man för något helt nytt, även om det är det som motparten har sagt hela tiden. Ett lysande exempel på detta är den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pen. ”Vänstern har inget monopol på ekologi. Vi i Nationella Fronten respekterar liv och älskar djur. Jag har själv en vit råtta som jag varje dag pussar på munnen.” I detta sammanhang jag kan inte avhålla mig att citera Guvernören i Kalifornien, Arnold Schwarzenegger. ”Jag tycker att homoäktenskap ska vara en sak mellan man och kvinna.” Jag avslutar denna intensiva sportvecka med ett politikercitat av Jesse Helms. ”Jag träffade nyligen några vietnameser och vissa av dem kunde röka två cigaretter samtidigt. Det är den typen av konsumenter vi behöver.” Konsumera mera av allt, sport och kultur i allmänhet men framförallt böcker i synnerhet.

 

P.P