…..är alla lotterier som luras på människorna av staten. Triss är vanligtvis bara en miss, precis såsom övrig spel och dobbel. Risken att bli överkörd när du hämtar ut storvinsten är större än att du vinner den. Lagt kort ligger heter ett spel. Så förhåller det sig med spelarna också. Enligt en studie är det unga män, lågutbildade personer och personer med psykosociala problem som har lättast att fastna i spelmissbruk. Speckhuggare är alla som skor sig på människors drömmar. Liksom betablockerare är en variant av kostängsel som hindrar tamboskap och vilt att få ett skrovmål av de bästa grödorna. Lika späckad är vår tillvaro av goda kostråd och recept av allehanda bantningstips. Trots detta är amerikaner för feta för att kunna rymmas i röntgen. Denna anordning där man filmar armarna för att se benen. Nutidsmänniskans omfångsrika lekamen släpper inte igenom strålningen, och om den skulle göra det så får inte vederbörande plats med sina kroppsdelar i maskinen. Bröd och skådespel har alltid varit en balsam för armoden. Gay Taleses citat är en etikett som alla konsulter i diverse branscher skulle bära som en självlysande text på t-tröjan när de talar om självklarheter för människorna. Det är så att i vår upplysta tid betalar folk dyrt för det som de redan vet. Mat, dryck, vatten, frukt och lågintensiv promenad samt det populära klivet in i väggen är storsäljare. ”Det verkliga problemet är vad man ska göra med problemlösarna när väl problemen är lösta.”

 

”Det är med idéer som med små barn. Man tycker bäst om sina egna.” Är ett citat av Moa Martinson. Visst kan det passa in även på kvällspressens gosing, Linda Rosing. Den till yttre attribut omfångsrika damen lanseras nu som politiker i ett nystartat parti, Unika Partiet. Kvinnofrid förefaller vara den röda tråden i partiets ideologi. ”De har valt mig för att jag vet hur samhället fungerar. Jag har varit arbetslös, bland annat. Det kommer att finnas politiskt kunniga personer bakom mig”, säger hon. Jag ser med en stor förväntan på partiets framfart, och om detta parti kan lyfta Sverige till den nivå som vi tror om oss själva. Världssamvete, självgodhet och präktighet är en svensk modell i mångt och mycket. Doping anses inte förekomma i Sverige eftersom vi har en annan syn på moral och fusk än andra nationer. Vår begåvningsreserv, även kallad sportjournalister, lovar äta upp hela hattaffären om en svensk dopingaffär skulle dyka upp. Det är lätt att ge fingret åt andra nationer och markera högmod. Nu kommer snart ringfingermätningen att få ett genombrott i dopingkontroll. Det är enligt forskare belagt att fingret är en fysisk markör för hur höga testosteronnivåerna var när man låg i livmodern. Ringfingret avslöjar hur mycket testosteron som fanns i ditt fostervatten. Det måste vara en bagatellartad sak i vår överkontrollerade värld att mäta pek- och ringfinger på alla nyfödda och sedan jämföra fingerlängd och dess korrelation till idrottsprestation samt andra prover som tas vid dopingtester. Framtiden är redan möjlig att realisera.

 

 En nations lycka förknippas framför allt med hälsa och sedan med rikedom. Det säger socialpsykologen Adrian White som gjort undersökningen om vilka som är lyckligast i världen. Till grund för hans analys ligger slutsatser om studier där många människor har svarat på frågor om hälsa, välstånd, utbildningsnivå och hur fin naturen är. Danmark toppar en lista som i toppskicket domineras av europeiska länder. Sverige kommer sjua och är med detta bara fyra i norden. Men livet består av val, och val är både hopp och tvivel. Maud Olofsson (c), politikens Pippi Långstrump har framtidstro. ”Vi har en längtan att ta Sverige in i framtiden.” Hur det förhåller sig med förhållandet till förhållanden förtäljer inte denna studie. Men en dansk studie har kunnat påvisa att singelliv är en viktig riskfaktor. Parallellt med hög ålder visade sig detta vara den faktor som dubblerade risken att drabbas av hjärtsjukdom. Som ett hjärtplåster för singlar så kunde forskarna även konstatera att kvinnor som lever i olyckliga äktenskap skyddar sin hälsa genom att skilja sig. De hade faktiskt 40 procents lägre risk för hjärtsjukdom än genomsnittet. I sin bok skriver landsfadern Göran Persson följande. ”Politik är som kvinnor – det kan vara nödvändigt att byta partner då och då.” Det kan säkert förklara en del egendomliga beslut som olika politiska konstellationer konstruerat i partnerskapsanda. Forskare i Skottland har gjort experiment för att visa att öl faktiskt påverkar hur man ser på det motsatta könet. Öl frigör hormoner som påverkar de delar av hjärnan som bedömer ansikten och vad vi ser som snyggt och inte snyggt. Den gamla myten stämmer att ölen får en att se snyggare ut. Det här måste vara årets trend eftersom ölen även gjorde publiken under fotbolls VM vänligt stämd och allt såg bättre ut för alla under rusets inverkan. Varför inte bjuda på valöl i valstugorna på torget och öltält vid röstlokalen på valdagen. Den valnöten kan jag bjuda partierna på. Mest och bäst öl vinner! Ett annat tips till partiorganisationerna kan vara en nyhet från forskare i Schweitz och USA som har funnit en liten kul hormon som även kan göra tjuvar rika. Den gör att folk betraktar spridaren av hormonet som tillförlitlig, och kan få människor att ta onödiga risker för helt meningslösa orsaker. Hormonet kallas även kel-hormonet då den utlöses i kroppen efter mannen eller kvinnan fått en orgasm. När människor känner lukten av den får de en tendens att lita på personen. Så det kanske ligger en del inte bara bokstavligt i vad Göran och Maud säger. Troligen är de dock mera tillfreds med Oscar Wildes citat. ”Beröm gör mig ödmjuk. Men när jag blir utskälld vet jag att jag snuddat vid stjärnorna.”

 

Medicinförsäljningen slår alla rekord i Sverige. Det är kanske inte så konstigt med den starka prägling som vår vård har på farmakogisk behandling som första hjälpen. Reklamsnuttarna i teve idag, är enligt det lilla jag tittar på ofoget, helt klart överrepresenterade av reklam för diverse piller och salvor. Förr var salvekvick ett plåster, idag är det kemiska preparat som anses vara den beståndsdel som populationen lider brist på för att vara frisk och sund.

Förutom politiker är läkare en grupp som har en gigantisk förmåga att påverka andra människor. Forskare fann positiva samband mellan läkarens egen konsumtion av fett och hennes råd och rekommendationer till sina patienter om hur man bäst skall sänka kolesterol. Mer positiva samband fanns mellan läkarens egen personliga livsföring och hennes råd till patienter om alkoholintag, rökning, självexaminering av brösten och hormonbehandling.

”Tyska killar är verkligen heta… jag är själv tysk.” Paris Hilton som är självutnämnd till sin tids Marilyn Monroe gör ett oväntat avslöjande i tyska Tv-showen WM Total. Och fröken Hilton har faktiskt en poäng i detta uttalande. Ett gäng tyskar har tagit rekord i duschning. Rekordet var 100 timmar under duschstrålen och de klarade av 101 timmar. De fick 10 minuters rast per timme och de fick ha badkläder på sig, de fick sova stående. Rekord är till för att slås. Även de i Guiness rekordbok, vissa kan dock vara ett rent helvete.

 

Vill man verkligen göra en omstart efter semestern och piffa upp sitt arbete så kan man göra som en frisör i Ungern som ville uttrycka sig mer konstnärligt i sitt jobb. Han ändrade arbetsform. Numera klipper han håret med hjälp av yxor, japanska samurajsvärd, strykjärn och dammsugare. Han skryter med att klippandet går väldigt snabbt och att ingen av hans kunder någonsin somnat under klippningen. Att övning gör underverk noteras även i Nalle Puhs träningsbok. ”I-or skuttade omkring  i skogen och viftade så förtjust med svansen. Att stretcha gör underverk.” En fundering består av en samling tankar som inte vet vad dom vill. Men en sak är säker. Utan vatten vore vi inte vatten värda.

 

P.P