……för den svenska friidrottsskolan. Det är bara att bänka sig och hålla i hatten. Det är skönt att det finns annat än jul och fotboll som står för dörren och skapar en inre glädje i hemmen. Och allt detta i vanlig teve som kommer hem till nästan alla medborgare, det är bara de som inte hunnit uppdatera sitt abonnemang som hamnar utanför. Sverige som till invånarantal är ett Mikronesien i jämförelse med många andra nationer borde av oberoende iakttagare betraktas som ett idrottsunder. Precis som DDR var på 60- och 70-talen. Vi är absolut världstopp i de flesta vintersporter, fotboll, tennis, curling, bordtennis, handboll, simning, simhopp, poker, orientering, speedway, golf, innebandy och friidrott framför allt. Vad är hemligheten vad bakom detta idrottsunder? Vi har inte kindergarten eller idrottsskolor där knattar tvingas till sportslig framgång. Den svenska modellen brukar Göran Persson framhäva som grundsten till framgångarna. Är det tron som ger oss alla hopp? Jag säger som Simone de Beauvoir. ”Jag kan inte klandra Gud eftersom jag inte tror på honom.”  En nyckel anses vara välfärden och det sociala systemet. Alla har möjlighet till att börja med idrott. ”Även ett högt torn börjar vid marken.” Detta japanska ordspråk är en fingervisning. När dopning en gång avslöjade det östtyska idrottsundret, så skyllde västvärlden på det kommunistiska systemet. När kvällstidningarna räknar upp 24 dopingdomar så är 16 av de dopade från USA. Är förklaringen då det kapitalistiska systemet? Systemfel är inte fel som en grovhuggen analys av problemet. Det dumma med att vara tolerant är att folk tror att man inte har förstått problemet!

Detta kan även formuleras med Sören Kirkegaards ord. ”Livet är inte ett problem som ska lösas utan ett mysterium som ska upplevas.”

 

Nu står friidrott i fokus igen. I gång gäller det springa så fort man kan utan att det syns. Konsten att viska så högt som möjligt kallas denna gångart litet elakt ibland. Jag kommer att jobba på insidan av tävlingar med att gnida, vrida, bända och tejpa utländska deltagare precis som vid VM-tävlingarna i Göteborg 1995. Sverige var inte ens nära en medalj i dessa succéartade tävlingar. Väder, vind, resultat, publik och Göteborg var på toppen av sin förmåga. Då fanns det enbart en svensk friidrottare som man kunde räkna som ett äss. Patrik Sjöberg var dock desto större. Hans utstrålning och karisma var större än alla dagens svenska medaljörer tillsammans.

 

Medaljer kommer hemmanationen att erövra denna gång. Fyra givna guld finns att hämta. Klufts 7kamp, 3stegs-Olsson skutt, Kallurs häckar och Kajsas ribbkänsla, dessutom kommer höjdaren Holm, hinderspringaren Mustafa och stavhoppet Jeng att hamna på pallen. Förutom detta finns det flera andra möjligheter. Ca 10 medaljer och en plats strax efter giganter som Ryssland och Tyskland i nationskampen är ett realistiskt tips. Vår beredskap har aldrig varit så potent som idrottsnation. Om vi leker med tanken att någon svensk hjälte (alla är hjältar i nutidens svenska tidningsvärld) skulle hamna snett i sin hormonbalans. ”Näsan är en sorts vägvisare”, säger Julian, 5år. Men komihåg att inte döma folk enbart efter utsidan. Dom flesta är ännu värre inuti. Vilka katastrofala följder skulle inte detta innebära för vederbörande? Mediakåren som höjt personen till skyarna byter fot och gör det som bara journalister i Sverige har rätt att göra. De skriver om sin egen tidigare uppfattning till något som liknar den nya situationen. Läkaren, tränaren och managern som ofta är de som planterar diverse tillskott i sin guldkalv skulle givetvis på klassiskt manér bedyra oskuld. ”Dopning inom sporten är som kriminalitet i samhället.” Högste OS-chefen, belgaren Jacques Rogge vädjar till idrottsorganisationerna att prioritera kampen mot fuskarna. Högsta hönset får vädja så mycket han vill men pengar och jakten på den högsta äran är för många inom idrottens såsom att bli solbländad. Man ser ingenting mer än det guldstänkta. ”Ingen kan sprida ett sånt mörker som den som har sett ljuset.” Upphovsmannen till detta citat Nils-Fredrik Nielsen är helt anonym för mig. De som ryter högst och kräver de strängaste straffen för brottet har ofta ett eget lik i lasten. Därför är det oroväckande att läsa att Tregaro vill kasta alla dopningsfuskare i fängelse. Dopning kommer att diskuteras dagligen när någon vinner något. Många medaljer fördelas i labbet efter att urindropparna analyserats. Testvärdena är avgörande. George Bernhard Shaw är en legendarisk författare, hans citat tillägnas alla orena friidrottare. ”Lögnarens straff består inte i att man inte tror honom utan i att han själv inte längre kan tro på någon.”  Får anses ha litet i skallen och har även tunt på fötterna. Ändring är dock på gång. Nu har en hundskotillverkare i Nedersachsen fått i uppdrag att tillverka små gummistövlar åt en fårskock utanför Hamburg. Fåren ska utrustas med stövlar för att slippa få infektioner i fötterna. De kan nog komma att se lätt fåraktiga ut i dessa, men detta får tiden utvisa.

 

Det är många som skor sig på idrottsprofiler och artister. En som mulnat över detta faktum är George Michael, han liker ikke at avisene skriver om hans offentlige sex läste jag på Nettavisen. ”De prover å få meg til å se ut som den homofile Wayne Rooney.” Förmodligen är det någon slags agent som bevakar loggor och rättigheter under EM, precis som i samband med OS. Aktuella och gamla skavanker skulle annars kunna ge magen en holmgång. Fantasifulla näringsidkare skulle kunna göra sig en hacka på eländen precis såsom gamarna i pressen. Och då känns tanken lockande att servera skinklåda som dagens rätt när Kluft är i farten. Hälsena har jag redan provsmakat i Kina och varför inte servera detta som en seg förrätt inför Kajsas hopp. Varför inte en bäverstek när fröknarna Kallur klipper häckar. Det finns fantastiska möjligheter att mixa menyn med dessa läckerheter och servera den som en trestegsrätt!

 

När jag betraktar alla atleter inom friidrotten, vår tids Formel 1 människor och enastående trimpaket med alla köttbitar på exakt rätt plats runt skelettet. De flesta även begåvade med en kropp som tål belastning. Då kommer jag osökt att tänka på magasinet Top Gear som har listat de sexigaste bilarna någonsin. Vinnare blev varken Ferrari, Porsche och andra fartvidunder. Fiat 500 hamnade i topp med motiveringen hälsosam och okomplicerad. Dessutom anses denna Fiat ha en sådan sexuell laddning att vem som helst, även en nunna, ser sexig ut bakom ratten. ”Ungdom skulle vara den ideala tillvaron om den bra inträffade senare i livet.” Citatet av Herbert Asquith, liberal brittisk premiärminister, är alltid aktuellt för oss. De outtalade krav som finns på utseende och beteende gör att många glömmer bort att njuta av sin ungdoms fagraste vår. Och detta kan göra denna tid onödigt svår. Vad är viktigast på kroppen? Detta är en knepig fråga och det finns ett oändligt antal svar. Ferdinand, 5 år, har dock en klar uppfattning. ”Det viktigaste på kroppen är läpparna, eftersom de liksom dörren är vägen in”.  Dessa visdomsord ligger mycket nära det afrikanska ordspråket. ”Vad du äger inombords märks på ditt sätt att skratta.”

 

”Människor har njurar och bin har binjurar.” Erika, 6 år, har sett en skillnad som kanske inte så många andra reflekterat på i vardagen. Det finns även andra detaljer på och i människan att ägna en tanke åt ibland. En sådan är varför vi har hår under armarna. Det är som mycket annat i djurvärlden en signal om – sex! En rejäl hårbuske i armhålan ropar ut att vi är könsmogna, beredda på att fortplanta oss. I armhålorna finns nämligen speciella doftkörtlar, så kallade apokrina körtlar. Dessa producerar fetter och äggviteämnen. Håren fungerar som förstärkare eller antenner, som sänder ut doftsignalerna. ”När man tvättar sig på huvudet heter det hjärntvätt,” säger Henrik, 7 år. Vad skall vi då kalla tvätten av armhålan? Kanske finns det någon golfterm som kan passa för denna håla också? Oavsett vilken svett, vilket vett eller ovett en människa är utrustad med så kan vi lära oss något av alla. ”Bemöt alla lika och håll er inte för goda att umgås med den som är ringa.” Informationen är hämtad från Romarbrevet 12:16. Många skapar sin image genom att välja att umgås med rätta människorna. Men precis som i bibelspråket är verklig status det som lyser starkast i gemenskapen med de behövande.

 

Självsyn är en egenskap som finns hos Anders S Johansson. ”Varje tidsålder har teorier om sig själv. Eftervärlden kommer att granska oss efter värderingar vi inte känner.” Så lägg inte alla tankar på ditt eget utan låt en och annan omtanke hamna hos de som lider mest i världen. Och varför inte en tanke till de idrottsmän som kallas turister och klassas som störande element som hindrar vår enfaldiga journalistkår att se stjärnorna. En seger är ingenting värd om det inte finns medtävlare som inte kommer först. Detta vet en ödmjuk idrottsman och det syns framförallt hos mångkampare som är en grupp som hyllar varandra som segrare allihop! Annars är det ofta som det är, eller för att avslutningsvis citera Tennessee Williams. ”Vi utnyttjar varandra och kallar det kärlek, och när vi inte kan utnyttja varandra så kallar vi det hat.”

 

P.P