……i alla fall om man heter Floyd Landis. Att vinna cykelvärldens värsta prövning, Tour de France, med en höftled som är så destruerad att strumppåtagning är ett stort hinder. Det är en prestation klart över normala idrottssegrar. Den amerikanska vinnarkulturen är imponerande. Givetvis är det fighters som Landis som borde tjäna som förebilder i en tid där tevekanaler, tidningar och andra medier överhopas av reklam för diverse läkemedel och kosmetiska kroppslyft. Men det är helt enkelt trendigt att fuska sig fram i hälsans labyrint med allt utom att slita med tuff kroppsträning där hjärtat driver de stora muskelgrupperna till maximal belastning dagligen. ”Barn tänker inte på den tid som gått eller den tid som kommer. De njuter ögonblicket, vilket få av oss gör.” Jean de la Bruyéres ord kunde lika gärna yttras om dessa slitstarka idrottsmän. KG Nyström är en rågblond pensionär som kan framhållas i detta sammanhang. Ekonomiskt oberoende med grav artros i knäna påbörjade han en löparkarriär i medelåldern. Han har idag gjort nästan 700 marathonlopp, ibland med kryckor. Dessutom även ett antal på roddmaskin vid vissa tillfällen när inte benen klarat av löpning. Givetvis kunde han framlevt sina dagar, såsom majoriteten av populationen, och enbart idgat en omfattande överkonsumtion av livsmedel.  Istället har han fått en sjusärdeles god resa i livet med springandet som ledstjärna och drivkraft. Detta alltmedan pseudostjärnor kläcks och slocknar oavbrutet i den champagnegaloppliknande journalistiken. Bert Karlsson har helt klart en poäng i sitt uttalande. ”Det här nya med idol och sådant skapar bara monster – Sebastian är en av dem.”

 

Hård, regelbunden och monoton träning är livets skola. Det finns inga genvägar, jobbet måste utföras med egen insats. ”Det är klart att man måste satsa allt och vara seriös, men det finns så mycket annat som är roligt här i livet. Man behöver inte vara extrem som de var”. De orden säger sprintskidlöparen Björn Lind i en intervju till Sportbladet – de i detta fall, Gunde Svan och Thomas Wassberg har aldrig varit hans förebilder. Envishet, tålamod och karaktär är andra egenskaper som förädlas under resans gång från lärling till mästare. Ödmjukheten brukar mjuklanda i personligheten innan målet är nått. ”Jag har inte låtit min skolgång inverka negativt på min utbildning.” Citatet av Mark Twain är precis vad det handlar om oavsett bransch. Min bransch som är humanvård, där upplever jag ett om möjligt ännu större behov av att vara uppdaterad och informerad om kroppens möjligheter när den belastas med åldersanpassad aktivitet. Historiskt sett har uppfattningen om kroppen och dess funktion varierat. Idag är fåfängan den största drivfjädern. Så har det dock inte varit allt tid. Människokroppen är ett timglas, upp är också ner och ner är också upp. Och det som finns däruppe finns också därnere, två trianglar inkilade i varandra. De chassidiska judarna i Galizien hade bälten som en tydlig och markerad linje delade kroppen i två delar, den vackrare med hjärta och lungor och lever och huvud och den andra med tarmarna och könsorganen som den enbart tolererade och därför oviktiga delen, de katolska prästerna flyttade den här linjen ännu högre upp, med kragen runt halsen skapade de ett synligt tecken som betonade enbart huvudet som den skål i vilken Gud doppade sina fingrar. Precis som träet visar människan sina år. En neuropsykiatrisk studie från Eidenburgh kom fram till att män och kvinnor som hade sex i snitt fyra gånger per vecka såg tio år yngre ut än de verkligen var.

 

Kanske är det med människor som med viner. Vita viner blir mörkare med lagring, färgen går från gröngult till bärnsten. Röda viner blir ljusare ju äldre de blir, från blåsvart till lättare tegelorange. Ålderstigen brukar man säga om den som har gått hela den urgamla vägen fram. Människor med vita miner blir mörkare i solen och de förefaller att bli mörkare, inte enbart i synen, utan helt och hållet med ökad ålder. Och de som föds mörkare blir blekare allt eftersom som tiden går. Detta är personlig reflektion, har inte funnit någon känd forskning i ämnet. Men det kommer säkerligen att komma inom sinom tid. ”Entusiasm: en oro som uppträder i ungdomen och kan botas med små doser ånger och erfarenhet.” Ambrose Bierces citat är en grundkänsla som är nog så värdefull som kulören på vårt yttersta hudlager.

 

Den svenska verkligheten ser onekligen olika ut beroende på vem som beskriver den. ”Den som har roligast vinner.” Säger Maud Olofsson (c) och ser överglad ut inför valet. Givetvis kommer den glada Maud och många, många flera att närma sig Abraham Lincolns citat ju närmare valet vi kommer för att chanserna inte skall vara alltför begränsade. ”Det är bättre att hålla tyst och bli misstänkt för att vara en idiot än att öppna munnen och undanröja varje tvivel.” Att träningsmetoderna varierar inför valet visar Göran Perssons (s) planering. ”Jag planerar att rensa sly också.” I sitt sommartal sa Fredrik Reinfeldt (m). ”Det är svårt att ro en båt och det blir svårare om det är flera.” Det ger en indikation om svårigheterna med att ro landets ekonomi och finanser i hamn. Men det är härligt med rogivande och stärkande motion till skillnad mot knepiga riksdagsmotioner. Finansinspektionens chef, Ingrid Bonde ser på pengar från sin horisont. ”Priset på pengar är mycket lågt idag. Och det låga priset gör att du kanske inte behöver tänka en extra gång för att göra ett köp eller en investering.”  Forskare har uppskattat att ungefär varannan krona som Svenska Spel håvar in kommer från människor med spelberoende. Forskare hävdar att Jack Vegas-maskinerna är den mest beroendeframkallande spelformen av alla. Det här är en beskrivning som kommer från Svenska Spel. ”Jack Vegas är en liten Working Class Hero. Han är en person som du och jag, som en människa i allmänhet som sliter för brödfödan å vill ha lite kul ibland. Sen är det inte en person, som man har nåt längre förhållande med.” Reklambyrån som författat detta är helt i klass med de som skriver partiernas valpropaganda. Ingen har någon som helst uppfattning om vad som är verklighet eller påhittighet. Man mäter storlekar på bonus istället för andra mått. Det är kulturen inom näringslivet med bonus. Det är som en mix av att vara ficktjuv på nudistlägret; det kliar i fingrarna, men var göms stålarna? Ibland är tystnaden total och man bara gapar av häpnad. Gapar efter mycket gör även en del nya penningstinna branscher. Med det så uppstår det nya yrken. Fluffer är ett som är relativt okänt. Det är en yrkestitel på den porrfilmsmedarbetare vars uppgift är att hålla porrfilmstjärnornas erektioner vid liv mellan tagningarna. En uppgift som de ofta löser med läppar och tunga.

 

Atavism – det är när en egenskap från ett tidigare utvecklingsstadium dyker upp igen. Som om evolutionen fått hicka och framfödde gengångare från stenåldern. ”Golf är som att köra bil. Ibland går man ut och träffar alla gröna ljus i korsningarna och nästa dag är det rött överallt.” Annika Sörenstam ger en informativ information i en intervju i tidningen Golf for Women. Om du vill få en nutidsorientering och förstå varför det är så många för oss viktiga beslut som görs med en katastrofalt dålig underbyggnad så vill jag varmt rekommendera en bok av Lena Sundström. - Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar-. Jag tror att många av dessa häpnadsväckande beslut som fattats av regeringar får håret att resa sig även på den tunnhårigaste.  Avslutningsvis vill jag rikta några ord på vägen till alla oroshärdar på jordklotet. ”Att tillfoga någon orätt är mer förnedrande än att lida en oförrätt.” Platon är mannen bakom orden.

 

P.P