……..som jag skulle vilja sätta som etikett på Zinedine Zidanes danska skalle i mitt i bröstet på den italienske innerbacken. Det betyder enligt svensk domstolsformalia ”skäligt våld i missuppfattat nödläge.” Efter en lång karriär där han har visat tålamod, tolerans och vänt den andra kinden till på ett enastående sätt för alla rasistiska påhopp och gliringar, så anser jag att om denne fotbollens gentleman får ett hjärnsläpp så är det fullt befogat. Jag upplevde situationen som ett slags markering för oss alla underdogs, Working Class Heros och invandrare på en gång. ”Råget är måttat” sa Pär Ledin i hockeyfinalen och blev en slags medial hjälte. Vad som sagts av Materazzi är fortfarande inte offentligt. Men somliga har fått en tillförlitlig förhandsinformation. En är Malika Zidane, mor till Zizou, hon spar inte på krutet i sin kommentar. ”Jag vill ha Materazzis pungkulor på ett fat.” Doug Larson har sagt följande som även det kan vara en slags uppgradering av Zizous agerande. ”Tvivla aldrig på fransmännens mod. Det var de som upptäckte att sniglar går att äta.” Guldet och vanäran till Italien. ”Visa mig en mans tatueringar och jag ska berätta hans brottshistoria”, skriver läkaren Theodore Dalrymple i en av sina kategoriska enradingar. Dalrymple har skapat en egen genre, som forskare av livsstilen i den brittiska slummen. Mest tatueringar i det italienska laget hade Marco Materazzi, och näst mest Fabio Cannavaro. Händelsevis utmärkte sig även dessa båda kroppsmålade försvarsgiganter i matchen med att sänka motståndarnas främsta hot. Med sina vassa armbågar och tunga tungvrickningar.

 

Fair play har för övrigt blivit FIFA:s sigill i alla internationella fotbollstävlingar. Rara barn som håller fotbollshjältarna i handen när de olika flaggorna bärs in under högtidliga former. Sedan startar matchen och det största fusket är ju alla konstiga filmningar och försök att lura till sig fördelar. Detta är i och sig ett vanligt samhällsmönster som känns igen även från ett hyvens välmående land som Sverige. Jobba svart anses i olika undersökningar vara helt okej av majoriteten av populationen. Försöka fiffla med skatt anses mera som normalt än att vara uppriktig på heder och samvete. Moral och etik är någonting som vi anser är fint och värt att slå vakt om, men det gäller förstås bara dom andra, inte mig! Eller som Lord Chesterfield uttryckte sig. ”Varje dag läser vi med stor förvåning om saker som vi ser omkring oss utan att förvånas det minsta.” Sport i allmänhet och fotboll i synnerhet är inget undantag. Domarna mot de italienska storklubbarna och fotbollsdomarna är säkert enbart toppen på ett isberg. Att föreningarnas presidenter och direktörer är inblandade är en sak, men att Italienska fotbollsförbundets president med flera samt domarförbundets president och övriga högsta höns är inblandade och numera dömda till längre avstängningar än en överdos av anabola steroider för en höjdhoppare eller otillåten EPO för cyklister resulterar. Detta är verkligen anmärkningsvärt. Och till och med en linjedomare har lyckats hålla sig vaken och flaggat i rätt riktning så att han fick ett års avstängning. Ett citat av Juventus numera avstängde VD, Antonio Giroudo är en fingervisning. ”Folk ger Rolexklockor till domare, folk fixar konton. Vad jag säger är att det här är en miljö där man måste se efter sina egna intressen.” Genant är ordet för dessa ledande organisationer och funktionärer. ”Rättsystemet har fungerat perfekt. Nu måste vi skriva om fotbollens regler så att sådana här saker aldrig händer igen.” Säger Italienska fotbollsförbundets kommissionär Guido Rossi som en kommentar till domarna. Men säkert mycket mänskligt i dagens rådande samhällsklimat, eller som Mark Twain sagt. ”Människan är det enda djur som kan rodna. Och som har anledning att göra det.”

 

Himlen är inte human och det är inte heller livet ovanför och under mig och i mig, skulle kunna sägas av alla som skall styra och ställa. Inställsamhet och brist på solidaritet dominerar. Men trots allt så finns det i denna värld dock plats för vardagliga bekymmer överallt, och alltså inte bara med skit i ledningarna på sina håll. Det visar detta försök från president Vladimir Putin. Han uppmanade befolkningen att skicka personliga mejl direkt till presidenten för att få veta mer om deras problem. Bland 160 000 mejl som skickades kom ett från en bonde som bad om tillstånd att få gifta sig med sin ko. Bonden som bor i en by Sibirien, klagar i brevet över att alla kvinnor har försvunnit. ”Därför vill jag gifta mig med den enda varelse jag pratar med och förstår mig.” Vore jag i Putins kostym så skulle jag passa på att fråga Bush om råd i denna fråga. Det kan vara mycket lättare att diskutera en eventuell koalition än den eviga kohandeln som grabbarna måste hålla på med för att dela upp jordens resurser mellan sig på ett hyggligt rättvist sätt. Så att antalet vänner och fiender med olika krut i organisationerna hålls på en jämlik nivå. Enligt kontinental press skall Putin kunnat briljera med att han har lyckats spåra upp och döda Rysslands mest efterspanade och fruktade man, tjetjenske krigsherren Shamil Basajev. Detta alltmedan Bush letar efter sin bov i bushen fortfarande. Tvekampen går vidare, tuppfäktningen finns på alla nivåer. Men viktigast är fotbollen, den nya världsordningen kommer att skrivas i fotbollsresultat. Puma har för första gången vunnit ett VM, slagit gamla trätobrodern Adidas! Hela 56 procent av lagen spelade i Pumas färger. Och vilka, domarna blåste åt och varför och vilken sko FIFA tjänade mest på vet vi ingenting om, ännu! Förre Påven Johannes Paulus II, var under skoltiden målvakt i hemstaden Wadowice, sa en gång att ”fotboll är väldens viktigaste oviktiga sak.”

 

Fotbollsspelets idé är att göra det nästintill omöjligt att göra mål. Därför är det försvaret som är ryggraden. Anfallsspelet som Tyskland med turneringens yngste coach, Klinsmann, visade upp var roligt och målgivande. Det fanns givetvis några andra lag med framåtanda som grundspel, men många såsom Sverige hade sitt mest positiva i långa bollar och fasta situationer som mål. När bollen är på rätt sida om lagen gäller offsideregeln. Det är innebörden av den nya offsideregeln som FIFA införde till detta VM för att i tidens anda göra fotbollen roligare att titta på. Detta att ha en gubbe på sniken är egentligen en radikal försvagning av offsideregeln. Alla regler är hinder, så i diktaturer är yttrandefriheten total i teorin, medan den i de med fotbollen jämngamla politiska demokratierna garanteras av sina begränsningar. Men fotbollen är lika lite som demokratin en produkt, utan ett över lång tid framvuxet språk, där orden är löv på grammatikens träd. Språk förändras, ord och uttryck får nya innebörder, försvinner och kommer tillbaka, men det som gör ord meningsbärande är något annat än ord, liksom fotbollens idé, dess väsen om man så vill, är något annat än mål, passningar, dribblingar, brytningar. ”Vi är aldrig mer fjärran från det vi önskar än nær vi tror oss äga det.” Johan Wolfgang von Goethe är en tysk nationalskald och konstruktör till detta citat. Bollen är givetvis även hans syftning, enligt min tolkning.

 

Omstarten i svensk fotboll är en antiklimax efter VM. Allsvenska lagen är ett uppsamlingsfält för spelare som inte platsar i andra länder. Hemvändande svenska spelare är så gott som samtliga märkta i själ och sula med ett bäst före datum som är passerat. De unga svenska spelarna kommer endast i undantagsfall att platsa i något lag. De högavlönade inköpta spelarna har företräde till gräset. Serierna under allsvenskan har precis liknande struktur, enbart lägre status och mindre summor att inhandla spelare från den fria marknaden. Det finns några undantag. Det är lag med tradition, kultur och ledare/tränare som tänker längre än näsan räcker till. Det stora problemet i svensk fotboll och i Västerås i synnerhet har varit arenorna. I Sverige anses det omöjligt att spela fotboll på en arena med löparbanor runt gräset. En intressant iakttagelse under VM i Tyskland var att många arenor (minst 5 upptäckte jag), bland annat finalarenan i Berlin hade fullt antal löparbanor. Ingen visade någon som helst irritation eller ondgjorde sig över denna kombination. Tvärtom finns det studier som visar att de bästa spelarna snarare önskar denna buffert mot publiken som löparbanorna utgör. Det är något att tänka på för den allenarådande fotbollsalliansen som styrs av VSK och är så heta på nytt grönare gräs och varmare atmosfär för sina bredsidor. Det riktiga självmålet har Västerås samlade politikerkår gjort med att klubba igenom detta dyrbara beslut om ny fotbollsarena. Detta citat av B Le Patner tillägnas de som tog beslut i frågan. ”Ett gott omdöme beror på erfarenhet, och erfarenhet får man på grund av dåligt omdöme.” Hoppet står till att omklädningsrummen blir lika som andra artisters, där man verkligen kan ladda upp på bästa sätt inför matchen. Carola har förklarat i GP hur hon laddar inför sina konserter. ”Vi sjunger, ber och tackar Gud för konserten. Sedan brukar vi alltid köra tre spark i baken och raketen.” Det här måste vara framtiden för svensk fotboll. Vilket lyft det kan bli och inte en spark i röven i rätt riktning. Kan vi även få spelarna att plocka blåbär på fritiden så kommer orken att räcka till de obligatoriska tre tilläggsminuter som vi kommer att få se i alla lokala matcher. Domare är bara människor, de också. I allsvenskan så räknar man alla gula kort tillsammans och fjärde domaren har säkert en kulram till sin hjälp. Symboliskt nog så blev domare Bells misstag i VM en väckarklocka till samtliga i branschen. Typiskt nog hände detta trots att telefonförbindelse fanns med övriga domherrar och telefonen uppfanns av en annan Bell. Surt! Spenat är den grönsak som producerar störst mängd kalcium. Och det är ju ett nödvändigt ämne för den som vill stå stadigt. Benen har visat sig vika sig så lätt på framför allt Portugals spelare, jag misstänker att en smittsam variant av fallandesjuka har drabbat nationens fotbollsspelare. Detta slipper vi lokalt. För här på hemmafronten skall det till mycket allvarliga skador innan det föranleder stoppsignal i spelet. De flesta fotbollsspelare har ett favoritben som de helst skjuter med. I en ny brittisk studie har forskarna visat att knäflexorerna är den favoriserade sidan är svagare jämfört med den andra sidan. Det är medaljens baksida att baken blir starkare på stödjebenet!

 

”Själva matchen kan ses som en nittio minuter lång liturgi”, skriver Fredrik Heiding i den katolska tidskriften Signum. Precis som i kyrkan sjunger man tillsammans och lagen har egna hymner, till exempel Liverpools klassiska You`ll never walk alone. Att höra engelska nationalsången sjungas av spelare och publik än mäktigt och högtidligt. Tiforitualerna med konfetti och serpentiner associerar till palmsöndagens viftande med palmkvistar, spelarnas handskakande kan jämföras med fridshälsningen i kyrkan, och bön om förlåtelse och förekommer på planen liksom knäfall och korstecken.

 

Den lokala fotbollen har denna vårsäsong varit ovanligt framstående. VSK toppar den nya norrettan. Förmodligen beror detta mera på de andra lagens svaghet än den egna slagkraften. Föreningen har dock fått framtidstro med sin nye ordförande. Mogulen Carlsson kom inte med ett Höganäskrus som namnen Carlsson i Hemsöborna, men däremot med en framtidstro, optimism och ekonomisk power som inte fanns tidigare. Men färgen grönvitt är som på omogna äpplen. Övriga topplag i gurkstaden är gula och röda, alltså mogna i sin organisation. Stans bästa lag är dock Skiljebo en serie lägre ned. Laget har hunger, ålder och ungdomlig entusiasm och hög träningsmoral. Kan räcka ända fram. Av övriga lag har VIK överraskat, det är en eloge till tränarna som fått ett tidigare mediokert tränat lag att orka springa betydligt bättre än tidigare. Det har betalat sig i spelet. Västerås nästa allsvenska lag är dock Syrianska som har samlat ihop sitt spel och rättmätigt även samlat poäng så det är en stabil placering på övre halvan. Nu har laget förstärkts i typisk svensk fotbollssommarledighetsanda, laget kommer att gå obesegrade under hösten med det räcker enbart till en tredjeplats när serien summeras. ”En expert är en person som har gjort alla misstag som är möjliga på ett begränsat område.” Nils Bohr var inte bara Nobelpristagare, han var utrustat med en stor portion sunt förnuft. Ovanstående analyser av mig är gjorda i sann Bohranda! Fortsätt och utmana sommarvädret med långa springrundor i skogen! Det ger en kontakt med dina egna tankar och kan förklara varför varje älskat föremål är mittpunkten i ett paradis!

P.P