…….det visar studier på möss. Det är märkligt hur många mänskliga egenskaper dessa smådjur besitter. Det är alltid manliga möss som studeras. Hormonella svängningar anses vara till honmössens nackdel för att vara lämpliga forskningsobjekt. ”Den manliga delen av mänskligheten sönderfaller i två grupper: sandstrand och klippbrant. Kvinnan är alltid ocean.” Claude Avelines teori kanske kan passa in på mössen också. Apor är en annan grupp som ofta studeras för att vi skall förstå hur vi fungerar. Nu har forskningen kunnat visa att både apor och människor har en sorts hjärnceller som ger utslag både när individen själv utför en handling och när individen ser någon annan utföra samma handling. Att apor skulle vara särskilt bra på att apa efter är en myt. Apor kan inte apa efter. Förmågan att imitera är något unikt för mänskligt. Det är kanske därför apor inte rakar sig. I Iowa i USA finns nämligen en bisarr lag som förbjuder män med mustasch att kyssa kvinnor offentligt. Kvinnor med mustasch får offentligt kyssa både kreti och pleti. Mistinguett har försökt förklara kyssen helt oberoende av lokala lagar. ”En kyss kan vara ett komma, ett frågetecken eller ett utropstecken. Det är den rättstavningslära alla kvinnor bör kunna.” Vill man lyfta fram smaken på grönsakerna så är solrosor ett gott förslag. Solrosfrön har en hög andel nyttiga fettsyror och är rik på vitaminer och mineraler. Vetemjöl är vårt basmjöl, mjölens lagkapten. För vete är proteinhalten viktig. Generellt gäller för spannmål av god kvalitet att den kännetecknas av flera saker. Den är frisk och fri från smuts, damm och skräp.

 

Fotbollsmål kan till skillnad mot spannmål vara både skitiga, osunda och skräpiga. Ett mål betyder allt i nolltoleransspelet och den enfaldiga pressen som förmedlar händelserna till sin vilseledda publik. Det är mycket sällan man känner igen matchbilden som refereras i fet stil och överdimensionerade bokstäver. ”Att gilla en författare och sedan träffa honom, det är som att tycka om gåslever och presenteras för gåsen.” Författaren Arthur Koestler var inte bekväm med sin situation att förknippas med sina böcker. Tidningsmurvlar däremot, ofta med begränsat ordförråd, är överdrivet stolta över sin gärning. Erwin Knoll har sagt följande. ”Allt du läser i tidningen är sant utom i de enstaka fall där du råkar ha förstahandskunskap.”  Det är tyvärr så att i sportens värld så förefaller enstaka fall vara allt annat än en standardavvikelse.

 

”Vin och kvinnor får kloka män på avvägar.” Jesus Syraks vishet 19:2, Ja, denna bibliska visdom var kanske framför allt aktuell i den inte helt ovanliga kombinationen med vindrickande som kvinnor blev riktigt farliga. ”Varför ska en kvinna hellre vara söt än klok?   - För män kan se bättre än tänka.” Huden är inte bara kroppens största organ, det är även ett område som med sin uppenbarelse i stor omfattning får män att tappa omdömet. Hjalmar Söderberg har skrivit den klassiska romanen Den allvarsamma leken och han har även myntat uttrycket ”det finns saker som man måste vara fackman för att inte förstå”. Vår hud är vår tredje njure och vår tredje lunga. En människas hela livssituation avspeglar sig i huden. Brister i livsföringen, dåliga matvanor och felaktiga fetter – allt syns i huden. Det är alltså dessa två kvadratmeter och fyra kilo hud som skiljer kroppens inre från omvärlden. Det är med huden som med matlagningen, kallpressad raps- och matolja är bäst. På självsprickor är det bra att smörja med honung. Det som gör minnet sämre gör huden gott.

 

Man lär sig inget förgäves – inte ens strunt. Den lärdom som jag kan delge efter att sett de flesta av matcherna i årets fotbolls VM är att Churchills klassiska citat sitter som handsken. ”Det värsta med idioter är att de oftast har rätt.” Precis lika sant är Disraelis ord. ”Att inse sin okunnighet är första steget mot kunskap.” Eller varför inte använda Sigmund Freuds tyska ord som även blir en passande hyllning till ett mycket lyckat och underhållande VM. ”Die Stimme der Vernuft spricht leise.” Den nya moderna europeiska demokratin är segrare i turneringen. Sydpolen och nordpolen är numera ersatta av Polen. Europas centrum, det känns om det den polen och inte ekvatorn delar klotet i lämpliga halvor. Typiskt nog blev det polacker som gjorde målen för Tyskland. Polak blev utvisad för Tjeckien. Motpolerna möttes i många kamper. De andra kontinenterna fick stryka på foten. Prodi som besegrade högervinden i Italien, står som en hyllad regeringschef efter landets första final på tolv år. Merkels nya östliga demokrati och kvinnliga ledarskap har fört Tyskland långt. Frankrike har åter visat att den klassiska kampandan är på återtåg. Revolutionens klassiska färger flaggar fortfarande när det gäller. Även Göran Persson går med tuppkam in i valrörelsen efter att det svenska laget med några få bollbehandlare och andra som aldrig kommer från ax till limpa, utan blir bara blir ett brödgäng, har lyckats över förväntan. ”Nånannanismen”, har den språkligt innovativa centerledaren (Maud Olofsson) döpt det svenska beteendet att vara bekväma och ropa på staten så fort förslitningsskador och arbetslöshet drar in.” Givetvis fanns det inslag av detta genuint svenska i VM. Zlatan och några till var sjukskrivna periodvis och förbundskaptenen skulle enligt den samlade skrivande pressen bli arbetslös.

 

VM kan sammanfattas med de taktiska framgångarna som gett resultat med följande finska ordspråk.  ”Arbetet utförs av förnuftet, inte av styrkan.” Portugal leds av en demoncoach som kör över allt och alla för framgång. Citatet av författaren Stanislaw Jerzy Lec passar väl till Scolari med sin klassiska mustasch. ”Hans samvete var rent. Han använde det aldrig.” Denna handling kostade både Svennis och Beckham en adelstitel och Tony Blair en framtid som FN:s generalsekreterare. Fotboll är ibland större än världen, kloten byter position.

 

Alla skor göres inte över samma läst.  Ni som har läst på har sett att fotbollsskor idag är röda, blå och vita. Den svarta originalfärgen är ovanlig hos de bästa spelarna. Enligt forskare anses en del av barnens fotbollsskor orsaka svåra, hotfulla infektioner. Härligt, härligt, farligt, farligt är fotboll ibland. Kom ihåg Marie Carinals ord ”det är mer rörelse i ett leende än i ett karateslag”.  Träffar du någon utan ett leende, ge honom ditt!

 

P:P