……USA bygger en 59,2 mil lång mur vid mexikanska gränsen i Campo, Kalifornien. Allt för att hålla fattiga gästarbetare borta. Israel bygger en 65 mil lång mur på Västbanken och kallar denna för skyddsbarriär. Denna barriär som är åtta meter hög är också dubbelt så hög som Berlinmuren. Om inte den muren som var 15,6 mil lång och 3,6 meter hög inte hade rivits så hade inte världen upplevt dagens trivsel i fotbollstävlingen i Tyskland, med ett murfritt Berlin som centrum. Det tillhör en svunnen tid på förra seklet när människor kunde festa, fira och njuta av fotbollen i en så god sämja som årets VM. En murare lyfter upp emot 1000 tegelstenar per dag. Ett enkelt sätt för att underlätta arbetet har visat sig vara att placera tegelstenarna på en 50 cm hög pall. En studie visade att den biomekaniska belastningen blev väsentligt mindre. Det ledde även till en ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro. Till de makthavare som ivrigt bygger sina murar med händiga arbetare kan jag tillägna ett citat från Johan Wolfgang von Goethe. ”Den som vill något stort måste ta sig samman; först i begränsningen visar sig mästaren, och endast lagen kan ge oss frihet.” Gazaremsan är en än en gång en het stridszon. Området är inte större till omfattning på jordklotet än typ en bikinistring, eller ett snöre i fissträngen som täcker hålen för människans avlopp. Men trots denna ringa omfattning spelar denna landremsa i Asien en lika viktig roll i maktbalansen på jordklotet som stringen mellan skinkorna gör i de mellanmänskliga relationerna. Båda är högexplosiva och det pyr mest hela tiden, kan smälla till när man minst anar.

 

”Först går det upp, sedan går det ner, sedan går det upp, sedan går det ner, och sedan går det upp.” Detta är varken ett referat om murbygge eller ett om nöjesfält. Nej, det är statsminister Göran Persson som för TT kontemplerar aktiehandelns spekulationslogik. Denna handel leder mig osökt till en klassisk uppstickare på aktiemarknaden innan den började bygga murar sådana som försökte komma in i detta finrum. Det bästa citat jag aldrig glömmer är en klassiker av innovatören Refaat El-Sayed. ”Här finns en gravad hund.” En underfundig felsägning som är en bra rubrik för följande fakta. Bara en procent av alla våldtäkter leder till en fällande dom. En procent är också siffran av alla besök på akutmottagningarna som är orsakade av hundbett. Värre och giftigare än hundbett är landets idrottsjournalister i sin förgrämda besvikelse över att varit totalt fel i sina profetior inom fotbolls VM. Att spelare och ledare inte vill tala med vår nya överklass (sportjournalisterna) är ett friskhetstecken. Detta arabiska ordspråk är en samlad bild av verkligheten. ”Akta dig för den som smickrar dig otillbörligt. Han kommer också att klandra dig orättvist.”  Vänskap multiplicerar glädjeämnena och dividerar sorgerna är en rimlig sammanfattning av relationen till oseriösa skribenter.

 

Det går även att göra andra liknelser i denna fråga om vi vill vistas i en något vidare värld. Kulturen! ”Jag tycker att kulturjournalistiken är ansvarig för att vi fått en undermålig litteratur. Som det är nu kommer bara vissa bra böcker ut, det handlar framför allt om svår litteratur. Tänk Ann Jäderlund eller Katarina Frostenson, de hade inte kommit ut idag. Det hade inte varit ett problem om vi haft ett lika bra kulturklimat som vi har matklimat.” Säger författaren Stig Larsson, intervjuad i Bon. Jag skulle vilja fylla i med ett tyvärr så har vi ett för vidlyftigt klimat i sportjournalistiken. Denna puckoklubb som den stora massan av skrivande reportrar förefaller tillhöra har en märklig förmåga att fullständigt sakna självkritik. Helt motsägande rubriker och uppgifter basuneras ut i allt större bokstäver varje dag för att omskrivas till något tvärtom nästa dag. Sanning eller konsekvens? Båda dessa delar förefaller bortrationaliserade i ivern att bli känd! Sportjournalisterna har blivit en typ av Big Brotherdeltagare (typ Linda Rosings och Robinson-Robban), mediakåta individer som gör allt för en sekunds uppmärksamhet. Här skulle det behövas chefredaktörer som kan ta valparna i örat och göra dem rumsrena innan de får kräva avgångar, skriva upp och skruva upp osannolika förväntningar och bygga barriärer där sanningen återerövras som en hedervärd företeelse. Dagens rubrik i Aftonbladet (artikeln har tre författare): ”Svennis flyr till Sverige för att fundera över framtiden – kan ta över Madrid”. Om det är en flykt att åka till sitt sommarhus och träffa nära anhöriga och vänner på semestern? Ja, då vill jag nog mena att alla är på flykt! Här har smörgåsnissarna som är journalistikens eviga praon missat att informera oss om flyktingarna!

 

Buddha har sagt följande ”allt det vi är, är resultatet av vad vi har tänkt” Men vad gör vi av vår tid i vardagen? Vissa spelar fotboll, andra tittar på och en del analyser och vrider och vänder på bollens väg från fot till fot. En hel del produktivt och viktigare skulle kanske ha blivit utfört under denna tid av väntan på slutsignalen, om inte om varit. ”Min historia är mångas. Jag kunde ha färdigställt min avhandling, disputerat och kallat mig doktor. Jag kunde ha lärt mig tre nya språk. Jag kunde ha byggt ett par hus, skrivit tre böcker och planterat tiotusen träd. Men jag spelade i stället.” Säger litteraturredaktören Jonas Thente på Dagens Nyheter i Fokus nr 23.  Denne självkritiske yngling är nog en av alla tusentals som kunde ha spelat en annan roll i historien. Att tillämpa Ahimsa, principen om icke-dödande eller icke-våld är även det ett spel i gränslandet mellan stridiga viljor. Den främste i dagens tillvaro i detta spel är Dalai lama. Tenzing Gyatso heter den nuvarande Dalai lama och lever i exil men är en oförtröttlig ödmjuk tjänare för fair play. Hans orange klädsel är en klädsam markering för detta fair play eftersom gula och röda kort i mixad form blir orange som Dalai lamas mantel.

 

Sveriges Radio har fattat galoppen och tidsandan. Gör på ett modernt sätt reklam den erotiska sommarserien Kärlekens oväsen som startar i P1 den tredje juli. ”Sorg, glädje, längtan, passion samt ett och annat råknull utlovas.” Detta är helt klart ett osvenskt sätt att presentera en produkt. ”Fråga en svensk om vad som helst, till exempel tillverkningsindustrin eller fotboll, och svaret börjar alltid med dessa sex ord: Sverige är ett mycket litet land.” Noterar Daily Telegraph i sin beskrivning av Sverige. Precis som Pär Nuder i en intervju i Financial Times: ”Vi är ett mycket litet som är oerhört beroende av omvärlden.” Simon Bank analyser i Aftonbladet varför fotbolls VM gick som det gick. ”Sverige är ett mycket litet land som är beroende av våra få superstjärnor…” Ingen ovanlig ingress, eller hur?

 

Passion med en innerlig hetta är en bristvara i den svenska filmproduktionen. Det skrivs inga manus inom den genren. Passionen bland svenska supporters inom sport är också en medgångsmodell. Den hängivna supportern stöder sitt lag i alla lägen, såväl med- som motgång. Det finns inte den kontinentala lidelsen hos svenska fans. Den som symboliserar fans i England, Italien, Spanien och Brasilien för att nämna några exempel. Där är lidandet näst intill döden upplevelse vid en förlust. ”Ibland är kärleken inte så lätt”, sa Carola i en intervju inför sommarturnén. Jag kan känna igen detta vid Englands snöpliga straffsorti från VM, de portugisiska spelarna som filmar till sig domslut orättmätigt förtjänade inte att vinna över fotbollens moderland. Jag känner mig lika tom och lidande som när Färjestad missade en SM-final senast, någon gång på förra århundradet. Tungt är bara förnamnet! Hoppet står till Frankrike, skicka hem filmisarna till Lissabon. Som omväxling till alla experters analys så är ovanstående en helt personlig reflektion. Alla människor har sina åsikter och värderingar, vår yttrandefrihet är unik och ger möjlighet till att lufta åsikter som inte alltid sammanfaller med den allmänna opinionen. Mahatma Gandhi är kanske den främste fredstänkaren och den som visat det med praktiskt handling i historien. Han var inte bara allmängods och uttryckte sig därefter.

”Det finns i våra dagar en övertro på en så kallad allmänbildning – ett ord som jag är lite rädd för. Man läser för att få allmänbildning. Den blir lätt så allmän, att det inte alls blir fråga om bildning.”  Jordgubbarna är nästan gratis, molnen är borta, snart är alla lagen utslagna från VM-fotbollen och sommaren är bara i sin linda! Ut och njut!

 

P.P