…….är årets midsommarrefräng att nynna under resten fotbolls VM och semester.

Det är målet som är vägen, alltså inte bara vågen på läktaren eller vad vågen visar när måltiden är avslutad. Sverige har världens bästa medgångssupporters, detta är ännu mera uppenbart efter att laget helt rättvist förlorat mot ett mycket bättre fotbollslag, Tyskland.

”Sanningen är en grym sol, den lyser upp och den bländar.” Romain Rolland har gett oss detta citat som lämpar sig i nederlagets stund. Tongångarna var överoptimistiska inför matchen. Sportjournalisterna av idag är dåligt bevandrade i historia, statistik och övrig information utan uppträder som den värsta arten av medgångssupporters. Några saxade urval av experttyckarna dagen innan matchen är Simon Bank i Aftonbladet: ”Sverige har ett lag som aldrig viker ner sig. Det har moral, muskler och hjärna nog för att hota bättre lag än Tyskland.”  Och lokalavisans (VLT) orakel Magnus Jähresten var minst lika optimistisk. ”Vi vinner – baksmällan för Tyskland kommer att hålla i sig länge.” Det är fullt i sin ordning att de som läser tidningarna och tror på det som någon fantiserat ihop får en skev bild av styrkeförhållandet mellan de olika lagen. Sara 9 år var kanske förnuftigaste av alla de som fått uttala sig om matchens utgång. ”Det blir nog ganska jämnt. Fast jag vill så klart att Sverige ska vinna”, sa hon.

 

Kammen växer oerhört fort i denna sommarvärme. En turlig seger i slutminuterna mot Paraguay gav luft under vingarna i alla samhällskretsar. De utslagna fick flera burkar att panta och politikerna ansåg att det är en viktoria för vårt system. Göran Persson var snabbare på och hann före Reinfeldt att gratulera landslaget till den stora segern. Han tyckte också att man kan se den svenska segern som en framgång för den svenska modellen: ”- Ja, det kan man nog säga att det är. Det är ett lag där alla håller ihop för alla ska med. Och så småningom får någon göra målet men alla känner sig delaktiga”, sade Göran Persson. Visst låter det som om han skulle kunna bli en ny förbundskapten. Det finns röster som höjts för att Lars Lagerbäck skulle kunna bli en bra statsminister. Rollerna förefaller vara ganska likartade. Lönen är dock högre i fotbollsvärlden och fårskocken är betydligt lättare att hålla ordning på. Dessutom har fotbollsledaren många hjälpredor i sin närhet. De som tar störst plats idag är procentarna (agenterna) som sälja spelaren till någon klubb som lyckats värva en rik sponsor som vill placera en del av sin gigantiska förmögenhet i fotbollsklubb. Förmodligen är inte dessa fotbollens gynnare några sanna livsnjutare. En ny doktorsavhandling slår fast att sanna livsnjutare konsumerar mindre. De har istället valt en enklare livsstil och försöker leva resurssnålt och miljövänligt samt är kritiska mot att leva i vad som upplevs var en alltmer kommersialiserad värld. Förmodligen är det inte banken som råder någon köpa ett fotbollslag, även om det är en aning enklare sysselsättning än att vara en fritidsbaserad styrelseledamot i denna förening som skall bära allt högre omkostnader parallellt med lägre intäkter. Författaren och journalisten Lars Ohlsson uttalar sig i Expressen om bankernas råd med orden. ”Kunder som förlorat stora belopp efter dålig bankrådgivning har i praktiken inga möjligheter att stämma banken i domstol.”

 

Nu rullar bollarna vidare (det är möjligt att fortsätta VM utan Sverige) i de vackra målnäten som Tyskland har vävt ihop på ett lika finurligt sätt som naturens växter och djur har formaterat vår omgivning till denna underbara sommarprakt. ”Man kan på goda grunder anta att en sommaräng är lika med blommornas tankar.” Harry Martinson beskriver färgrikedomen hos blomsterhavet som också kan liknas vid tankar. I fotbollstankar blir det gult och grönt, alltså Brasilien. Tyskarna bankade den övermodiga, midsommarnationalistiska svenska folksjälen gul och blå. Krisgrupperna sätts i rörelse typ som ett automatiskt larm när någon passerar kassan med obetalade jeans i handen. 20 till 40 procent av svenska folket uppger att de har psykiska problem. De är oroliga, nedstämda och trötta, säger stressforskaren Lennart Levi. Han hävdar också att ett par miljoner svenskar anser att de har för mycket att göra på jobbet! Detta är för mig en gåta, jag trodde inte ens att vi har så många i sysselsättning. Men om siffran stämmer så låter det ju lovande för de medborgare som vill ut och dela på arbetsuppgifterna. Forskarna anser att bristen på återhämtning är det stora ohälsoproblemet. Att människor har för många måsten och borden i livet leder till en olycklig spiral. ”Då blir livet som att springa ett maratonlopp i sprinterfart. Det är omöjligt”, säger Levi. Jag är benägen att hålla med honom om att springa långt i fel tempo är omöjligt. Men jag tror personligen att problemet ligger i det att alltför få människor har en uthållighet för att orka springa ett maratonlopp i maratontempo. Dessutom saknar man den fysiska kapaciteten att springa ett sprinterlopp i sprintertempo. Populationen är helt enkelt uruselt tränad. Enbart en folkspillra klarar att springa sig trött eller utföra en fysisk ansträngning av den grad som nästan alla människor gjorde dagligen på den tiden, innan urbanisering och industrialisering förändrade samhälle och livsföring. Den fysiska kravbilden på vår tids människor under arbete och fritid är idag mycket frivillig och oklar. Livet är lättare men samtidigt på bekostnad av kvalitet i hälsa. Drottning Elisabeth citerade Groucho Marx på sin 80-årsdag. ”Alla kan bli gamla. Det enda man behöver göra är att leva lillräckligt länge.”

 

Det alltid aktuella ämnet sex är globalt. Bekymrade samlevnadsexperter rapporterar att japaner har sex mindre än 69 gånger om året, vilket resulterat i ett födelsetal på 1,25 barn per kvinna. Det kunde varit värre. De kunde ha 69:a sex gånger om året som resulterade i 1,25 ryggskott per man. Sexuell frigörelse och den svenska synden har tidigare varit ett kännemärke utomlands, precis som IKEA och Volvo. I VM:s kölvatten har det dock börjat skrivas alltmer om att lyckliga svenskar är en myt. Att svenskarna är lyckliga utomlands när de får heja på sitt landslag har uppmärksammats i flera andra länder. I Daily Mail i England antogs att anledningen är enkel: ”de behöver inte vara hemma i Sverige.” Förutom teorin att vid vissa tillfällen som midsommar, kräftskiva och valborg så dricker svenskarna precis så mycket som de orkar, så har tidningen ytterligare en intressant observation. ”Inga svenskar ler till vardags. Om man ler på gatan tittar folk på en som man skulle stjäla deras plånbok.”

 

Fast nog kan vi kosta på oss ett snett leende för händelsen att den långbenta och dansanta väderpresentatören Tone Bekkestad på TV4 blivit avstängd tills vidare av sin kanal efter att visat sina egna väderspänningar i en veckotidning. Det är klart att detta blev en storm i ett svenskt vattenglas, effekterna som kvällspressen rivit igång påminner om de stora sår som damen slitit i våra klimatzoner med att fara fram med handen över väderkartan. Pohlmans pekpinne gjorde betydligt mindre skadeverkan på sin tid. Det var en helt en annan klass över väderkänsligheten innan teveutbudet blev alltför omfattande. Den dagliga bristen på leenden

är en ganska rimlig förklaring den enorma upphetsning som det har väckt i Sverige att domaren från Brasilien log när han visade en ojust mittback ett rött kort. Jag tycker faktiskt det var trevligt att se en leende domare även i svår stund. Fotbollslandslaget och dess ledare som idag får agera spottkopp för att de inte vann något VM-guld är trots allt en nationell stolthet med en fysisk kapacitet där var och en spelarna säkert en syreupptagningsförmåga som räcker till nästan en hel golfklubb.

 

Som en guldfisk är den tyska fotbollsstyrkan medan vår svenska nivå är typ en silverfisk om vi ska hitta realistiska jämförelser som inte noterats av den enade pressen som vittrat guld. Att Sverige skulle vinna fotbolls-VM ter sig för mig lika rimligt som att avlida med anledning att en tallkotte faller ned och krossar skallbenet. Däremot är möjligheten för en tysk viktoria jämförbar med att få en kokosnöt i skallen i Thailand. Det är nämligen den näst vanligaste dödsorsaken i Thailand. För att nå en balans mitt i mitt kottraseri kommer andra röster:

Fotbollskrönikörer vill se ny förbundskapten

10:27: Expressens sportkrönikör Mats Olssons dom över förbundskapten Lagerbäck efter VM-förlusten mot Tyskland är hård: "Sparka honom" är rubriken på hans krönika dagen efter den lördag då Sverige åkte ur fotbolls-VM.
Och Olsson får stöd från flera sportkrönikörer runtom i landet.

VM var slut för Sveriges del. Efter tolv minuter. Och det gjorde jäkligt ont, skriver Sydsvenskans sportkrönikör Åke Stolt och gissar att Olof Mellberg och Teddy Lucic önskade att de fått göra det de gjorde - och det de inte gjorde - när det var mörkt och släckt och ingen tittade på.

"Överraskad är jag inte. I mitt tips åkte Sverige ut mot Tyskland. Men inte så här, inte avklätt inpå bara kroppen", skriver han.

Blodbyte

Förklaringen stavas klasskillnad. Tyskland var helt enkelt så mycket bättre, svårare än så är det inte, skriver Göteborgs-Postens Mats Härd. Lagerbäcks "hängsle och livrem" blir för förutsägbart, improvisation är inte den starkaste grenen och de svenska spelarbytena känns som om de var bestämda dagar i förväg, skriver han. Tyskarna hade läst på, därför är det över.

"Ett blodbyte till höstens EM-kval skulle göra den blågula patienten piggare", skriver Svenska Dagbladets Jan Majlard. "Sverige under Lars Lagerbäck har inte tillräcklig konstruktiv ambition för att nå långt i stora turneringar."

Han får stöd av den hyllade, och hatade, kollegan Mats Olsson på Expressen: "Det är dags att slå sönder alla dessa "som vi alltid gör" och "som vi alltid gjort" och börja bygga upp på nytt".

Isaksson magisk

Olsson köper inte alls Lagerbäcks resonemang om oturliga mål, bra start av Tyskland och felaktiga domarbeslut.

Det gör inte heller Simon Bank på Aftonbladet som tycker att Lagerbäcks analys var i "Bagdad Bob- klass, en förnekelse och förljugenhet som får mig att vilja strypa mig med mina tarmar". Bank framhåller dock att Lagerbäck fört Sverige till ett av världens tio bästa lag men att "spelarna svek i detta VM".

"Tiden har sprungit ifrån Lars Lagerbäck, idéerna är slut. Den pinsamma Scheisse-insatsen måste få konsekvenser", skriver Helsingborgs Dagblads Marjan Svab. "Sverige blev utklassat, förnedrat, strippat, utkastat, bollat med, nedtryckt - välj själva - av den nya och moderna Formel 1-fotbollen. Och det redan före utvisningen".

En som till skillnad från Lagerbäck hyllas är Sveriges målvakt Andreas Isaksson - trots de två baklängesmålen var han ett ljus i mörkret:

Enligt Göteborgs-Postens Mats Härd var han den ende svenske spelaren i nivå med motståndarna.

"Andreas Isaksson var magisk med en kavalkad av fantastiska räddningar men vad hjälper det när alla universums fotbollsgudar bestämt sig för att Sverige inte skulle ha något att hämta", skriver Upsala Nya Tidnings sportkrönikör Håkan Wikström.

TT

 

Det är alltså olyckligt för Sverige och Lagerbäck att utrikesministern redan har avgått, nu får Förbundskaptenen bli syndabocken. Enligt svensk tradition så kräver situation att någon avgår efter ett gatlopp i kvällstidningarna. Jag avslutar med att fortsätta med att hävda att Sveriges största tillgångar är Lagerbäck och Zlatan. Torbjörn Jagland har sagt följande som tillägnas de tidningskrönikörer som har en kapacitet att skriva ned sig själva. ”Jag har inte sagt det förut, men jag upprepar det gärna.”

 

P.P