……och den lagen är lika för alla. Att tro bergfast på att man ska vinna är numera en slags profetia som helt saknar ödmjukhet. Sveriges fotbollshjältar (alla är hjältar i media) blir uppskrivna till orealistiska nivåer av en enig journalistkår. Kalla kårar vill jag kalla det som den här enfaldiga journalistiken leder till. Laget som förlorar har gjort sitt bästa och yttersta, men räckte inte till i konkurrensen. Ett mål hit eller dit, det är det hela. Fullständigt avgörande för eftermälet, succé eller fiasko. Eller som Albert Camus citerad i Sydsvenskan sagt. ”Jag har lärt mig att bollen aldrig kommer där man väntar den. Det har hjälpt mig i livet.” De som skrivit upp dem som oslagbara byter versfot och stämplar nu pojkarna som landsförrädare. Man kan ha examen i allt – utom sunt förnuft. ”Historien lär oss att människor och nationer uppträder förnuftigt först när alla andra möjligheter är uttömda.” Abba Eban är detta citats upphovsman. Förnuft är en medial bristvara, undantagen finns men hamnar oftast på undantag. Glädjen har gått förlorad i den svenska modellen, fotbollen. Det är inte landslagets fel. Nej! Det är helt och hållet den enade sportjournalistkåren som har gjort självmål om och om igen. ”Nya sanningar röner i regel ödet att börja som kätterier och sluta som vidskepligheter.” Denna hypotes har sin källa i Thomas Henry Huxley. ”Offentligheten är som ett gift, som en eld. Är man inte försiktig bränner man ner hela huset. Men har man den som en liten brasa kan den vara varm och skön.” Säger författaren Liza Marklund om livet i neon och stjärnglans, ovanligt klokt formulerat.

 

Alla kan inte vara vänner, inte ens i ett landslag. Personkemin är viktig, vissa spelar normalt i sina klubblag med enbart kemiska beteckningar på bröstet. Givetvis är det viktigt att det är ett hett klimat inom sport, arbete och för övrigt med. Kallprat som är en svensk dygd leder oftast till småprat om väderspänningar, vind för våg och slutar alltid med förhoppningar om klimatförändringar. Urkul förefaller det för pressen att skriva om allt oväsentligt. Det är inte lätt att komma från högstadiet och helt plötsligt tjäna miljoner i veckan. Att Zlatan har köpt en klocka för 303 000 kronor är en stor nyhet i Svensk media, men obetydlig för att påverka ursinnet hos bäraren. Det anses finnas tre huvudtyper av nutida slaveri. Vanligast är skuldslaveri. Det uppskattas till ca 27 miljoner människor, mestadels i Asien som får arbeta av sin skuld hos någon godsägare. Även den äldre formen av ägande av slavar förekommer i mindre omfattning ännu i vår tid. Vidare finns idag en form av kontraktsslaveri. Människor erbjuds kontrakt som skall garantera dem arbete. Alla dessa former av slaveri finns även inom människohandeln och sexbranschen med ett okänt antal som arbetar under mer eller mindre slavförhållanden. Jag tycker också att vi kan börja betrakta fotbollsspelare och en del andra idrottare som en slags slavar, i och för sig mycket välbetalda. Men det är klubbarna som äger spelaren och har fullständig ensamrätt att bestämma om vederbörande får spela eller inte spela i landslag etc. De rykten som kommit från Tyskland att Zlatan är i Turin för att undersöka sina ömma innanlår är för mig fullständigt realistiska. Utlåtande från svenska lägret att man behandlar guldklimpens vävnader med ultraljud (som möjligtvis kan ha effekt på fotvårtor) och laser som inte har någon känd effekt alls är oroväckande. Kurre Hamrin är en klassisk spelare i svensk fotbollshistoria. Han gjorde bland annat ett historiskt mål i VM 1958. ”Jag skulle inte vilja vara fotbollsproffs idag, allt är så stelt och inrutat”, säger han. Med sin halvsekellånga erfarenhet av internationell toppfotboll är hans råd till unga fotbollsspelare i dagens landslag följande. ”Var ödmjuka och låt inte framgången stiga er åt huvudet. Och fotbollslivet är kort. Det bästa man kan göra är att gifta sig och få familj.” Guld värt är inte bara en målgörare i fotboll. Kilopriset på torkad mygg är idag 140 000 kronor, vilket motsvarar priset på guld. Många myggor blir det på ett kilo eftersom hela nittio procent av myggens vikt försvinner i torkningsfasen. Det är till och med mera än priset på Wayne Rooney.

Hett är också transfettet för tillfället. Dominerar kostens innehåll i dagens agenda. Transfetter har visat sig vara farligare än vad forskare hittills trott. Den slutsatsen har amerikanska forskare dragit efter en studie där apor fick äta transfetter. De gröna markattor som fick transfetter, vilket är fettsyror som bildats genom kemisk härdning, är alltså inte ett naturligt fett såsom mättade fettsyror typ olivolja, ökade i vikt och all den viktökningen satte sig som bukfetma. Dessutom flyttades en del fett från andra kroppsdelar till buken. Det enkelomättade fettet som de andra aporna fick gav inte alls dessa förändringar i vikt och bål.

 

Språket ändrar form som en föränderlig flod. Det finns alltid en risk för att språket kan svämma över av alla nya ord som skall inplanteras som fiskyngel i ett vattendrag. Den gemensamma historien, kulturarvet som finns i ord som blir inaktuella och stryks ur ordböcker kan leda till rotlöshet där språket urvattnas. Sedan 1950 har 10 500 nya ord tagits in i SAOL (svenska akademins ordlista), och runt 5500 ord har undanröjts. Idag omfattar SAOL cirka 125 000 ord. Trots alla ord så förefaller livet blivit mera allvarsamt. I Frankrike har studier visat att före andra världskriget så skrattade människor ca 30 gånger per dag. Motsvarande siffra idag är enbart fem skratt per dag. Därför har det bildats skrattskolor runt om i landet för att folk skall lära sig skrattet åter. ”En klok mans brev avslöjar alltid karaktären hos dem han skriver till.” Detta citat av Georg Christoph Lichtenberg passar om möjligt ännu bättre för bloggare än brevskrivare. Det är inte bara på bloggsidan det finns skräp. Ett oväntat stort skräp fann en frivillig städpatrull uppe på toppen av Ben Novis, Storbritanniens högsta berg. Det var ett piano som troligtvis fraktats dit på 80-talet. Vem som kånkat upp ljudkällan ända dit är höljt i dunkel. Men det kan ha varit en person som ville nå de verkligt höga tonerna.

 

Malin Roos är flickan som tycker till om sport i Expressen. För att förstå hur pinsamt och genant fånigt det mesta är som skrivs av Roos så kommer här ett axblock av den senaste mixen av blogg och krönika. Det skulle vara intressant att veta vilka fler än kollegor och anhöriga som är intresserade av denna informationskälla. Efter att tagit del av det har bloggeländet så ger det mig än större anledning att hoppas att England vinner stort i alla sina matcher i VM. När man begrundar kunskapsnivån hos denna skribent så är det inte svårt att förstå att Lönneberga och Knohult är värda besök av en stor population varje år.

 

·  Landet leds av en gråhårig tant, vars största uppgift i livet är att se till att hennes son aldrig får ett jobb.

·  För oss tog det två dagar, engelsmännen har fortfarande inte lärt sig att köra på rätt sida vägen.

·  Pubarna stänger klockan elva.

·  ... fast å andra sidan vill Prins Charles hellre vara en tampong.

·  Är det inte rätt fjolligt med det där tedrickandet?

·  Måste kännas surt att aldrig vinna sin egen tennisturnering.

·  De tycker på fullaste allvar att Meatloaf är bra.

·  Tusentals engelsmän reser varje år till Baker Street för att se huset där Sherlock Holmes "bodde".

·  Vauxhall? Vad var det för fel på Opel?

·  Förresten har inte alla engelska lyxbilmärken köpts upp av BMW?

·  Vita bönor i tomatsås, njurpaj och flottig fisk med tidningssvärta... mmm, matkultur!

·  Solen skiner inte på engelsmän på solsemester.

·  Den bästa Bond (Sean Connery) är skotte.

·  2006 är vita tyllgardiner det roligaste de kan komma på i fönstrena.

·  Poliserna ser verkligen respektingivande ut i sina höga hattar.

·  ... och undrar varför inte resten av världen har förstått tjusningen med pudrad peruk i rätten.

·  Två gånger har de försökt sig på vinter-OS, Eddie The Eagle flög 14 meter och Alan Baxter rätt i en dopingkontroll.

·  Fast å andra sidan är de grymma på de riktigt stora sporterna - cricket, hästpolo och jaga räv.

·  Robert F Scott var i alla fall tvåa på Sydpolen.

·  David Beckham pratar som en tjej.

·  England har inte vunnit över Sverige i fotboll sedan 1968.”

 

”Män vill vara honom, kvinnor vill ha honom och när det gäller mig vill jag både vara honom och ha honom.” Det är faktiskt inte Freddie Ljungbergs potenta huvuden det handlar om, utan en hjälte av en helt annan kaliber, Mike Myers talar om skådespelaren Sean Connery.

 

”Livet handlar inte om att lösa gårdagens problem – det går ut på att skapa morgondagens möjligheter.” Stefan Sebös tankar är globala. Det finns minst 800 skäl att försöka efterleva hans tankar. Världens högsta byggnad byggs i Dubai, 800 meter högt. Världens längsta golfslag är 808 meter. Världens tuffaste distans i löpning är 800 meter. Jag avslutar med att säga ordet som ett mantra i lagom antal, åttahundra gånger.

 

P.P