…..och grundkänslan för den ursvenska befolkningen. Nationalsången, film, poesi och litteratur är fullmatade med text om denna tystnad som präglar invånarna. Det finns dock stunder när denna tystnad inte är naturlig. Fotbolls VM är ett sådant. Såväl ung som gammal lever upp och ropar sig både gula och blå med heshet som påföljd. Rösten förstärks påtagligt av öl som tändvätska. Det är fantastiskt med engagemang. Men det finns inslag i VM – firandet som skulle ge mina öron en stor tillfredsställelse om tystnad kunde råda. SVT:s fotbollsexperter gör hål i öra och själ. Jämlikheten har fört Anna Pohjanen in i teverutan för att det skall vara tvekönat. Hennes röst är vass och skär sönder ljud och bild, fotbollskonsten hamnar på undantag. Ola har ritat och ritat, nu går han fullständigt på tomgång. Det är så det blir många gånger om man bara kan koka soppa på en spik. Wernerssons bäst före datum är också förbi, rösten är hes och trött och tankarna förvirrade. Jihde som normalt sett hanterar mediet lysande blir denna gång helt patetisk. Det måste kännas märkligt att ställa självklara frågor till medarbetare som inte har någonting att tillföra. Till med nördarnas nörd (Magnus Hedman) framstår i fyran som ett äss i jämförelse med stora delar av SVT – teamet. Malin Swedberg symboliserade kompetensen när hon enkelt förklarade varför de svenska spelarna skulle tåla värmen bättre än lirarna från Trinidad & Tobago. ”Våra svenska spelare är så rutinerade och har så stor erfarenhet av hur de skall dricka och spela i varmt klimat så det är klar fördel Sverige.” Tack för att radiosporten finns som en väg- och bollvinnare samt örongodis för en idrottshängiven som jag. Eller som han sa fotbollens okrönte kung, Zlatan. ”The ball is around and everything can happen.”
Den tolfte spelaren är på plats i Tyskland. Enligt uppgifter fanns 40 000 svenska fans på plats vid den första VM – matchen. De började starkt och dominerade timmarna fram till kick off. Men mattades betydligt när matchen kom igång. Mot slutet så buade de på känt svenskt supportertöntmanér inte bara ut motståndarna utan även sitt eget lag. Helt i linje med hur en okänd tänkare sagt. ”Det viktigaste är inte att kämpa väl utan att vinna.” Förtvivlade personer som spelat på Sverige har ringt sina vägledande kvällstidningar och gråtit ut efter de förlorat åtskilliga tusenlappar på att spelat på en svensk seger. Om det är någon som är skyldig att hjälpa dessa förlorare i dubbel bemärkelse så det kvällspressen. ”Vi vinner med 6-
Bästa försvaret vinner. Den saken är klar. Svenska försvaret har genomgått en nedrustning under den senaste tiden. Idag är det enbart en folkspillra som gör sin värnplikt. Det måste även spegla sig fotbollen. Det finns för litet urval av försvarsspelare. Invandrarna räcker inte till för att försvara landets färger. Det behövs flera än de som finns här idag. Ett tillslag är konceptet för bra polisinsatser och det är även en förutsättning för att lyckas i fotbollen idag.
Heroisk kamp i tramsandets svåra konst är vår dagliga mediala rapport från fotbollstävlingen i Tyskland. Skosalva, mirakeldryck, folkets stöd, kroppsspråksexpert tolkar axlarnas placering och fåneriernas mätbarhet är omfattande i kvällspressen. Det förefaller helt enkelt inte finnas något tak alls. ”Det är lättare att skriva tio band filosofi än att tillämpa en enda grundsats i praktiken.” Leo Tolstoj är en ledstjärna i mediabruset. Precis såsom Thomas Fuller har sagt om böcker skulle jag vilja säga om den svenska kvällspressen. ”Lärdomen har vunnit mest på de böcker boktryckarna förlorat på.” Jag saknar en sångpedagog i den stora svenska organisationen kring VM - laget. Det är enbart Serbien/Montenegro som har haft en lägre nivå i att sjunga sin nationalsång än Sverige. Å det finns ju en förklaring med att det, laget har inte längre det som sin nationalsång, landet är numera delat och delar enbart flagga i detta VM som sista gemensamma aktion.
”Människan skapades i slutet av en vecka när Gud var trött.” Mark Twain har skrivit detta citat. Men vår tids människor har lyckats stegra hastigheten maximalt och är långt från ursprungstanken med vår biologiska roll. Det kallas utveckling. Storstadsbor idag går någon kilometer fortare än för tjugo år sedan. Snabbkökskassörskorna talar fortare. Snabbmatsrestaurangerna serverar fortare. Pipet i telefonsignalen har kortats för att vi ska avsluta samtalet fortare. Dammsugare suger fortare. Fotbollsspelare spelar bollen snabbare och springer allt snabbare. Bollen går fortare fram i luften. Till och med sorg kräver snabbhet. I USA testas just nu en form av drive-in begravning där man säger farväl till sin avlidne vän utan att behöva stiga ur bilen. Hela vår sociala rytm lyder under en snabbhet som är naturen främmande. Harry Martinssons ”Tuvor” känns främmande i vår tid. ”En vaknad fjäril prövar pudervingen. En timme går då ingen slända dör. Du går i sällskap med den lätta vinden och söker ingenting men finner tingen.” Fjärilar är poeternas insekter. Fjärilar är metaforer för konst och skapande.
Vi har ett rättsväsen i samhället som kostar 30 miljarder per år. Återfallsfrekvensen för vaneförbrytare ligger stadigt runt 88 procent. Inkapiciteringseffekten är ett vackert ord. Betydelsen på ren svenska handlar det om att låsa in återfallsförbrytare så att de inte fortsätta begå brott. Brott begås dagligen, oftast är det återfallsförbrytare som är i farten. Det finns ju som bekant både rika och fattiga i vårt samhälle. De brottas med brott av olika karaktär. Jag har roat mig att läsa de hemlösas tidning i Stockholm, Situation Sthlm. Det finns ca 3800 hemlösa i Stockholm, det är som annan statistik, en definitionsfråga. Författaren Lo Kauppi intervjuas i detta nummer och har många intressanta tankar. ”Välgörenhet är en svulst som växer i ett sjukt samhälle. Det är tecken på ett samhälle som har gått så långt att man tror på att människor är olika värda. Att kräva att någon ska känna sig tacksam är som att spotta en människa i ansiktet.” Den andra tidskriften som hamnade i mitt blickfång denna vecka var Connoisseur. Den distribueras till personer i Sverige med en deklarerad inkomst på minst en miljon kronor och/eller en förmögenhet överstigande fem miljoner kronor. Pappret som detta magasin är tryckt på är givetvis i yppersta toppklass. Jag fick möjlighet att bläddra igenom tidningen hos en vän. Jag kan tyvärr inte citera annonser etc från den eftersom det står uttryckligen. ”Denna tidnings utlåning i förvärvssyfte förbjuds.” Same, same but different är en populär slogan på t-tröjor. Det är även förhållandet mellan rika och fattiga. Pengar är den gemensamma nämnaren för de bekymmer som präglar tillvaron. Antingen är det den totala bristen eller det enorma överflödet. Givetvis är lättare att gråta sig till sömns i en ny Ferrari än i en utbrunnen Lada. Men det stora vemodet, depressionerna och glädje samt framgång understundom finns på båda sidor. ”Tornet rasar från toppen när grunden brister.” Jan Carles aforism är en god sammanfattning på människans förhållande till sin ekonomi.
I en enkät till ungdomar mellan 20 till 24 år om vad som är viktigt när de söker sin första bostad så anser de flesta att det är området, kostnaden och bra kommunikationer som allra viktigast. Populärast som eventuell sambo är underhållaren Robert Gustafsson, kungen och hans dotter prinsessan Madelene. Lägst på listan över tilltänkta sambos står Carola, Göran Persson och Tomas Di Leva. För övrigt rapporterar media att Bert Karlsson har högt blodtryck vilket gör att det spränger i huvudet och ger yrsel. Det kommer inte som någon överraskning efter att tagit del av hans åsikter under årens lopp. Det finns alltid ett samband med orsak och verkan. Utan hajar blir det inget liv i sillstimmet. ”Delfiner kan bli upphetsade, även på människor.” säger Hollywoodstjärnan Jessica Alba som avslöjar att hon blev sexuellt ofredad av delfiner under inspelningen av den populära serien Flipper 1995. Detta uttalande visar att det alltid finns möjligheter för en halvsnygg tjej som lätt förväxlas av en delfin, ordbehandlare i djurriket har inte bara en språkkänsla.
I fotbollens kölvatten så passar det fint med ett citat av Connie Winkler som slutord denna gång. ”Det är alltid mörkast strax innan det blir becksvart.”
P.P