……..som är både aktuellt och inaktuellt. För somliga av oss är det väsentligt och för andra är detta mer eller mindre värdelöst vetande. Tekniksajten Gizmodo skriver att den nya versionen av det klassiska sällskapsspelet Monopol, Ultimate Banking Edition, tar klivet in i det kontantlösa samhället. Nu skall varje spelare få ett kreditkort som skannas i en liten kortläsare. Financial Times skriver att de ledande brittiska bankerna ska lansera robotrådgivare till sina kunder. Kunderna får fylla i ett formulär och därefter ska roboten kunna ta fram ett investeringsförslag. Glädjande i denna tid när tekniken mer eller mindre ersätter människor och djur är att den utrotningsfotade fransflädermusen har på kort tid ökat stort i antal i Tabergs gruva. En teori till ökningen kan bero på att naturen börjar bli fri från de gifter som spreds på 70- och 80-talet. Apropå naturen så finns det ett klassiskt citat av Chiles forna tennisstjärna Marcelo Rios. ”Gräs är till för fotboll och kor.”

Historiskt sett har vi faktiskt aldrig mått så bra som vi gör idag, enligt vissa forskare. En procent av mänskligheten äger mer än vi övriga nittionio procent tillsammans. Ökningen mellan de extremt rika i världen och de mindre förmögna och fattiga fortsätter att öka. Vi förefaller ändå ha det bra materiellt och även hälsomässigt allt längre livstid. 272 roll-on-flaskor beräknas en genomsnittsmänniska göra av med under en livstid. Vad drömmer vi då om i denna tid? En undersökning från Svenska Spel och TNS Sifo har svaret på denna fråga. Ekonomiskt oberoende och hälsan hamnar i toppen bland svenskarnas drömmar. Dessutom drömmer vi om att resa, känna oss fria, betala av lån och få mer tid. Männen vill i högre grad bli ekonomiskt oberoende, medan kvinnorna vill vara friska, finna harmoni och bilda familj. Enligt Konsumentverket så klagar vi mest på hantverkare. Nästan ett av tio klagomål från konsumenterna i fjol rörde sig om reparation och underhåll av bostad. Vanligast är att arbetet blev dyrare, tog längre tid eller inte utfördes så som bostadsinnehavaren förväntat sig. Köp av begagnad bli har också gett många klagomål. Jag personligen förvånas av att populationen inte klagar mera på sjukvården. Det är kanske är så att man inte förväntar sig att vårdgivare skall vara skickliga som hantverkare? Jag upplever det som att det är otroligt många människor som söker second opinion för olika somatiska åkommor. Kanske skulle man kunna förtydliga situationen med ett citat av Lennart Bergelin som inte bara var Björn Borgs tränare och coach. Han gav oss en oändlig mängd av klassiska citat. ”That is that, that that is doing.”

Ny forskning ger hopp för sömnlösa. Enligt rön publicerade i tyska tidningen Die Welt så är körsbär, pumpa- och solrosfrön, naturella popcorn, citrusfrukter, blåbär, aprikoser och äpplen speciellt bra att inmundiga för den som vill få en bättre nattsömn. Sömnforskaren Christopher Kane, på universitetet i Pittsburg anser att man kan med säkerhet säga att motion förbättrar sömnen. Vilket givetvis är ett starkt argument för betydelsen av fysisk aktivitet. Sömnstörningar har sina risker. Bland annat ökar risken för hjärnsjukdomen alzheimer, säger den amerikanske hjärnforskaren Jeffrey Iliff, till radiokanalen NPR. Om motionens vara råder även andra uppfattningar. Ozzy Osbourne, 67 år och evigt ung artist anser följande. ”Jag är en galning till naturen, och galningar behöver ingen träning. De bara är.”

Andra länder har andra bekymmer. Till exempelvis Albanien som står inför en ekologisk katastrof och är tvungna att ta till drastiska åtgärder som att göra det förbjudet att hugga ner träd i landet under tio års tid. Lagen som gäller industriell skogsavverkning, och har röstats igenom i parlamentet. Den som bryter mot förbudet kan få upp till tio års fängelse. Anledningen till denna åtgärd är att skogsytan i Albanien har halverats sedan kommunismens fall. ”Erfarenhet är en förstådd iakttagelse.” Citat av Immanuel Kant kanske kan symbolisera detta.

Vad behöver en människa för att ha ett gott liv? Det räcker egentligen med det basala, mat, kärlek i någon form och solidaritet. Det räcker långt om dessa faktorer kan komma oss till godo. Det finns givetvis tillfällen när dessa grundelement kan förstärkas på olika sätt. På hemmet för hemlösa hundar i Memphis i USA får man som tack för en donation en blöt tungkyss av hunden Etta Mae Crunch. I andra situationer kan kyssen ha motsatt effekt. De populära akvariefiskarna kyssguramierna pussar varandra för att skrämma bort den andra från territoriet. Man skadar inte varandra fysiskt, men stressen av pussattackerna kan bli för mycket. Antingen flyttar en av fiskarna på sig, eller så kan den faktiskt dö av stress. Ett aktivt sexliv efter 50 års ålder har en direkt påverkan på din mentala skärpa. Det är forskare vid Coventry University som gjort en studie på 680 män och kvinnor mellan 50 och 89 år. De fann att män som hade regelbundet sex var bättre på talsekvenser och att minnas ord, medan kvinnorna var främst bättre på ordminnet. Forskarna tror att resultaten beror på att hormoner utsöndras vid sex som är kopplade till hjärnan och påverkas därmed olika kognitiva funktioner. ”Den är som avgasröret på en traktor.”. Citatet av Posh Beckham som beskriver maken David Beckhams ädlare delar.

I tidningen Vi har Johan Hakenius skrivit en intressant krönika om bland annat våra pulsslag. Enligt artikeln så verkar alla däggdjurshjärtan slå omkring en halv miljard en livstid, om inte döden inträffar på annat sätt. En blåval vars matchvikt är cirka 150 ton har ett hjärta som slår tio slag per minut. Världens minsta däggdjur är flimmernäbbmusen, kroppslängden är tre centimeter utan svans. Dessa djurs lilla hjärta väger enbart 0,03 gram och slår 835 hjärtslag i minuten. Det mänskliga hjärtat som är lika stort en knytnäve slår genomsnittligt cirka 72 slag per minut. Långdistanslöpning med snabb hastighet ger långsammare pulsslag i vardagen och troligen ett längre liv. 82-åringen Daniel Green är en brittisk gentleman som ägnat 70 år av sitt liv åt långdistanslöpning. Hans hjärta slår bara 26 gånger i minuten. Det är världsrekord. Den moderna människan sticker ut från de andra däggdjuren. Våra hjärtan slår mellan 2½ till 3 miljarder gånger under vår livslängd. Passar bra att avrunda med en kinesisk filosofisk tanke. Där anser man att vi får ett antal pulsslag när vi föds, när vi har använt de pulsslag som vi har fått oss tilldelat så släcks livet ut.

Som slutord väljer jag ett poem av en av våra främsta humanister, Tage Danielsson. ”Jag kan en sång om skärgården. Så här går den: Roslag och plankton. Taube och Carl Ankton.”

P.P