Naturen är bäst och råvaror från denna källa är enligt min uppfattning bättre än de produkter som försöker efterlikna originalet

I en studie utförd av Kaiser Permanente Division of Research i Oakland, USA, har man upptäcks att kaffedrickare löper mindre risk att läggas in på sjukhus på grund av problem med hjärtat. Det visade sig att de som drack minst fyra koppar per dag hade 18 % lägre risk.

Smör är gott, men innehåller mycket mättade fetter. Som tur är passar olivolja väldigt bra i mat, och är dessutom bra för hjärtat då det innehåller enkelomättade fetter.

Äggvita består nästan av rent protein och är också så gott som fritt från fett.

Ät mer fisk - det innehåller omega-3-fettsyror som är rena rama dunderkuren för hjärtat. 

Valnötter är rika på omega-3-fettsyror, fibrer, vitamin E, folat och fleromättade fetter.

Mandlar innehåller mycket omega-3-fettsyror, växtsteroler och fiber.

Chiafrön är fullproppade med omega-3-fettsyror och rika på kalcium. De hjälper också till att sänka kolesterolhalten i blodet.

Havregryn innehåller hjärtvänliga fibrer och protein.

Hallon är ett av de nyttigaste bären du kan äta för ett friskt hjärta.  

Blåbär innehåller massvis med antioxidanter, resveratrol och flavonoider är bra för hjärtat. 

Rött vin är rikt på antioxiderande procyanidin som sänker kolesterolhalten.

Avokado innehåller beta-carotin och lycopin och är bra för blodtrycket och hjärtat.

Linfrön är rikt på fibrer, fytokemikalier som kallas lignaner och omega-3-fettsyror.

Daglig konsumtion av mörk choklad är känt att minska risken för icke-dödliga hjärtinfarkter och stroke hos högriskpersoner.

Spenat är en stor källa till lutein, folat, kalium och fibrer, som gör att det är supernyttigt för hjärtat.

Enligt en undersökning från 2012 utförd av American College of Cardiology så är russin väldigt rika på kalium, vilket hjälper till att sänka blodtrycket.

Förutom olivolja är också avokadoolja väldigt nyttigt och bra för hjärtat.

Citrusfrukter är rika på pektin som blockerar kolesterolabsorption, flavonoid som sänker blodtrycket och artärinflammation och hesperidin som förbättrar blodflödet. C-vitamin hjälper också i förebyggandet av stroke och minskar kolesterolnivåer.

Grapefrukt rikt på vitamin C som hjälper i förebyggandet av hjärtsjukdomar.

Grönt te har många hälsofördelar och innehåller bland annat flavonoider och antioxidanter som hjälper till att minska blodproppar. 

Broccoli är känt för att innehålla en förening som kallas sulforaphane som kan bidra till att minska inflammation i vissa arteriella områden.

Så länge den inte är friterad så kan potatis vara bra för ditt hjärta. Potatis är rikt på kalium och har högt fiberinnehåll vilket minskar risken för hjärtsjukdomar.

Granatäpplet är känd för att innehålla antioxidanter och andra hjärtvänliga föreningar som polyfenoler och antocyaniner som förhindrar åderförkalkning.

Tofu är en bra källa till omega-3-fettsyror som är kända för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke och onormal hjärtrytm hos personer med eller utan hjärtsjukdom.

P.P