Tidningen Land är en intressant veckotidning som skriver om människor och händelser i landet. Land har gjort många intressanta uppslag under årens lopp. Bland annat publicerat Tysta platser i landet och tagit initiativ till Vindelsloppet en gång i tiden. Det är kul med en tidning som inte enbart handlar om Stockholm.
Land gör varje år en lista - Årets lantisar. Här är listan för 2015.
1. Sofia Hellqvist, Stockholm, gifte sig och fullbordade sin sagolika resa. Flickan från byn Kåtilla i Älvdalen blev prinsessan Sofia och hertiginna av Värmland.
2. Malin Sundin, Orsa, mjölkbonde, bloggare och författare till romanen Spilld mjölk, är en stark röst i den heta frågan om den svenska mjölkens framtid.
3. Erika Sörengård, Ervalla, startade Landsbygdsupproret 2015 mot utarmningen av landsbygden. Tusentals ställde upp runt om i landet vid bland annat traktordemonstrationer mot mjölkkrisen.
4. Emma Arnesson, Östersund, startade integrationsprojektet Hej Främling som fått hela Jämtland på fötter för att hjälpa nyanlända. Har precis fått 250 000 kronor ur kungens hand och syns snart i en dokumentär i SVT.
5. Sara Bäckmo, Vederslöv, odlare, bloggare och Lands trädgårdsskribent, väcker odlingslustan över hela landet. Med sin entusiasm gör hon verkligen skillnad, precis som hemma i hennes egen Skillnadens trädgård.
6. Emil Källström, Sund, frontade omslaget tillsammans med andra karriärdrivna 80-talister när tidningen Fokus utsåg Sveriges mäktigaste. Kallas äkta Centeradel för att pappa sköter LRF och för sin vänskap med Thorbjörn Fälldin. Nyckelposition i partiet.
7. Liw Pålsson, Raftsjöhöjden, mjölkbonde som gjorde sig ett ansikte genom TV4:s Unga bönder. En förebild för yngre människor som har viljan att se till att landsbygden fungerar. Succé för klippet på Youtube där hon tolkar efter en tjur.
8. Sverker Olofsson, Vännäsby, har bland många andra kloka synpunkter lyft fram idén om att coacha fram fler färgstarka lokala politiker som driver landsbygdsfrågorna i riksdagen.
9. Per-Åke Sörman, Ervalla. Det finns hundratals kommersiella TV-kanaler. Tack vare Per-Åke finns det också Bygde-TV. Tio minuter långa avsnitt på Youtube visar livet i trakterna kring Ervalla.
10. Sara Johansson, Karlstad, lyfter som programledare i P4 Radio Värmland outtröttligt fram evenemang och profiler på landsbygden, bland annat i programserien Sommarluffen.
11. Ingrid Liljeholm, Rätan, med flera pensionärer bildade en asylgrupp och startade svenskundervisning för flyktingar i byn. ”De är som mina mammor”, sa Mohammed från Eritrea.
12. Tawfik Ghosheh, Silverdalen, har under devisen att alla samhällen ska ha en egen matbutik tillsammans med hustrun Hanaa startat lönsamma livsmedelsbutiker på sex små orter där dagligvarukedjorna gett upp.
13. Per-Gunnar Olofsson, Tavelsjö, och de andra i Tavelsjöbygdens LRF-avdelning utsågs till årets avdelning i LRF. En döende verksamhet fick nytt liv bland annat genom lyckade turistprojekt.
14. Marita Jonsson, Sundre och maken Jon har skapat den vackra Körsbärsgården som numera har kompletterats med en imponerande konsthall. Marita fick årets kulturpris av Region Gotland för denna kulturella mötesplats av högsta klass.
15. Helen Andersson, Veddige. Singeldrottningen hyllas för den insats hon gör för alla ensamma själar runt om i landet. Med energi, inlevelse och hjärta hjälper hon människor att hitta nya vänner för livet.
16. Marcus Eldh, Sundborn, vildmarksguide, vann Stora Turismpriset 2015 för sina viltsafarier i Dalarna. Ett av arrangemangen, vinterspårning på varg, har av National Geographic utsetts till en av världens 50 bästa upplevelseresor.
17. Artur Granstedt, Järna, är Årets utstickare 2015. Docenten i ekologisk odling har i över femtio år fajtats för ett ekologiskt kretsloppsjordbruk, i Sverige och resten av världen.
18. Kristina Belfrage, Norrtälje, är SLU-forskaren som i sin avhandling visar att det går att producera mat genom småskalig livsmedelsproduktion för hela jordens befolkning på ett hållbart sätt.
19. Morgan Östlund, Finnskoga. Ordförande i Finnskoga Motorklubb som lockade 40 000 besökare till Höljes när de arrangerade en deltävling i rallycross-VM.
20. Magnus Oscarsson, Ödeshög, riksdagsledamot för KD och mjölkbonde som startade mjölkupproret. Har fått partiet att ställa sig bakom kravet på skrotad beteslagstiftning.
21. Maritha Grelson, Rötviken, och övriga 13 kvinnor öppnade den nedlagda lanthandeln trots att både bank och Jämtlands regionförbund sa nej. Nu är 350 personer medlemmar i kooperativet och efterfrågan på fritidshus i området har ökat.
22. Nils Lindsten, Lilla Edet, är årets mottagare av Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare. Priset är på 5 000 kronor och en kvalificerad kurs i ledarskap. 22-åringen har de senaste åren varit uppskattad ledare på fyra till åtta barn- och ungdomsläger per år.
23. Ingrid Hedmark, Hede, tog emot utmärkelsen Landsbygdens hjältar av byalaget i Ränningsvallen. Ingrid är omtyckt lantbrevbärare med utvecklad servicekänsla.
24. Lasse Levén, Alunda, och hans medarbetare invigde Öppen hand. En kombinerad mack och second hand-butik som blivit en sprudlande mötesplats. Över 800 personer kom till invigningen!
25. Hubert Gelin, Hestad, är Årets Östersjöbonde 2015, en titel han förärats för sina insatser för att minska jordbrukets bidrag till övergödningen av Östersjön. Tillsammans med sina åtta grannar har han minskat läckaget av fosfor från ett stort jordbruksområde.
26. Stefan Gård, Berghamra, ordförande i Sveriges Mjölkbönder, som tagit fajten för att rädda den svenska mjölken med sakliga och kloka argument.
27. Sven-Ulrich Ohlsson, Mo, har tagit steget från deltidsbonde till att satsa och bygga ut som köttproducent. Som ordförande i LRF Söderhamn har han fått kommunens matbutiker att bidra med en mjölkkrona.
28. Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson, Ullared, halländska mjölkbönder som startat Sveriges minsta mjölkmejeri, Källsjö Mejeri.
29. Diana Sandell och Lars Danhard, Silors, satsar på avel av den utrotningshotade nordsvenska hästrasen med sina stolta traditioner inom jordbruket och skogen.
30. Patrik Juhlin, Ystad, fick kommunens miljöpris för sitt arbete med att rädda havet från så kallade spökgarn. Fiskegarn som fastnat i vrak och rev är dödsfällor för fiskar, tumlare och sjöfåglar.
31. Anki Haraldsson och Camilla Classon, Torsby, ligger bakom kokboken Från raggarkorv till älgfilé, gjord tillsammans med den värmländska ortens mest kända profiler.
32. Tor Frylmark och Lena Vik, Härnösand. Domprost och informatör som ligger bakom införandet av den 17 meter långa regnbågsmattan i Härnösands domkyrka. För det blev de också framröstade till Årets Härnösandsbor.
33. Babben Larsson, Solna. Bonddottern från Gotland är ny ambassadör för Vi-skogen runt Victoriasjön i Afrika.
34. Per Westlund och Ann Forsberg, Ölme. Ordförande respektive sekreterare i föreningen Ölme Fiber i Kristinehamns kommun som med entusiasm och skicklighet rott i land ett jätteprojekt med bredband till 700 av Ölmes 800 fastigheter till ett bra pris. Ett enorm lyft för bygden.
35. Håkan Thornell, Algutsboda – mer känd som Kolmårdstomten – har i nitton år bjudit in till Tomtebyn där renarnas släde, verkstaden och nissarnas sovsal årligen lockat 15 000 besökare. Sagovärlden hotas nu av planer på snabbtågsjärnvägen Ostlänken.
36. Stina Stoor, Balåliden, flyttade tillbaka till barndomsbyn och skogsbruket. Novellsamlingen Bli som folk har kallats årets vackraste debut och nominerats till Augustpriset.
37. Patrik Andersson och Per Fosshaug, Borlänge. Det började som ett integrationsprojekt och slutade med Somalias första bandylandslag som deltog i sitt andra bandy-VM i år.
38. Johanna Kjelknes, Ekshärad, drog i gång en insamling till Barncancerfonden tillsammans med fyra frisörskolleger sedan många kunder drabbats av cancer. Det blev en succélördag som engagerade hela Ekshärad och samlade in 45 260 kronor.
39. Jon Henrik Fjällgren, Funäsdalen, gick inte bara till final i Melodifestivalen med sin jojk. Han gick också in i våra hjärtan med sin samiska musik.
40. Pernilla Staf, Rudskoga, och andra i bygden invigde en egenbyggd cykelbana som gör det säkrare för barn att ta sig till skolan. Cykelbanan är bara ett exempel på deras kreativa sockengrepp.
41. Tobias Francis, Vittinge, är hemmasnickaren som byggde en lekstuga och la ut den på Blocket. Den blev så populär att han startade eget företag som i år omsatte 800 000 kronor. De lekfulla idéerna finns på landet!
42. Jesper Anhede, Hjo, är mannen bakom en Facebookgrupp som blivit kommuninvånarnas viktigaste källa till information och inspiration. Så ska vi använda sociala medier!
43. Gunnar Casserstedt, Stavsjö, är drivande kraft i lokalägda bolaget Kiladalens Utveckling som bland annat utvecklat en digital lanthandel i Stavsjö.
44. Bo Frank, Växjö, är kommunalrådet, M, som kan glädja sig åt att Växjö utsetts till Årets nybyggarkommun för sitt engagemang i entreprenörer med utländsk bakgrund.
45. Lina Axelsson-Kihlblom, Huddinge, utsågs till en av Skolsveriges 50 mäktigaste personer – också känd som superrektor i SVT. Debuterade med boken Kommer du tycka om mig nu? där hon berättar om sin könskorrigering. En förebild genom sin styrka att genomföra det hon brinner för i livet.
46. Jon Hillgren, Dala, är världens nordligaste ginproducent som med småskalighet och hållbarhet i fokus och genom nytänkande når internationell uppmärksamhet för landsbygdens nya affärsmöjligheter.
47. Lotti Jilsmo, Västervik. Landsbygdsutvecklare för Västerviks kommun som på ett envist och strukturerat sätt arbetar för att få folket på landet att se potentialen i sin hembygd. Arbetet har gett resultat. Västerviks kommun utsågs till Årets kommun 2015 av Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.
48. Asta och Erik Hällgren, Skråmträsk, är paret som verkligen kan titulera sig mångsysslare. I 25 år har de tillverkat Skråmträskskon, byns kvarn har de gjort till kafé och lanthandeln har de räddat. Sammantaget gör det här Skråmträsk till en fullvärdig by att leva och bo i.
49. Peter Elmberg, Mundekulla, turnerar för fullsatta hus runt i Småland och Blekinge med sin musikal Hemstannarna om dem som inte emigrerade under fattigåren utan stannade och byggde upp landet.
50. Lars Sjöberg, Odensala. Förre intendenten på Nationalmuseet har byggnadsvård som kall och äger nio hus och en kyrka. Rör sig lika säkert bland eleganta slott som enkla torp.
51. Jerry Arvidsson, Lycksele, och de andra i motorklubben Pharaohs tar med äldre personer på åktur i gamla ”amerikanare”. Klubben har också startat ortens första tjejjour.
52. Leif Svensson, Ekshärad, är en av arrangörerna bakom Skoga bygdegårds älskade danskvällar som firade 60 år. En svängig kraftkälla som betyder mycket för bygden.
53. Sara Nilsson, Storuman, skidade 36 mil på en ovanlig jobb- och nöjesresa. Under skidturen gjorde hon kalkyler åt sina skogskunder!
54. Allan Larsson, Stockholm, tidigare finansminister och nu aktiv landsbygdsutvecklare på gotländska Storsudret, fick nio miljoner kronor för att utveckla en lokaltidning som bygger på en app där annonsörer finansierar driften.
55. Anders Eskilsson, Östhammar, är ordförande i Morkarla bygdegårdsförening som utsågs till årets bästa bygdegård för sin breda verksamhet som passar de flesta.
56. Anders Krasse, Mårdaklev, köpte ett ruckel och renoverade det till ett drömhem för en spottstyver genom att enbart använda material som andra hade slängt. Nu bor han gratis i 13 rum och kök.
57. Kerstin Nilsson, Mjönäs. Konstnär som i över ett decennium skapat en ny bakelse till byns firande av nationaldagen som hon generöst bjuder på.
58. Maxida Märak, Jokkmokk, pratade personligt och berörande om utsatthet och övergrepp mot samers rättigheter blandat med tron på naturens krafter i Sommar i P1. Hiphopartist och aktivist.
59. Salka Börjeson Eynon, Tällberg. Hotelldirektör som en gång blev utsedd till en av Sveriges bråkigaste kvinnor. Gör världen till en bättre plats genom sitt biståndsarbete.
60. Carolina Norén, Stockholm och Östnor. Folkkära programledaren för Svensktoppen bär gårdsnamnet Krång och bidrar till att bevara byggnadshistorien när hon linoljekittar fönster på sin fäbod med anor från 1600-talet.
61. Petter Albinsson, Tomelilla, djurvårdaren i Storkprojektet som bidragit till att den vita storken är tillbaka i Skåne.
62. Bertil Jönsson, Tjörnarp, och de andra i Tjörnarps sockengille fick Höör kommuns miljöpris för sitt arbete med att anlägga vandringsleder.
63. Clara Lidström, Tvärålund, lyckas i sin blogg Underbara Clara göra en avfolkningsbygd i Sverige till någonting eftersträvansvärt att bo i. Hon inspirerar många till ett lantligare liv.
64. Joel Zackrisson, Venjan, är lanthandlaren som alltid ställer upp. Lånar ut sitt fiber till kunderna under utbyggnaden och bjuder på hemleverans när tiden inte räcker. Skänkte 5 procent av veckokassan till flyktingkatastrofen.
65. Christina Nyhage, Östra Frölunda, har författat och regisserat bygdespelet Lerbäcksbyspelet där hon lyft förläggarverksamhetens historia i bygden. Lockade över 800 besökare under sommaren.
66. Emil Eriksson, Lycksele, vann VM i beridet bågskytte i Sydkorea. En riktigt stark atlet som gjort en ovanlig och spännande sport känd i Sverige.
67. Paula Quiñones och Fredrik Karlsson, Nordmaling, som driver vandrarhemmet Lotshuset fick flest gäströster när Svenska Turistföreningen utsåg Årets kudde.
68. Gunnar Bendelin, Katthammarsvik, har sett till att det gamla skolhuset blivit ett fullsatt företagshotell och att de boende får en egen VA-lösning. Gunnar har ett stort hjärta och driver nu på att Katthammarsvik ska kunna ta emot flyktingar.
69. Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Ängelsbäck, en folkkär artist vars karriär fått en nytändning med succén i senaste Melodifestivalen där han tog sig till final med låten Guld och gröna skogar.
70. Danne Stråhed, Skivarp, har med sin underhållningsloge Dannero satt skånska Skivarp på kartan. Logen har precis firat 10-årsjubileum med stor julshow som gått för utsålda hus.
71. Carina Örarbäck och Erland Karlsson, Vedum, har efter ett liv till sjöss gått i land och driver nu ekologisk odling där den kallpressade rapsoljan är publikdragare när det ordnas mathantverkssafari.
72. Suzane Christoferson, Hamneda, grundade Facebookgruppen Trygga vår landsbygd. Gruppen med över 700 medlemmar har som syfte att få stopp på stölder på landsbygden och att organisera grannsamverkan.
73. Peter Widebrant, Rödeby, är mathantverkaren som sadlat om från mjölkgård till hjortgård. Senaste satsningen är uppfödning av lantrasen rödkulla för att bredda utbudet som säljs på gården och på marknader.
74. Ruth Hammarqvist, Arkelstorp. Hos Ruth är båda det sociala och det botaniska i högsätet vilket gör ett besök i den öppna trädgården till en härlig upplevelse för både vuxna som barn.
75. Konstgruppen The non existent Center, Ställberg, driver Ställbergs gruva. Konstgruppen köpte en gruvruin och byggde ett konstcenter. Genom att verka utanför storstäderna vill de utmana normen för den centraliserade kulturelitismen.
76. Lennart Larsson, Brunskog, utbildare på MSB som visade prov på äkta lantisanda när han drog i gång insamlingen Levande landsbygd i Takene och Skog till grannens nybyggda lagård som delvis förstördes i en brand
77. Karin Persson, Hamneda, en klippa för byn, hembygdsföreningen och som ordförande i den lokala biodlarföreningen där hon undervisar andra om bins livsviktiga uppdrag.
78. Jesper Aspegren, Falsterbo. Programledaren och författaren är en ambassadör för framför allt skånsk landsbygd och skånsk matkultur.
79. Sven-Åke ”Niklas” Andersson, Äppelbo. På Korpfjället snurrar ett vindkraftverk med hans namn som tack för att han är en vardagshjälte. Med glimten i ögat ställer han upp för alla som behöver hjälp i stort och smått.
80. Claes Littorin, Knutby. Partiledaren för Landsbygdspartiet fortsätter sin kamp för landsbygden samtidigt som han driver jordbruk tillsammans med sin bror.
81. Anne-Sofie Holmberg, Södvik, ordnar tillsammans med sambon Ingemar kulturfester hemma på gården under sommaren. Föredömligt kreativa med att utnyttja gårdens breda möjligheter.
82. Anne-Charlotte Andersson, Mjölby. Stylist, fotograf, kreatör och bloggare som är en inspirationskälla på många plan. På bloggen Fyra årstider, mitt liv på landet delar hon med sig av vardagens utmaningar.
83. Joel Holmdal, Grängesberg, permakulturodlare som brinner för det ekologiska och enkla livet. Driver Finngården Rikkenstorp där lokalt kretslopp gäller tillsammans med sambo och föräldrar.
84. Jonna Jinton, Grundtjärn, tog steget från storstad till landsbygd. Bloggerska, fotograf, konstnär och föreläsare, som med ord och bild berättar om det bästa med att bo på landet.
85. Andreas Johansson, Mjöfjärden. Ambulanssjukskötaren har byggt sitt drömhus med det passande namnet Framtidsgården med återvunnet material och är helt självförsörjande vad gäller mat och värme.
86. Peter Andersson, Håttorp, skogsarbetare som hugger i både med gitarr och motorsåg och som trivs i rampljuset som sångare i dansbandet Alvenfors.
87. Anders Stålhand, Broddetorp. Chefsträdgårdsmästare i Göteborgs botaniska trädgård och trädgårdsprofil i svenska medier som prioriterar livet på landet. Han inspirerar många till ett liv närmare naturen.
88. Anders Åberg, Nordingrå, har i livsverket Mannaminne samlat ett stycke landsbygdshistoria.
89. Eva Karlsson, Hallabro, har i drygt 20 år drivit Vildmarkskaféet Belganet, ett utmärkt exempel på hur man kan arbeta med råvaror som är närproducerade. Som medlem av Regional matkultur bidrar Eva till att utveckla det småskaliga affärslivet och turismen.
90. Carolina Kroon, Norrhult, driver butik, håller stickkafé och musikkvällar. Varje år arrangerar hon Rosdaladagen med knallar, närproducerat, klädförsäljning – hennes bidrag till en levande landsbygd.
91. Mimmi Larsson, Torsby, är en 22-årig fotbollsspelare som med ett avgörande mål i sista omgången räddade kvar Mallbacken i allsvenskan. Att byn i Sunne kommun kan mönstra ett allsvenskt lag är en fantastisk prestation.
92. Björn Ferry, Storuman. Skidskytten har gjort patron ur och ägnar kraften åt skogen och som expertkommentator. Oavsett vad han gör ger han 100 procent.
93. Fanny och Klara Källström, Härnösand, vann den prestigefyllda tävlingen Årets Näck som avgjordes vid Billstaån. Vinnarna förtrollade alla med sin samspelta musik på fiol och cello.
94. Per Carlsson, Hjo. För sitt engagemang för svenskt lantbruk och sin önskan om att ge likasinnade en plattform för diskussion genom att administrera gruppen Mjölkdebatten på Facebook.
95. Elin Östberg, Hassela, driver tillsammans med maken Grover Halls gård med hästturer, ridskola och avel. Den unga familjen bidrar med drivkraft och energi till bygden.
96. Egon Erlandsson, Löttorp. Lantbrukare och turistvärd som driver familjegården Gaxa gård i Linnés anda och ser till att bofasta och sommargäster på Öland kan leva och verka i ett öppet landskap.
97. Markus Lorch, Fristad, mjölkbonde med extra intresse för att vattnet i ån Viskan som rinner genom byn ska vara gott för fisken.
98. Inger Von Corswant, Barlingbo, tillverkar på gårdsmejeriet på Stafva gård underbara dessertostar till restaurang och butik.
99. Fredrik Eklund, New York, är stjärnmäklaren som säljer in svensk landsbygd i USA och som kaxigt erbjuder sig att bli ansvarig för svensk livsmedelsexport för att rycka upp den.
100. Vinnie, miniatyrhästen som med stort mod flyttade från gården på landet till storstan. Hans stora drömmar påminner oss om att ingenting är omöjligt. Och trots att man är liten kan vi alla inspireras av att sikta högt.