………….är en gammal god sanning. Men ack så vanligt är inte detta i vår ankdamm som kallas verkligheten. Det är så extremt vanligt i detta land att alla skall tycka till och tycka likadant oavsett vad som är dagsaktuellt. Det blir någon slags vågrörelse där journalisterna ställer de mest underliga frågor. Sedan blir detta en slags dogm eller sanning. Till exempel var svenska sportjournalisters viktigaste fråga till världens snabbaste man U Bolt. ”Vad tycker du om Zlatan?” Jag blir inte ett minsta förvånad om president Barack Obama får samma viktiga fråga när han kommer på besök till Sverige om några veckor.

Kallt väder minskar styrkan kring fotleden och ökar risken för fall bland äldre personer, konstaterar forskare i en Australiensisk studie. Eftersom personerna vistas mindre tid utomhus när det är kallt väder så tappar man styrkan. Det är en alla de rapporter och rön som vi kan ta till oss i en oändlighet.

Idag tänkte jag nästan enbart ägna mig åt både oväsentligheter och mer eller mindre viktiga angelägna forskningsresultat och överlåta åt var och en att själv bestämma vilka av dessa resultat som förefaller vara mest angelägna. När jag läser en del rapporter och forskarnas slutsatser av sina resultat så kan jag tänka på ett citat av Buddha. ”Man blir så förbannad att man vill ta ett glödande kol och slänga på den som är orättvis, men man bränner bara sig själv. Så det är ingen mening.”

Energidrycker får inte förtäras i samband med idrott, eller blandas med alkohol. Det här slår en tysk undersökning fast. Det är Tysklands oberoende stiftelse för produkttestning, Stiftung Warentest, som har undersökt 25 olika energidrycker. En färsk enkät som Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA har gjort i 16 länder, visar att redan hälften av användarna dricker energidrycker tillsammans med alkohol. Enligt den tyska undersökningen skapar det här ett konstigt rustillstånd och en trötthet som är svår att registrera. Det här ökar risken för olyckor. Dessutom ökar risken för rytmstörningar, inälvsskador och muskelkramp. Det fanns inga stora skillnader mellan de olika energidryckerna, utan alla var lika skadliga. Energin i energidryckerna kommer inte från några mirakelämnen utan från socker och koffein. En halvlitersburk kan till och med innehålla 23 sockerbitar, vilket är mer än i koladrycker. Stiftung Warentest varnar också för att använda energidrycker när man idrottar, eftersom man lätt får en överdos av koffein.

Inte helt oväntat så slår Energidrycksföretagen tillbaka mot studien och menar att det inte finns några risker med att kombinera energidrycker med alkohol och idrott. De jämför det med att blanda konjak med kaffe och anser att man bra kan dricka en liter om dagen. Inte heller Livsmedelssäkerhetsverket förbjuder att man dricker energidrycker med alkohol eller när man idrottar, och kräver inte heller att det varnas för det här på burkarna. Ett citat av Gunnar Björling kan skapa ordning i denna fråga. ”Och vad allt är, är något annat.”

Den svenska tullen varnar för att knarket, som på gatan går under namnet "Solaris" och "DIME", kan orsaka starka hallucinationer och leda till allvarliga psykoser. Ett gram uppges kunna ge upp till tusen doser, och vid Sveriges Tullverk säger man att de som förpackar ämnet har skyddskläder eftersom de vet hur lite som krävs för en överdos. Det är oklart hur utbrett användningen av drogen är, men den största påträffade lasten har hittills varit 128 gram. Då ledde upptäckten inte till en utredning eftersom substansen ännu inte var narkotikaklassad. Enligt den svenska tullen har droghandeln på internet ökat, över hälften av alla drogbeslag utgjordes av internetdroger i fjol.

Uruguay blir det första landet i världen som legaliserar försäljning och odling av cannabis. Cannabisanvändning är redan lagligt i Uruguay och parlamentets underhus godkände på onsdagen en lag som också legaliserar odling och försäljning. Enligt den nya lagen grundas ett statligt organ som ska kontrollera cannabisproduktionen. Det är tänkt att lagen ska minska på brottsligheten i samband med cannabishandeln. För att undvika cannabisturism ska endast landets invånare få köpa cannabis. Kritiker menar att lagen sänker tröskeln för hårdare droger. Opinionsmätningar visar att majoriteten av uruguayanerna är emot den nya lagen. Vad kan säga om detta mer än att det finns en stad som heter Normal i Oklahoma i USA. Där lär det vara straffbart att göra fula grimaser åt hundar.

Ibland står tiden stilla på vissa platser. I byarna mellan bergstopparna i det idylliska Sydtyrolen gäller det att vara morgonpigg. Den enda chansen att framföra sina ärenden till regionens stora man, landshövdingen Luis Durnwalder, är nämligen att stiga upp före tuppen gal och hoppas att kön till hans mottagning inte hunnit bli alltför lång. Klockan sex öppnas dörren till maktens korridorer och tiotals politiker, tjänstemän, arbetslösa, pensionärer och studerade tas emot i ankomstordning tills den normala arbetsdagens plikter kallar ett par timmar senare. Durnwalders har upprätthållit systemet oavbrutet i ett tjugotal år.

Enligt rapporten Twiplomacy visar en undersökning att det sociala nätverket Twitter har revolutionerat kommunikationen mellan medborgare och ledare. Motiveringen är att vem som helst nu kan få direkt kontakt med en statschef och att ledarna kan reagera direkt på medborgarnas frågor. Är det som kallas att dra kurvorna lite väl raka? I och för sig är det anmärkningsvärt att hela två tredjedelar av de centrala ledarna i världen har ett Twitterkonto och att en stor del av dem har tusentals eller miljoner följare. Men det betyder inte nödvändigtvis att kommunikationen mellan dem och medborgarna förändrats.

Som det ser ut är det bara en liten del av ledarna som skriver inlägg själva och ännu färre producerar unikt innehåll. Barack Obama har 33 miljoner följare, men det betyder inte att de har någon chans att kommunicera direkt med honom, lika lite som påven lyssnar på sina 7 miljoner följare. Överlag är många statschefer bättre på att tuta ut sitt budskap än på att intressera sig för vad andra har att säga. Trots att varken Durnwalder eller italienarna i Sydtyrolen är speciellt förtjusta i att stiga upp i ottan har landshövdingen förmodligen en betydligt bättre uppfattning om vad som bekymrar medborgarna än twittrarna med sina imponerande nätverk. Kanske är det med Twitter och annat som innehållet i detta citat av Winston Churchill. ”Katten ser ned på människan. Hunden ser upp till människan. Men grisen tittar dig rakt i ögonen och ser sin like.”

P.P