……….visar en färsk dansk vetenskaplig studie. En person som joggar ett par timmar per vecka förlänger livet statistiskt sett, med mellan 5,6 och 6,2 år jämfört med en icke-joggare. Studien har bland annat kommenterats av en professor i Oslo med följande ord. ”Detta samband mellan fysisk aktivitet och högre livsålder är starkt och motsägelsefritt. Och vi ser det över hela världen.” Barfotalöpning är mera naturligt än löpning med skor. Människor har sprungit barfota i miljoner år innan skoindustrin tog över handen. Det är min analys av denna nutidsfråga om det är eller inte att springa i mindre omfångsrika skodon.
Om man springer fem kilometer samtidigt som man har kraftig influensa och är bakfull. Då kan man förnimma en känsla av hur det är att ha kroniskt trötthetssyndrom, enligt vittnesmål från en patientförening. Så kan man också se på löpning om man vill. Det är så med springande att oavsett om vi gör det eller inte så väcker det alltid tankar hos oss alla.
I dagens upplysta värld och framförallt på nätet så kan vi idag informera oss om allt och litet till när det gäller kunskap eller värdelöst vetande. Blåbär är en återbäring från naturen som skänker många av oss både nöje och välbefinnande. Det är faktiskt denna säsong mycket lätt att hämta hem denna hälsokälla. Tillgången är gigantisk i många skogar. En björn av standardstorlek plockar och äter cirka 80 liter blåbär om dagen. De blå ämnena i blåbären kallas på olika reklamsidor och i annonser omväxlande för antocyaner och antocyanosider. Den korrekta termen är antocyaniner (eller antocyanidiner om man menar själva färgämnesdelen separerad från de sockermolekyler den är förenad med i cellerna). Termen anthocyaonosid förekommer visserligen här och där, men används inte av riktiga kemister. Det förekommer givetvis en flora av myter kring blåbär och dess effekter. Vid forskning på närsynta patienter fann man att antocyaniner från druvor har en positiv effekt på mörkerseendet. Det cirkulerar en märklig historia om blåbärs verkan på ögonen. Brittiska flygare spred under andra världkriget ut en historia om att deras syn förbättrades av att de åt blåbär. Men detta var desinformation för att vilseleda tyskarna. I själva verket skulle enligt denna skröna deras alltmer lyckade flygoperationer ha berott på den nyuppfunna radarn. Intressant nog marknadsför man fortfarande i hälsomedelsreklamen R.A.F.-flygarnas berättelser om blåbärens undergörande verkan. För att citera okänd tänkare så är gäller följande om blåbär."Små vänner kan visa sig vara de största."
Ett ägg om dagen är nästan lika illa som att röka 20 cigaretter. Åtminstone när det gäller att öka risken för åderförkalkning. Men den nya äggstudien har redan fått kritik. Det finns alltid en risk med studier med ledande frågor. Det kan bli vinklat redan från start. I den härstudien har drygt 1 200 personer i 60-års åldern fått bland annat svara på hur många ägg de åt och många cigaretter de rökte per dag. Tre eller flera ägg per vecka ökade risken väsentligt för åderförkalkning i halspulsådern, detta kan som bekant leda till stroke. Bland de riktiga äggfantasterna var riskökningen nästan lika stor som för personer som röker ett paket cigaretter om dagen. Experten Kjetil Retterstøl vid Oslo universitet ger följande kommentar till resultatet i studien. ”Det har visats i flera studier att äggula kan öka kolesterolnivåerna hos människor. I värsta fall kan du utveckla hjärt- och kärlsjukdomar på sikt.
Nu förefaller det som om äggen har fått en svår konkurrent i ohälsan spår av annat vardagligt. De som borstar tänderna mer sällan än en gång per dag löper en 65 procent större risk att insjukna i demens, jämfört med dem som borstar tänderna varje dag. Enligt forskarna är det möjligt att bakterier som har att göra med tandköttssjukdomar sprider sig till hjärnan och påverkar hjärnfunktionen. Liknande samband har tidigare hittats mellan Alzheimer och bakterier från tandköttsinflammationer. Forskningen gjordes vid universitetet i Kalifornien och nästan 5 500 personer deltog. Forskningen har publicerats i tidningen Journal of the American Geriatrics Society. Så det är kanske att inflika i citatet från forna filmstjärnan Brigitte Bardot.”Jag är stolt över mina rynkor. De är livet i mitt ansikte.” Alltså njuta av dagen med att jogga, äta ett och borsta tänderna några gånger! Då finns det plats för friska veck bland anletsdragen.
Ut led är tiden och i tidens spår alla nya rön och råd. Vad kan passa bättre som avrundning på denna sensommarkrönika än ett klassiskt citat av Leo Tolstoj? ”Alla letar efter sätt att ändra på världen, men nästan ingen letar efter sätt att ändra på sig själv.”
PP