…………………..du måste ha varm luft för att blåsa under för att fart på dem. Det är en tanke som kommer osökt när jag sneglar i backspegeln och ser vilket fantastiskt fint pr-jobb som våra två stora kvällstidningar åstadkommit för en bok som kom ut i veckan som gick. De 89 sidor som man tävlat om att skriva om vardagens små händelser i ung mans liv och uppväxt anses ha ett värde på 8.9 miljoner i annonsvärde.  Om man bara ser på det stora i det lilla så är det breda leendet som är en viktig faktor för framgångarna. Det är ju som bekant det kortaste avståndet mellan två människor. När man skall briljera med sina kokkonster så är det alltid framgångsrikt att börja med tevatten. Bäst blir det om det inte kokas, utan värmes upp till den grad att det stannar vid ett leende, tevatten skall alltså inte skratta. Att skratta är inget mått på sinne för humor. Skratt handlar om gott humör, det kan man ha utan sinne för humor. Skrattet är själens spegel och lika viktig för oss som svett som är ansträngningens parfym. Ett barn har lättare att vara naturlig och skrattar cirka 400 gånger per dag. En vuxen människa i nutidens Sverige anses skratta mellan 0 och 5 gånger per dag. Det kanske är en intuition hos våra medvandrare att hålla ihop smilbanden. För det är en missuppfattning att leendet automatiskt har med vänlighet och avkoppling att göra. Egentligen är det tvärtom. Ett avslappnat ansikte ser surt och halvdött ut. Munnen halvöppen, underkäken hänger, mungiporna ner och blicken långt borta. Men det är en hälsovinst i att skratta. För att se sur ut engagerar 72 ansiktsmuskler. Att se glad ut kostar bara 14 ansiktsmuskler i arbete. Det är allstå en påtaglig energibesparning att inte se sur ut. Att ta del att sportreferat är en källa att hämta munterhet. Ett klassiskt exempel är detta från Agne Jälevik på SVT.”Det står 0-0, och det beror kanske på att inget av lagen har gjort något mål.”

Att fördjupa leendet och gå in klinch med någon är en fin träningseffekt. En kyss ger en effekt på 34 ansiktsmuskler och förbränner 39 kalorier. Sedan ger den förstås en stor sekundär effekt på hormonsystem och körtlar och organ i hela människan. I postmoderna termer skulle man kunna kalla det för en händelse i ett biopsykosocialt perspektiv. Kemiskt sett så innehåller en kyss 0,7 gram fett, 0,45 gram salt och 0,18 gram organiskt material. Om är ett litet bra ord. Om inte om fanns kunde inte denna mening skrivas. Tänk vad synd det hade varit! Då skulle det inte blivit en naturlig övergång till något helt annat, fast roligt det med. Humor är en förmåga att leka med tankar. Att leka med social identitet. Det är också en personlig egenskap att kunna roas invärtes. Bakom ett helt neutralt ansikte kan det dölja sig ett roligt inre liv. Sinne för humor är inte detsamma som gott humör eller förmågan att dra vitsar. Alltså inte bara läpparnas bekännelse utan något djupare. Enligt forskare så är det vetenskapligt bevisat att sinne för humor förlänger livet vid svåra sjukdomar. Både det uppriktiga skrattet och sinne för humor frigör en rad positiva processer i kroppen.

Att vi kallsvettas, rodnar och blir röda i ansiktet av ilska är kvarlevor från den mänskliga evolutionen. Kallsvetten är en signal för fara. Handsvetten gjorde det lättare för våra förfäder att få grepp om grenarna när de flydde upp i träden. Den extrema känsligheten i fingertopparna utvecklades för att människoapan lättare skulle kunna välja näringsrik föda genom att känna skillnad på olika frukter och bär. Behovet av beröring är också gemensamt för människor och djur. Djuren slickar sina nyfödda, människan kramar dem. Ett annat signum för den mänskliga huden är allt vi gör med den. Huden är vårt skyltfönster mot världen. Vi smyckar och målar den, förändrar den och utmanar dess gränser. Bleka människor solar för att bli bruna och bruna människor försöker bli bleka. Industrin kring tatuering, piercing och makeup samt hudvård har växt lavinartat. De äldsta tatueringarna som har hittats är 5000 år gamla. Idag kan man se någon typ av kroppssmyckning på nästan varje människa. Udda är något som man inte kan vara jämt. Huden är inte bara kroppens största organ. Den har många fantastiska egenskaper. Förnyelsebar och självläkande samt elastisk och både tålig och känslig.

Det finns många olika sätt att betrakta kunskap och litteratur. Detta citat av Montaigne är en vinkling på hur livet för en bok kan utveckla sig . ”På samma sätt som fåglar ibland letar upp sädeskorn och tar dem med sig i näbben utan att smaka på dem för att mata sina ungar plundrar pedanterna böckerna på vetande och bär det i munnen bara för att spy ut det till allmänt beskådande.”

P.P