………handbollarna har kastat loss och flyger nu åter fram i hallen med en hastighet så att klistret torkar av bara fartvinden. Västerås Irsta HF är namnet nu när två legendariska handbollsklubbar gör en intressant fusion. Den här gången utan att röra till det på hockeymanér och blanda in attribut som Sealions, som vid föregående fusion. "Framtiden oroar oss, det förflutna håller oss fast. Därför går vi miste om nutiden." Citatet av Gustave Flaubert kanske på sätt och vis kan passa in på föregående sammanslagning mellan klubbarna. Nu ser det hela mycket bra och balanserat ut. Precis som det gör på planen när ett handbollslag är i harmoni. De nya färgerna visar tydligt att det här är början på något som håller i längden. Som vi vet så finns det ingen garanti att färgfoton och dylikt kommer att hålla färgen  i längden, men det gör de gamla svartvita och klassiska bilderna. Allt i livet är egentligen svart och vitt. Så vitt jag kan förstå så befinner vi oss alla i en och samma gråskala, alltså i en enda stor grå massa. Det är bara de yttersta marginalerna som är svart eller vitt. Så färgvalet är lysande – alla ryms i detta färgspektrum. Om jag räknat rätt så blir den nya föreningen Västerås största idrottsklubb, om vi räknar bort Friskis & Svettis som enligt min uppfattning är en annan typ av förening inom idrottsrörelsen.
 
Det känns som ett bra tillfälle att återuppliva denna krönika som startade i skrubben.nu en gång för många år sedan när handbollspojkarna blev datoriserade och behövde ord att fylla sin sajt med. Osignerat hette det då som en motvikt till dåvarande sportkrönikören på SVT, Albert Svanberg som hade en krönika i teverutan på söndagarna som hette signerat. O vandrande vålnad säger djungelborna till sin ledare Fantomen. Så var det med även med min hyllning till Albert - ett O framför signerat!

Återtåget har alltså startat bra för handbollen i en stad som längtar efter att få elitidrott på nationell toppnivå i sin vardag. Västeråspubliken är fantastisk i medgång, framförallt när ett lag är på väg upp. Sedan slår man sig till ro och följer det helst på textteve eller ser hellre på internationell toppidrott och beklagar sig för att den lokala idrotten inte är så samma nivå. Det är symbios. Ett lag spelar bättre om publiken är stor och sportjournalistiken levande. Nu tror jag att handbollen kommer att bli höstens och vinterns glädjekälla för många som är hungriga på att få denna liveupplevelse. Det krävs minst att tre stycken klappar händerna samtidigt för att det skall räknas som applåd. Periodvis har vi haft det ganska glest på läktarna i hallen. Men nu kommer vi att se det i både svart och vitt att VI inte kommer att hamna i tidningen Lands förnämliga lista över landets tystaste platser. Eftersom handboll är den överlägset mest spännande lagsporten med tufft men ärligt spel så kommer publiken att fylla Bombardier Arena. Det är förvisso oerhört vilsamt för kropp och själ att besöka platser som Kålhuvudet, Trollskogen, Hökensås och Krokolaknölen men då i annat syfte än njuta av bollkonster på artistisk nivå.
VI står idag stadigt med en god organisation. En mycket kompetent styrelse med en bred professionell kompetens. Ett välfungerande och rutinerat kansli och hungriga sportchefer som äter och sover handboll med en innerlighet. Till detta en stor ungdomsverksamhet med enastående handbollskompetens bland ledarna. Dessutom en av landets största och populäraste ungdomsturneringar som dragplåster. Citatet är av Buddha, men kunde givetvis varit av nästan vem som helst. Och passar väl för att symbolisera att det mesta i upptakten ser genomtänkt ut. "Allt det vi är, är resultatet av vad vi har tänkt."
 
Ett lag i elit och ett som vill dit. VI har tränare med handbollspassion och kompetens både på dam- och herrlaget som ger en trygghet för seniorspelarna. Visa män som skyndar långsamt. Om damlaget får vara hela och hålla kan hålla sig till sin matchplan då kan säkert Månen njuta av det som är så populärt på sina håll i Asien. Full Moon party eller åtminstone Half Moon party var och varannan vecka. Eftersom damlag i svensk elitidrott av tradition har ett stort föräldraengagemang på ledarsidan så föreningen gjort ett schackdrag i klubbfärgernas anda och gett Skipper uppdraget som sportchef för att det inte skall bli för mycket curlande.

Radiosporten som är bäst på sport av alla våra medier fyller femtio år i dagarna. Det finns några ledare som varit med hela den tiden. Björsa som håller klistret vid rätt temperatur och bollarna pumpade är en lokal variant av hundraåringen som rymde från ålderdomshemmet. En levande anekdot och kulturbärare som håller ordning på allt. Dataviruset har bara tjugofem år på nacken. Och här har VI faktiskt en handfull killar i laget som uppnått denna ålder. Det är de som har egenskaper som i laget kan kallas Nano-teknik, alltså att kunna knorra en boll i mål. Här finns också almeister själv. Boken som har en större rutin och erfarenhet från elitnivå själv än hela laget tillsammans. Han är en given ledstjärna och får nog finna sig att vara som Boken på planen också. Det är egentligen träd som ek, alm, lönn och ask som räknats in som vanliga vårdträd. I svensk folktro var det stora dominerande trädet vid släktens gård, som troddes bära släktens lycka och välgång. Att skada trädet eller ens bryta löv av det ansågs medföra säker olycka och sjukdom. Men med den roll som boken kommer att spela så vill jag nog se honom som lagets vårdträd. Det blir en uppgift för Wolf att försvara boken mot antagonister på planen. För det är så finurligt i våra skogar att det är vargen som är den som håller ordning bland de andra djuren. Utan varg blir det lätt anarki. Ett lag innebär att alla kuggar är betydelsefulla. Eller för att citera Charles Dickens. "Ingen är onyttig här i världen, som lättar livets börda för en annan."
 
Majoriteten av spelarna tillhör hotmailgenerationen, alltså är de så unga att de aldrig har sett Björn Borg spela tennis eller kan komma ihåg att Ingemar Stenmark har åkt skidor. Men så är det här i världen, nya generationer tar över. Det som är viktigt i ett handbollslag är att antalet vänsterhänta skall vara precis som bland ekorrarna. Tio procent av våra pojkar är vänsterhänta, alltså exakt samma antal som i skogen. Det blir alltid tvärtom med vänster hand och detta är ett extremt vasst vapen i en match. VI är redo med många målvakter, många Bambergs i sitt livs form och precis om pizzan har vi goda kanter! "Dimma kan inte skingras med en solfjäder." Ett japanskt ordspråk passar in för att markera vikten av hur små marginalerna är i idrotten. Stolpe in eller stolpe ut – det är ofta frågan.

Idrottslag i seriesystemen får en dos geografi varje bortamatch om de är vakna. Nu har handbollsledarna tagit det som sin uppgift att uppgradera dessa kunskaper regelbundet hos sina spelare. Gamla kombinationer som gurkburk och polack finns kvar men de nya har ofta geografisk anknytning. Bland annat Hamburg och Skövde är några nya namn för mig i dessa kombinationer. Idrottstävlingar och matcher är festen efter alla träningar som gjorts för att komma till matchdagen. Här tror jag att vi kommer märka en tydlig attitydskillnad med VI. Det blir en fest varje gång det handlar om 60 minuter match. För att förtydliga detta budskap och få pojkarna att vara starkt motiverade för lagets insats så ledarna valt att bo på matchande adresser. Vad sägs om landslagsgatan, mångatan, bygelvägen och föreningsgatan. Kan budskapet bli tydligare? "Man känner inte igen de riktigt viktiga ögonblicken i sitt liv? Inte förrän det är för sent." Deckardrottningen Agatha Christie hade förmodligen handboll omedvetet i tankarna när hon skrev dessa ord och många av sina gåtfulla thrillers.

Nu är det allstå dags seriestart om någon dag. Att tippa utgången är otroligt svårt med många jämna lag. Det är alltid roligt och bra om bästa laget vinner. I en lång serie så är det så. Oddsen är låga för Lindesberg och höga för Djurgården. Jag tycker nog att det finns fem lag som kan konkurrera om seriesegern. Men jag avstår från att tippa. Jag tror inte att man bör försöka sig på sportreferenser om man faktiskt inte bemästrar dem. Risken finns att man avslöjar sig snabbt. Det gjorde till exempel Carl Bildt, när han i en intervju 1998 tippade vinnare i det årets upplaga av fotbolls-VM. ”Jo, Brasilien är säkert bra, men jag tror ändå att Sverige vinner, jag.” Problemet med uttalandet är att Sverige inte hade kvalificerat sig till mästerskapet och således vare sig deltog och än mindre hade möjligheter att vinna.

Om VI vinner kan det förmodligen sluta med rubriken VI vann. Det kan gå även utför och då blir det genast VI försvann eller VI i femman! Helt klart är att det är alltid skönt med en god start även om det inte räcker i det långa loppet.Tidningen VI som nu får konkurrens om detta framgångsrika VI- namn har alltid ett månadens citat. Denna gång är det ett exempel på grönländskans superförmåga att skriva ihop ord ”Qimmersuaqarusunngilaq”. Det betyder som alla säkert redan räknat ut ”han vill inte gärna ha en stor hund”. Men jag vill gärna ha en god start och att vi kan vara på rätt ställe varje match där vi kan ägna en tanke åt detta avslutande citat av John Locke. ”Tur är det ställe där förberedelse och möjlighet möts."
 
P.P