………..är inte alltid viktigast. Nya rapporter av diverse värdelöst vetande kommer ständigt från våra forskare. ”Jag älskar dig” är tre små ord som förefaller betyda oerhört mycket. Nu har en forskargrupp presenterat en undersökning där det visade sig att mannen är den i relationen som förefaller vara den som är mest benägen och tidigast i en relation att uttala dessa ord. Samtidigt kommer en annan studie som ger oss information om att det är med människor som med flera djurarter. Vi attraheras av egenskaper och beteenden som påminner om de som våra föräldrar har. Hur vi än försöker att fånga och linda in människan i en vetenskaplig exakt modell så tror jag att detta är fullkomligt omöjligt. "De som känner sanningen är inte likställda med de som älskar den." Ett citat av Konfucius finner alltid en plats.
Sommardrycken i vår kultur är starköl. En viktökning är att förvänta sig om det blir många stor stark. Kalorimängden i en sådan mängd öl är lika stor som att äta tolv köttbullar. Vill du veta mer om ölens smak och kultur så kan du alltid läsa en bok. Vissa anser att en bra sommarbok är precis som en god centraleuropeisk klosteröl. Mustig, rik på nyanser och full av karaktär. Det finns kulturpersonligheter som jämför till exempel Brott och straff med en lätt kyld Westmalle Tripel. Personligen kan jag tänka mig att läsa Doppler av Loe som en kall Postiljon från Jämtlandsbryggeriet. Eller varför inte Långsamheten av Kundera som en Staropramen. Mina sommarböcker är ofta sådana som kräver utrymme för reflektion och tankearbete. Tallriksmodellen gäller för mina val av litteratur. Och här hellre djupa än flata!
Slit och släng är givet namn på vår tidsålder. Långt från både bronsålder, järnålder eller stenåldern vars populationer kan förefalla extremt smarta och civiliserade jämfört med nutiden. Vi har ett otal exempel på detta i vår närhet. Svensken köper i snitt 15 kilo kläder per person och år. Och vi slänger åtta kilo av dessa om året i soporna, visar siffror från Naturvårdverket som Svenska miljöemissionsdata tagit fram. Textilimporten till Sverige har ökat med cirka 40 procent det senaste decenniet och varje år tas ungefär 130 000 ton kläder och hemtextil in i landet, skriver Dagens nyheter. ”Det stämmer väl med bilden att kläder är billigt och att vi bara köper mer och mer”, säger Anna Nordin på Naturvårdsverket till tidningen. Kläderna eldas upp i kommunernas fjärrvärmeverk. Att kläderna hamnar i soporna är dock inte den största miljöboven utan i stället produktionen och kedjan från produktion till butik, menar Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen och vill slå ett slag för att bland annat återanvända kläderna. ”Det som gör det extra svårt med kläder är att de produceras så långt borta. Hela kedjan fram till butik måste kunna detta – och konsumenter måste sluta bete sig som om kläder vore smågodis”, säger Weronika Rehnby på Naturskyddsföreningen. Man kanske kan ursäkta vår tids klantigheter med detta citat av Joseph Joubert. "Varje ålder har sina fördelar, man upptäcker det bara för sent."
De flesta djur reagerar på ljus och har utvecklat ett mycket sofistikerat sätt att se komplexa bilder för att kunna agera i sin omgivning. Se bara på insekternas sammansatta ögon och det mänskliga ögat. Charles Darwin och andra evolutionsbiologer förbryllades av ögonens komplexitet och undrade hur en sådan struktur kunde ha utvecklats genom det naturliga urvalet. Skiftarbete påverkar hälsan negativt och leder till bland annat sömnproblem och hjärtbesvär. Det finns också en förhöjd risk för cancer. En del av de hälsoproblem som uppstår kan minskas genom att reglera ljuset. Nu visar dock ny forskning att det kan vara just ljusexponeringen nattetid som ökar cancerrisken. På arbetstidskonferensen i Stockholm nyligen diskuterades nya forskningsrön som rör hälsan kopplat till skiftarbete. För skiftgående sker ständiga konfrontationer mellan arbetstidskrav och den biologiska anpassningen i dygnsrytm. Enligt självskattningar uppvisar människor kända olikheter avseende morgonpigghet/kvällspigghet. Nu ser man även kopplingar till genetiken, alltså att möjligheterna att förändra inställningen på dygnsrytm är beroende av gener. Ljus impulser är den viktigaste signalen till hjärnan för möjligheterna att ställa dygnsrytmen rätt. I praktiken får en sådan kunskap stort inflytande på hur man bör utforma ljusmiljön och arbetstider. Vi har som vanligt möjlighet att hämta kunskap och att lära av djuren hur vi skall se och uppleva med alla våra sinnen. Många djur har oerhört komplext konstruerade ögon – andra ser ändå. Forskare från Göteborgs universitet har visat att sjöborrar ser med hela kroppen, trots att de saknar ögon. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of National Academy of Sciences, PNAS. Tillvaron är fylld av frågor och sällan exakta svar. Kanske finns sanningen i detta citat av Richard Nixon. ”Lösningar är inte svaret.”
Tanken och strävan efter evigt liv har engagerat många människor under årens lopp. Ibland får någon den frågan oväntat. Det var vad som hände Miss Alabama i uttagningen till Miss USA året 1994. Hennes svar blev ett klassiskt citat som passar väl in i dagens funderingar. ”Om du kunde leva för evigt, skulle du det och varför? Jag skulle inte leva för alltid, eftersom vi inte borde leva, eftersom om det var meningen att vi skulle leva för evigt, då skulle vi leva för evigt, men vi kan inte leva för evigt, vilket är anledningen till att jag inte skulle leva för evigt.”
P.P