………….enligt folktron var vissa läkande krafter särskilt starka just den här tiden. Ett sätt att hålla sig stark och frisk det kommande året var att samla läkande örter och rulla sig i midsommardaggen. Genom att dra ett lakan i daggen kunde man försöka spara och ta tillvara dessa viktiga droppar och ta till sjuka som smörjdes med vätskan. Personer som led av ledvärk och engelska sjukan ansågs särskilt mottagliga. En del av det magiska tänkandet lever kvar. Säkert har många provat att plocka sju eller nio sorters blommor och lagt under kudden på midsommarnatten. Förhoppningen att få se sin tillkommande i drömmen har säkert grusats. Verkligheten överträffar många gånger dikten och det händer att drömmar slår in. Men oftast är det ändå så att sunt förnuft och logiskt tänkande räcker långt. Immanuel Kant är upphovsman till följande citat som förtydligar min tankegång. ”Erfarenhet är en förstådd iakttagelse." Vilka var då växterna under kudden i tidernas begynnelse? I dikter från England redan på 1100-talet omtalas följande växter; gråbo, groblad, krasse, nattskatta, kamomill, nässla, körvel, fänkål och äpple. I boken Wärend och widarne: ett försök i svensk ethnologi som utkom på 1860-talet skrev Gunnar Olof Hyltén-Cavallius att nio blommor bör ingå i midsommarkvasten. Här har han bytt ut gråbo mot johannesört. Som även är en växt som långt senare är omsjungen i Ulf Lundells text Öppna landskap, vilket är en magisk text som av många betraktas som folkets nationalsång.

Midsommaren har varit en högtid och viktig helgdag i landet under överskådlig tid. Fram till 1952 var den 23 juni midsommarafton men för att passa in i arbetsveckan beslutade man 1953 att midsommarafton alltid ska firas en fredag i den helg som infaller mellan den 20 och 26 juni. En annan viktig sed, förutom blomstermagin, vid midsommar var att bege sig till en källa i skogen. Vattnet ansågs besitta extra lycko- och hälsobringande krafter vid denna tid. Just midsommartid är regn ingenting som vi önskar över oss. Men om vi tänker positivt och ser även regnvattnet som något hälsosamt och stärkande. Ja - då kanske det blir en helt annan inställning till en regnskur eller två! Efter sol så kommer regn, är ett klassiskt talesätt. Det kan vara på sin plats att fundera kring hur regnskurar bildas. Metrologen är kunskapskällan för denna kunskap. Processen strartar när solen börjar värma marken på morgonen, då avdunstar fuktighet från marken och följer med den varma luften som börjar stiga uppåt. De varma luftbubblorna avkyls när de stiger uppåt, dels genom kontakt med kallare luft högre upp, dels genom att lufttrycket avtar med höjden. Då börjar vattenångan att kondenseras till droppar som bildar moln. När molnet växt till sig tillräckligt på höjden börjar de små dropparna kollidera och bilda större droppar som blir allt tyngre. Då får vi en skur som släpper ner vatten mot marken igen. Ju högre molnet växer upp desto längre väg faller dropparna genom molnet och kan fortsätta att växa. När de lämnar molnet och kommer ner i torrare luft börjar de att avdunsta men är ändå oftast stora nog att överleva till det att de når marken.

I vår kultur har vi konserverat en del barbariska seder som går igen. Som till exempel detta att dricka stora mängder öl vid midsommar är inget nytt. Redan i de isländska sagorna från 1200-talet kan man läsa att Olav Tryggvason avskaffade offerölen och istället införde högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli. ”Att dricka Johannisöl” syftar på Johannes döparens födelsedag den 24 juni. "Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga." Benjamin Franklin är upphovsman till citatet som delvis kan förklara det magiska med midsommarnatten för oss. Sommarsolståndet inträffar i år någon dag innan midsommar. Och då vänder det mot vintertid igen. Hur märkligt det kan låta att när det är som ljusast – ja då nalkas hösten med stormkliv. Och här kan det passa väl med en dikt som heter Sommaren av Sveriges största rockpoet, Ulf Lundell.

Sommaren

Nu är det
den sextonde september
och sommaren är slut
Den är över
Försvunnen
Och nu ska vi vänta igen
i runt sådär
åtta månader
och sen är
sommaren här igen
och vi får leva
och vara glada och lyckliga
I gotta move man
Det här håller inte längre
Ännu en höst
Ännu en november
Ännu en satans jävla januari och en
satans jävla förbannad februari
med hårda iskulor och leda och glåmighet
och känslosammarödvinstoddyar och jul och hela
skiten och nyår och mörker och
kläder
och förkylningar
tills det blir sommar igen
nån gång runt
midsommar
och alla ska bli så där jävla
hysteriskt lyckliga igen
och kvinnorna
oemotståndliga
Ett sånt
liv.

P.P