……..det är vad det handlar om när det gäller människans näringsintag respektive träningsvanor. Europas befolkning är på väg uppåt – i vikt. Vi blir allt tyngre. Anledningen är givetvis att konsumtionen av föda är för stor i förhållande till motionsaktiviteten. Enligt en färsk studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition ökade de som åt kött mest i vikt. Skillnaden var ungefär två kilo på en femårsperiod. Enligt en artikel i samma tidskrift så kunde man konstatera att viktminskningen blev störst hos de som drack två glas vatten före måltiderna.  Viktminskningseffekten berodde på att man äter mindre och får i sig färre kalorier om man har en mättnadskänsla. Vi överhopas kontinuerligt med nya forskningsrön och goda råd från både experter och självlärda shamaner. Skulle alla följa alla råd och anvisningar för kost och träning så skulle man givetvis inte få någonting annat gjort. Vad skulle hända om vi fullständigt struntar i alla hänvisningar och råd? Kommer vi att drabbas av olycka och elände? Det handlar givetvis om att hitta en balans i tillvaron så att vi kan värdera vad vi behöver som individ. Det som är bra för en är kanske helt fel för en annan. Om promenader är så himla sunda som alla påstår, så skulle ju tidningsbuden praktiskt taget vara odödliga. Valen simmar hela dagarna och äter bara fisk, och den är tjock som fan! Kaninen springer och hoppar hela dagarna, men lever trots detta enbart maximalt fem år. Sköldpaddan springer inte, hoppar inte, kommer alltid sist, rör sig nästan inte och lever i cirka 150 år, så fundera över vad som är rätt och fel med våra vanliga råd för att underhålla en god hälsa?

Svett är ansträngningens parfym.” Jag vill minnas att jag har läst detta citat av Sartre någon gång i tiden. Och dessa visdomsord är otidsenliga. Svett är inte bara en parfym, det är kanske även vår bästa hudlotion. Smörjer, fuktar och vårdar kroppens största organ, huden, bättre än alla betydligt dyrare produkter. Svett består till ungefär 99 procent av vatten och 1 procent av salt. Sen finns det små mängder urinämnen och fettsyror. Även om svett smakar salt innehåller det endast 1-2 gram per liter svett. Svett luktar inte! Svett består som sagt av vatten och salt och kommer från en speciell sorts körtlar. Mellan svettkörtlarna sitter doftkörtlar som producerar fetter, proteiner och kolhydrater — näring för bakterier! När bakterierna som sitter på huden bryter ner ämnena börjar det lukta. Om man steriliserar huden, dvs. använder deodorant, tar man kål på bakterierna på huden. Doftproduktionen går nästan ner till noll. Vår främsta doftutsöndring sker i armhålan. Och kanske är det ingen tillfällighet att många erotiskt laddade målningar visar kvinnor och män med blottade armhålor. Och när du ser reklam för parfym är det ofta armhålan som är exponerad. En teori som kan förklara det handlar om att armhålan är ett viktigt signalorgan hos oss människor. Det är definitivt mannens armhåledoft som är det som väcker kvinnors intresse för en man. Valet sker alltså med näsan och inte vare sig ögon, smicker eller förnuft. Drottning Kristina var en ordrik kvinna som efterlämnade många citat som finns bevarade. Till exempel följande. ”Smickret är inte så farligt som människor tror. Istället för att göda fåfängan drar det skam över den som låter sig smickras och väcker stundom hans lust att motsvara lovorden.”

Att svettas är nödvändigt. Miljontals svettkörtlar reglerar kroppens temperatur, till exempel i samband med hård träning eller när man vistas i varmare miljöer. Men svett är också ett problem för många som svettas mot sin vilja. Svett är på sin plats när man motionerar eftersom svett till och med är ett bevis på att man ”motionerar rätt”. Utan svett skulle kroppens temperatur snabbt bli så hög att vi skulle drabbas av värmeslag. Ju varmare omgivningen är, desto mer betyder svetten för kroppens värmeavgivning. Svett är kroppens kylvätska. Nedkylningen sker när svetten lägger sig som en tunn film på huden. Därefter ser kroppsvärmen och vindar till att svetten avdunstar. Och när vatten avdunstar går det åt rejäla mängder energi. Den energin tas från kroppens yta som då avkyls. Svett som rinner av kroppen är däremot inte till mycken nytta. Endast den svett som avdunstar direkt från huden har en avkylande effekt. I en idrottstävling så kan vi svettas flera liter under en timmes intensivt arbete. Många gånger är ett svettpass en njutning. Svett är en stark faktor för framgång i tävlingssituationer. Men komihåg att även om du tar i så att du svettas floder och är i din bästa toppform så krävs det alltid ändå någonting mer.. Eller för att enkelt uttrycka det med ett citat av Gore Vidal. ”Det räcker inte med att du lyckas. Andra måste dessutom misslyckas.”

Till sist ett motionstips som gör att svetten lackar. Använd gummisnoddar som broddar på skorna så blir det en fjädrande gång med spänst och studs i steget. Ger en ökad förbränning och en slags stegring av gåendet till lunkanivå. Det är lika effektivt som att torka av svetten från  handbollarna under matchtid. Bollen hamnar lätt i klistret och greppet kommer bort om bollen även blir svettig.

P.P