………än tvärtom. Det är kanske inte den vanligaste repliken i egoismens gyllene tid.  Givetvis finns det människor som gör gärningar i Karl-Bertil Jonssons anda dagligen. Men jag är övertygad att det finns en mångfald som gör motsatsen. Självklart finns det en och annan bland oss håller dessa gammaldags ideal levande. En som verkligen levde upp till mottot att det är saligare att giva än taga var Ernest Hemingway. ”Man äger ingenting förrän man ger bort det”, sade han. Sedan skänkte han en del av sina nobelprispengar till en helgedom åt Jungfru Maria på östra Cuba. Och det har alltid funnits flera fantastiska människor bland oss. En av de rikaste amerikaner som någonsin levat är Andrew Carnegie. Han donerade omkring en och en halv miljard kronor till bibliotek över hela världen liksom till forskningsobjekt, särskilt för världsfredens sak. I all sin rikedom blev han allergisk mot pengar när han blev äldre – och ännu rikare. Han kände sig illamående vid blotta åsynen av pengar, och än mer av att röra vid pengar. Eftersom han av det skälet aldrig hade pengar på sig blev han en gång avkastad från en spårvagn i London.

En del har varit långt före sin tid när de har tänkt till och skapat produkter. Till exempel var det ett svenskt skogsföretag som en gång under andra världskriget bjöd en grupp journalister på en middag som helt och hållet var framställd av cellulosa. Norrlandsbrännvin, tomatsoppa, och träbiff. Flickorna som serverade var klädda i cellulosa-silke. Idag – 70 år senare kan vi konstatera att skogsföretaget var rätt ute i sin spaning. Psykologen Donna Dawson har genom en studie kommit fram till att färgen på dina underkläder kan säga en del om din personlighet och då särskilt hur du är i sänghalmen. Bland de tillfrågade brittiska kvinnorna köpte 72 procent hudfärgade underkläder. Att sångerskan Katy Perry poserat i nude-färgade underkläder på omslaget till magasinet Rolling Stone kan vara en förklaring till resultatet, tror Donna Dawson. På varuhuset Debehmans säger man att försäljningen av hudfärgad lingerie ökat med 38 procent det senaste året, skriver Shine.yahoo.com. Konklusionen av denna studie är att färgen på dina underkläder avslöjar din personlighet. Nude/hudfärgad: Avslappnad, har inget att dölja. Nude- eller hudfärgad bh vittnar om en naturlig, jordnära och öppen personlighet. Rött: Passionerad, energisk och driven. Inte blyg eller rädd för att fråga efter det hon önskar. Humörsvängningar och behov av dramatik ingår också i personligheten. Rosa: Romantisk, snäll och i behov av ömhet. Feminin, känslig och allt annat än en ledargestalt.
Svart: Stark och sensuell. En väldigt passionerad person med subtil charm. Vitt: Oskuldsfull men öppen för förslag. En person som väljer vit bh är en uppmärksam elev.

Efter en sådan färgstark beskrivning av personligheten kan vi raskt hoppa vidare till ett annat spår i tiden. Vårt dagliga spott eller saliv, eller sputum som vi säger i den medicinska världen, består till 99,5 procent av vatten. Dessutom skulle vi finna följande i innehållsförteckningen om produkten fanns till försäljning i daglighandeln: proteiner, enzymer och en liten gnutta salt. En människa i normalpopulationen producerar cirka en till två liter saliv per dygn. Det förekommer en relativt stor individuell variation. Om man spottar mycket och ofta så kan detta säkerligen även påverka tänderna. I dagens samhälle krävs ju att vi är laddade till tänderna så gott hela tiden. Finska forskare kunde för några år sedan visa att folk med ledaregenskaper har bra tänder. En studie som gjordes på värnpliktiga visade att det är med människor som med hästar, det räcker med att titta i munnen. Bland soldaterna fann forskarna att ledarna i allmänhet har bra tänder och de meniga (undersåtarna) har dåliga tänder. De med bra tänder visade sig vara bättre på att ta ansvar, de var även var mer sociala och dessutom mer angelägna att bli väl sedda av myndighetspersoner. Vi bör nog ta en del av forskningsresultat som når oss med en nypa salt. Typ den här tandstudien är nästan all forskning gjord på män, oavsett om de är djur eller människor. Därför kan det bli märkliga konklusioner av forskningsrönen när man lämnar den manliga världen. Till exempel rapporter en forskargrupp från Cambridge om en ny upptäckt. De anser sig funnit rön för att kvinnor är mera lika apor än män. Det är intressant när vi sedan gammalt fått lära oss att chimpans och människa är nästan exakt lika genetiskt. Vi kanske skall räkna bort männen i det avseendet?

År 2011 har börjat precis som föregående år slutade. Med snö och ännu mera snö. Fruset vatten är det egentligen i dessa flingor som snabbt växer sig starka tillsammans och blir som ett berg. Snön gör en stor nytta för folkhälsan. Att skotta snö ger en total träningseffekt, en komplex aktivitet med både uthållighet, styrka och rörlighet kombinerat med oväntade händelser. Enligt forskning.se är det så att om snön ger ett sken av att vara blå så är den mycket ren. Däremot är inte den ren som en gång dopat sig med anabola steroider. Enligt ny forskning så kvarstår effekterna åtta år efter dopningstillfället.

Wislawa Szymborska är en favorit bland poeter. Hon har en skarp blick och känsla för ordet. Och dessutom en enastående förmåga att formulera sig. Här kommer ett poem som heter Tre högst besynnerliga ord ur Stunden (2002) återgiven i samlingen Dikter 1945-2002. Smaka på dessa ord som en god start på ett nytt decennium - känns som dumlekola! Oemotståndligt!

Medan jag säger ordet Framtid

blir första stavelsen förfluten.

Medan jag säger ordet Tystnad

gör jag den om intet.

Medan jag säger ordet Ingenting

skapar jag nånting som inte ryms i nåt intet.

 

P.P