……i alla fall när det gäller en människas olika organ och system. Förmodligen är det även så med det jordiska. Det är en slags flätning och korsband mellan de olika tidzonerna liksom ett samband mellan flod och ebb. Isbjörnen har enligt vissa experter blivit den globala uppvärmningens främsta symbol. Enligt somliga beräknas isbjörnen vara utrotad inom detta sekel om uppvärmningen fortsätter. Isbjörnarna anses ha en så långsam livscykel att inte hinner anpassa sig till ett varmare klimat. I den unika situationen som vi befinner oss i för tillfället med en global lågkonjunktur så har jag fått ett brev från moderaterna. Andemeningen i brevet är glad och öppen. Den markerar tydligt att de nya moderaterna är beredda att ta på sig vilken hatt som helst för att smälta in i alla miljöer. Numera är papperspost ovanligt. (M) är hitintills det enda partiet som begagnat sig av denna möjlighet. Det är mera politiskt korrekt att vara fiska röster med nät. Medan fåglarna kvittrar så twittrar politikerna. Det är många som säkert vill och kan spara minst en miljon om året med enbart en löneinkomst. Detta är ett faktum för en EU-parlamentariker, 145 000 i nettolön varje månad samt en ofantlig mängd av andra förmåner. Det är klart att det är en trivsam och välavlönad utlandsvistelse för många som mer eller mindre avslutat sin politiska karriär. Och andra kandidater som syns twittrande är så färska att de nyss vaggats hos livets ord. När jag joggande betraktat valaffischerna så är det omöjligt att skilja partierna från varandra. Det är demokrati, mat, fildelning, miljö, klimat, global rättvisa, mänskliga rättigheter, integritet och vård som förefaller vara frågor som engagerar kandidaterna. Men jag undrar om det inte är lönen lockar mest? Sanningen ligger som alltid någonstans – men inte mitt emellan. Det stora problemet med detta val är att det är ett Moment 22. Om man inte röstar alls, vilket många förefaller välja som alternativ, betyder det en röst på någon som inte borde fått denna hjälp. Så hur vi än gör så blir det som det blir. ”Jag tycker att kreationismen är minst lika intressant som Darwins teori.” Citatet är av Ella Bohlin och från en intervju 2005 i Föreningen Humanisternas tidning Humanisten. Nu toppar Ella sitt partis lista i valet till Europaparlamentet. Varje byråkrat i Bryssel kostar omkring två miljoner kronor om året. Det finns någonstans mellan femtio tusen och hundra tusen anställda i EU:s arme av tjänstemän. Så nog får vi valuta för pengarna även om vi inte har euro som valuta. Och förresten vad vore ett val utan valutan på agendan? För att påminna alla våra parlamentariker att de representerar en hel nation av en mångfald medborgare så passar det fint med en haikudikt av en klassisk japansk mästare. Kobayashi Issa (1763-1827) har skrivit dessa rader. ”Även kring baken på takläggarna leker vårvinden.”

Åsa Mattsson är skribent på Passion for Business, som jag uppfattat som nättidning för Svenska Dagbladet eller Aftonbladet. Jag fann i alla fall den här intervjun på Aftonbladets hemsida. Jag anser att den är värd en bredare publik med flera kloka tankar av dagens Wallenberg om bland annat curlingbarn.”Jacob Wallenberg är rätt irriterad över den genvägsmentalitet och kortsiktighet som han tycker märks bland yngre män och kvinnor, som gärna vill ha hög lön och position snabbt men inte sällan drar sig för mycket osynligt ihärdigt arbete.

– Man vill både ha kakan och äta den. Du jobbar tre år på Handelsbanken, sedan pyser du i väg med din bästa polare till Australien, sedan kommer du tillbaka och jobbar tre år på SE–banken och ändå vill du vara med i karriärracet. Han tycker inte att det är helt lyckat att hoppa runt mellan arbetsgivare. Han menar att det kanske finns stråk av ”curlingbarn” hos unga män och kvinnor som vill ha både toppjobb och samtidigt vara hemma med barn, kanske i flera år.” Oavsett om inte alla äter kakan - så äter varje svensk 300 gram kaffebröd i veckan enligt statistik från SCB. Bankbranschen är kanske den som sitter på den största förmögenheten. Men den är ganska liten när det gäller antalet aktörer och arbetsverksamma. Det märker man omgående ifall man gör en snabb bankrutt, och besöker alla bankerna på sin bostadsort. Världens största bransch är enligt uppgifter sjukvården. Enbart i Sverige sysselsätter vården 616 000 personer. Vi är alltså tusenden och fler därtill som lever på andras olycka eller ohälsa. Av Sveriges BNP läggs 9,3 procent på vård. USA satsar idag 16 procent av BNP på vården och ändå är det förmodligen så många som 50 miljoner invånare som står helt utan vårdförsäkring i det landet.

Nyhetsflödet är outtömligt. Många nyheter går om och om igen med korta perioder av att vara inaktuella. Sedan får de plötsligt ny energi igen och kablas ut på nätet samt i tryck. Ett potpurri av den senaste tidens rubriker följer nu närmast. "Ungefär hundra koppar kaffe anses vara en dödlig dos för en människa. Gratis viagra till arbetslösa. Tioårig flicka får bröstcancer. Tidningarna håller på att tyna bort. Den processen går förödande snabbt. Mat oroar mer än terror. Munskydden är slut på svenska apotek. Radon den mest underskattade risken. Jämlikhet gynnar alla – även de rika. Arter på isolerade öar blir mindre. Nytt och gammalt blandas i Trosa." Det sistnämnda var faktiskt ett resetips och ingenting annat. För det som säljer bäst och mest i tidningsvärlden är förutom bantning – sex. Nya recept och råd om bästa och mesta sexuella njutningar är hot stoff i varje kvällstidning. Tidsandan är märklig. Var finns värdet i att bara existera och vara en hyggligt normalfuntad människa idag? Det är troligen ingen populär eller köpstark grupp om man skall lyssna till och se på reklam- samt nyhetsvärde år 2009. Skandaler är mera bekväma än sandaler och att vara lätt på foten har ett högre nyhetsvärde än att vara på god fot! Det är nog som någon vardagsfilosof har sagt. ”Människans intellekt har sina begränsningar. Men när det kommer till mänsklig dumhet, då finns det inga begränsningar, här slås det nya rekord varje dag.” Ett tecken från folkets röst är följande insändare från Berit.”Jag har ätit en frukt varje dag i åratal och jag är skitfet. Nu förstår jag varför.” Jag skulle inte tveka att råda damen i fråga att fundera på om det inte finns annat i livsföringen än frukt som kost. Kanske är avföringen för ringa i förhållande till införingen av annat än frukt! Men här ser vi ett gott exempel på hur människor tar nya forskarrön till sig. Idag finns det en sådan uppsjö av motsägande uppgifter så allas livsföring kan anses vara perfekt eller näst intill i alla fall.

I Hans Gunnarssons nya roman Albatross framstår golf som en bärare av ondska, ju större utrymme golfspelet får i hans liv desto mer tar det svarta över. För mig som en slags antigolfare är detta en småkul läsning. Precis som den här anekdoten som meddelas av Daily Mirror om den 45-årige brittiske arméveteranen Alan Perrin som lyckades slå en hole en one från 146 meter nyligen. Perrins bedrift är speciellt märkvärdig eftersom han bara har en arm och mycket svag syn på sitt enda öga sedan en olycka för 17 år sedan då han kom i vägen för en explosion. En sak måste jag dock tillstå. Det är att golfen är mycket skickligare på gräs än alla andra sporter. De är unika med att alltid ha grönare gräs än grannen. Fotbollen har mycket att lära med att göra studiebesök och skicka sin personal på greenkeeperutbildningar.

Katten har 32 muskler i varje öra som hjälper katterna att vinkla och vrida öronen. Det är något som även vi kan bli bättre på, trots något färre muskler. Men som passande slutord den här veckan väljer jag ett citat av Merete Mazzarella som bloggar om läsning hos bokhandeln Dixikon. ”Recensenter och nöjesläsare har diametralt motsatt förhållande till böckers tjocklek. Vanliga läsare vill gärna ha riktigt många sidor för de pengar de lagt ut, recensenter stånkar tvärtom om boksidorna blir för många i förhållande till arvodet” Så är det förmodligen med gemene man (människans) och kattens förmåga att spetsa öronen. Och vad jag syftar på denna liknelse får ni gärna skicka svar till mig antingen mail eller brev!

P.P