.......... är frågan när spelet går i baklås och motvinden grinar i ansiktet? Alla vill mer än de får ut av sin kapacitet. Frustation är ordet. Vändningen kan komma oväntat och ibland som en blixt från en klar himmel eller som ett vådaskott, en misslyckad rensning i fotboll. Det finns 31 klimatzoner runt om i världen. I vissa av dessa klimatzoner befinner sig temperaturen under nollstrecket året runt. Fotbollen i Västerås finns inte med på den officiella lista över de som befinner sig under nollan. Men vi är inte långt därifrån. Det kan vara vinden, vattnet, gräset, fotbollarna, tränarna, spelarna, sponsorerna, styrelsen, arenorna, stolparna, åskådarna, skorna, domarna, den kokta korven, utrustningen och sist men inte minst fotbollsspelarnas inställning och kapacitet? Vem vet? Jag har som alla andra min egen teori. Syrianska IF är Västeråsfotbollens enda hopp för tillfället om att få ett fotbollslag rankat topp 30 i Sverige. Stockholms stolthet kallade sig ett lag för några år sedan, idag sladdar det laget betänkligt med övriga nollåttor. Jag skulle inte tveka att lansera Syrianska IF som Västerås framtid!

När har framtiden redan vänt och är på återtåg till att vara en modifikation av samtiden? Den kollapsen kan komma lika hastigt som en vindpust. Efter att spelat fin fotboll mot både Karlslund och Valsta Syrianska så kollapsade Syrianska IF totalt och spelade en typisk ”Västeråsfotboll”. Med andra ord en händelsefattig, ineffektiv och tempofattig insats. Nu förlorade vi rättmätigt mot det tråkigast spelande lag som vi hitintills sett vår som antagonist i årets serie (detta är givetvis min personliga och subjektiva uppfattning). Brages fotbollsfilosofi påminner mig om ”hembränt”, typ skogstjärnan emedan Syrianska vanligtvis kan liknas vid en bubblande champagnefotboll i sina bästa stunder. Nu gick man huvudstupa i fällan och lät sig paralyseras av ett disciplinerat och traditionellt svenskt fotbollslag där det närmaste en finess som kan skådas är inkasten och den rosa målvaktsuniformen. Men som matchen utvecklade sig var segern rättvis och spelet på gränsen till urtrist. Enligt min bedömning är Brage klassen sämre idag än när man vann division två för två sedan, snäppet före Syrianska IF, även den gången. Men som jag ser det så är det bara Brage och Degerfors i dagläget som har både anläggning och organisation för att avancera till allsvenskan från den här ettan! Så nu är det bara att spotta i nävarna och upp till bevis och kamp igen. Vad passar bättre för Syrianskas revanschsugna spelare än att citera Epikuros visa ord. ”Det är dåraktigt att be gudarna om det man kan åstadkomma av egen kraft.”

Sport är en underhållningsfaktor i absolut toppnivå i vårt samhälle. En fotbollsmatch med Barcelona eller Manchester United är de stora scenernas artisteri. Det finns inget bättre att erbjuda när det handlar om fotarbete med boll. Givetvis lär sig spelare mera i en miljö där det finns skickliga medspelare. Diamanter slipas med diamanter. Och spelare ur den egna ungdomsverksamheten förvandlas till stjärnor när de omges av stjärnor. Här har vi kanske svaret på den obesvarade frågan varför fotbollen i Västerås inte utvecklas såsom i många andra mindre orter. Tradition, miljö och kultur är andra faktorer för att nå framgång. ”Vem som helst kan hysa medkänsla med en vän i hans lidanden, men det fordras en verkligt fin natur för att sympatisera med en vän som har framgång.” Oscar Wildes citat är en del i framgångsspiralen för idrott. Kanske borde man glädjas mera med andras framgångar och inte vara enbart enögda. Här har Syrianska IF gjort några kloka strategiska drag den här säsongen. Vi har fått några spelare med spetskompetens som kan inspirera de unga egna talangerna som goda förebilder i inställning till träning och match. Samarbetet med nya huvudsponsorn Westinghouse med inriktning på fair play och som mål att inte bara göra mål utan framförallt undvika sådana självmål som mobbing och destruktivt beteende. Vilket avser ett klart ställningstagande mot bland annat våld, mobbing, rasism och droger.

En dansk forskargrupp vid Syddanske Universitetet i Odense har nyligen visat hur den fysiska prestationsförmågan förändras efter fotbolls- och handbollsmatcher. Forskarna fann bland annat att fotbollspelarnas explosiva kraftutveckling i benen minskade med ungefär 9 procent efter matchspel. Konklusionen från studierna är att trötthetssymptomen har en negativ effekt på prestationsförmågan vid explosiva spelmoment som acceleration och skott. Om vi vet hur kravprofilen ser ut i vår moderna fotboll så är det just dessa faktorer som är mest i trafik som tröttas ut mest. 96 procent av alla ruscher i en fotbollsmatch är kortare än 30 meter. 49 procent är kortare än 10 meter. Dessa uppgifter kommer från en studie från Brasilien/Portugal, författaren är Valguer W, Baros T.L(1998). Vad behöver då en framgångsrik fotbollspelare vara rustad med idag? Maxstyrka är viktig för snabbheten. Maxstyrka är explosiv styrka. Stark = snabb på 10 meter sprint och 30 meter sprint. Men framförallt tror jag att en fotbollsspelare har behöver använda ”hövvet” som Svennis uttalar den översta delen på människokroppen! Att vara rustad från topp till tå kan vara en väg till toppen även för en som inte är en topp från begynnelsen!

”Borta med vinden” är en klassiker bland Oscarvinnare i filmhistorien. Men nu också en modern klassiker i Västeråsfotbollen. Vi är helt enkelt för dåliga när det gäller! Lagen måste givetvis skaffa en metrolog som kan ge tips om vilken slags fotboll som skall spelas i respektive klimatzon. Det räcker inte med zonförsvar och ozonskikt längre. Vinden är en maktfaktor att räkna med i idrott och fotboll framförallt. Motvind är mycket jobbigare att möta än en uppförsbacke när det gäller att springa, hoppa och kasta. Och det är vad som hör till en fotbollsspelares vardagliga slit. Men frågan är om inte kraftigaste vinden blåser som sidvind. Alltså den som printas ut av den subjektiva referenten som måste göra något käckt av sitt reportage samt de mest hängivna och besvikna fansen. Den friska vinden i Borlänge blev övermäktig för Västerås andra framtida topplag, Skiljebo SK i seriefinalen i tvåan. Tyvärr är det så i den serien att man inte har råd med många förluster. När Brage vann serien före Syrianska IF för två år sedan var det just den faktorn att man vann de inbördes mötena som avgjorde. Enligt nättidningen Dalarnas Tidningar så fanns det en annan faktor som avgjorde till Dalkurds förmån i den tidiga seriefinalen. Taktiken som Hasa med medhjälpare använde sig av i matchinledningen. Citatet är från lokaltidningen i Borlänge. Skiljebo gjorde dessutom ett halvt självmål när laget inför matchen bytte sitt traditionella 4-4-2-spel till en 4-2-3-1-uppställning vars grunder och fördelar de ovana spelarna inte klarade av att hantera.”

Degerfors IF är min favorit till seriesegern. Det känns bra att de har fått en del poäng. Tyvärr måste vi ta igen poängen av Degerfors som vi skänkt bort till de tidigare motståndarna. Nu gäller det att inte råka ut för några räknefel i försvarszonen. Att hålla koll på boll och se upp - åt alla håll på en gång. Stora Valla är arenan med högst fotbollskänsla i den här serien. ”Det finns en prestigelös plats där fotbollens själ trängs med nostalgi, humor, omtanke och en sanslös kärlek till fotboll och Degerfors IF.” Citatet är hämtat från J-E Bohms bok om kultplatsen. Nu känns roligt att än en gång komma till ”Kafé Skitiga Bullen” och känna atmosfären av en klassisk idrottshistoria.  "Det är inte allt som räknas som går att räkna, och inte allt som går att räkna som räknas" sa Albert Einstein en gång i tiden. Tänk att han skulle få så rätt när det handlar om något så enkelt som fotboll. Att räkna åskådare har nu blivit nästan omöjligt, speciellt svårt är det om man får betalt per ansikte. Att räkna målchanser och sannolika mål som görs eller kunde gjorts om inte om varit om är som att fördjupa sig oändligt i sannolikhetslärans labyrint.

P.P