….är ett påstående som är både sant och falskt. Sant är det bland annat för att det finns en underfundig bok med just den titeln. Författare är Hans Alfredsson och boken är en mustig släktkrönika hur om hur generationer påverkas av tidigare händelser i släktens historia. Falskt är begreppet för att ingenting är beständigt av oss människor. Det enda som är givet är att vi föds, åldras och dör. Rent fysiskt alltså, numera kan människor frysas ned och kanske kan de med framtida tekniska framsteg återuppväckas någon gång i framtiden. Men det livet blir helt klart annorlunda. Redan idag uppger många som passerar åldersnivån plus hundra att det är tråkigt att alla jämnåriga och vänner inte finns kvar. Så varje liv har nog sin tid skulle man kunna säga. Tidens gång och livets gång har varit ett uppslag för många att skriva. Drottning Kristina är en av många som funderade extra mycket över vår existens, ett exempel är följande citat. ”Naturen bereder oss för döden genom ålderdomen; den väcker så småningom vår leda vid livet genom sjukdomar och krämpor. Man skulle dö otröstlig om man inte åldrades.”  För att underlätta det under sin tid på jorden så gäller det för oss alla att finna en uppgift där vi känner att vi behövs. Några managementforskare Rothlin & Werder har skrivit en bok som heter ”Diagnose Boreout”, där de hävdar att det är farligt att ha för litet att göra på jobbet. När någon varit uttråkad en tid kan nämligen självförtroendet fara illa, och personen kan utveckla depressioner. De här symtomen liknar de som drabbar de så kallade utbrända.

 

En del av ledarskapets roll är att ha ett osannolikt och formaterat självförtroende. Lokaltidningens chefredaktör skriver i sin krönika att aldrig har tidningen varit större. Antalet läsare av både pappersprodukt och nätdito har uppnått rekordsiffror. Dagen efter skriver chefredaktören för den lokala gratistidningen att man enligt Sifo Orvestos senaste läsarsiffror har gratistidningen nu för första gången flera läsare per nummer än VLT. Vem skall man lita på? Samtidigt hävdar båda att man kan bli bättre! Och som en balans uppger många människor som jag träffar att de har sagt upp tidningen!Politiska ledare är manipulativa och upprepar sig som ett mantra om och om igen. Man stjäl varandras åsikter och gör dom till sina egna, det finns ingen som helst plats för etik och heder längre! Partiledardebatten i halvtid var inget undantag. Det som är skrämmande för mig är att journalisterna dansar med i takt och kan inte, vill inte eller törs inte säga ifrån. Typ – nu räcker det! Det är självklart att vi aldrig kommer ur mittcirkeln och om man står där och singlar slant hela tiden och kan inte enas om det är krona eller klave. Av dagens svenska partiledare är det enbart Maria Wetterstrand från Miljöpartiet som är trovärdig, konstruktiv och vill använda hela spelplanen. Så den halva av de etablerade blocken som kan få henne med på vagnen kommer att vinna nästa val. Den här finanskrisen kommer givetvis att göra människor lika hungriga på ett extra skrovmål efter spartiderna som stundar, precis som mållös hockeypublik hungrar efter mål. ”Jo det är som att åka till IKEA och köpa en möbel. Du kommer hem och när du börjar montera blir du svett och förbannad och då kommer frugan förbi och säger "du har väl läst bruksanvisningen..." Det blir du ju liksom inte gladare av - eller hur?” Detta citat är från den fyndige brandmästaren Perra Johnsson som tränar mitt favoritlag FBK. Han försöker med en elegant liknelse förklara vad man som ledare gör för att laget skall lyckas med att göra flera mål. Helt klart skulle många branscher må väl av ledare av Perras kaliber, ärlighet är en underskattad och numera sällsynt företeelse.

 

Det engelska geniet Sir Isaac Newtons tredje lag lyder som följer. "Varje kropp som påverkar en annan kropp med en kraft F påverkas i sin tur av den andra kroppen med en lika stor men motriktad kraft -F och dessa krafter verkar i riktning av kropparnas förbindelselinje." Givetvis finns Newtons teorier i bakhuvudet hos räknenissarna på finansdepartement, börsbolag och banker runt om i världen nu när alla som kan hjälps åt för att lura den stora grå massan (folket) att betala kalaset när man har lekt färdigt med alla papperspengar på börserna. Monopol är inte bara namnet på spelet, det är även vad den här gruppen som sitter vid köttgrytorna har skaffat sig som mandat och torrskaffning. Bland alla nollor som räknar nollor kan det förmodligen finnas någon som också ägnar den indiske matematikern Aryabhata en tanke. Det var nämligen han som uppfann nollan. Att det fortfarande finns ekonomiska resurser visar den här nyheten. På en skönhetsfestival för kameler där inte mindre än 17 000 kameler ställdes ut i Abu Dhabi shoppade kronprinsen av Dubai rejält. Shejk Hamdan bin Mohammed bin Rashid al-Maktoum köpte 16 kameler för en nätt summa på 27 miljoner kronor. Han blev speciellt förtjust i en av honkamelerna och han bjöd hela 16,2 miljoner kronor för denna. Detta tros även vara den högsta summan som bjudits för en kamel. Förmodligen har prinsen hittat en rofylld avkoppling när det är hårda tider. Om det bara gäller fritidsfixerade sysslor så finns det ett överflöd av möjligheter. På förpackningen till ölet Stallhagen från ett bryggeri på Åland står denna text. ”Slow Beer – avspänd njutning är det enda sättet att motverka det snabba livstempots dårskap.”

 

Om inte skulle räcka med pilsner och wienerbröd för att finna sinnesro så finns nu en uppsjö av nykläckta nobelpristagare att läsa och diskutera. Ett annat tips i denna tid när vi har en fullständig inflation och ett osannolikt överflöd av hjältar och stjärnor. Skaffa en stjärnkikare! Frågan är vilka som är värst i att benämna någon som har gjort något, jag menar då bland journalisterna? Både sport-, nöjes- och ekonominördarna tävlar om den största rubriken för sitt respektive område. Martin Luther King sa följande i sitt sista tal: “Only when it is dark enough can you see the stars.”

 

P.P