……..är det detsamma som friskt vågat hälften vunnet? Nja – inte riktigt vill jag påstå. Det är motsvarande skillnad som den som råder mellan en våghals och ett vågspel. ”Mod att behärska rädslan” är kanske en benämning som förklarar hur det ligger till. Men helt klart är det ett gigantiskt steg för många människor att våga göra något offentligt som man inte gjort förut. Varannan ung vuxen tycker att livet känns roligare när man har druckit alkohol. För mig är det en förvånansvärt hög siffra att mer än var tredje har drabbats av minnesluckor och nästan var fjärde har hamnat på bild som lagts ut på nätet. Om alkoholen skördar hjärnceller så är det snäppet värre med tobaken. Den tar liv! En undersökning som gjorts av finska Folkhälsoinstitutet visade att män som aldrig rökt lever cirka tio år längre än jämnåriga män som rökt mycket i medelåldern. Givetvis ökar risken påtagligt för den som både är på röken och röker. Ett tips som jag lärde mig nyligen är användbart för folk som brukar vara på snusen, eller inte kan sluta snusa. Börja med att snusa bomull i stället. Det är lika mjukt och behagligt för överläppen som det låter. Ett billigt surrogat som ger både hälsan och ekonomin en kick i dessa kristider. Fyll dosan med bomull! Tänk på att den här prillan kan lätt bli användbar eller återanvändbar vid näsblod eller buller! Alltså ger den möjligheter som snuset inte komma i närheten av som produkt! Allting har ett pris men föga har ett värde, vad i hela världen symboliserar detta bättre än snus? Alla laster och deras tillgång och efterfrågan kan sammanfattas med detta citat från John Cleese. ”Om gud inte hade velat att vi ska äta djur, varför gjorde han dem då av kött?”

 

Ibland vågar man fast man inte borde och absolut borde avstå från att våga göra det. Jag talar givetvis om bloggandet! Företeelsen som har blivit en innedrog. Yttrandefrihet är bra och viktigt, det är det enda positiva jag kan få fram med den här överanvändningen. Kanske var det något sådant som Gustav, 4 år, tänkte på när han sa så här. ”Det är skönt att veta att de har det bra när jag går i skidskolan.” Att man kan gå in i den så kallade bloggväggen är ett relativt nytt fenomen, och snart klassas detta förmodligen som en yrkesskada i vårt populistiska land. Varför inte råda bot på detta snarast att införa en typ av brandvägg för bloggare precis som det finns alkolås för alkoholberoende bilförare? Glöm sockerberoende och svullen mage på grund av stress. Den nya trendsjukdomen sprider sig som en löpeld över landet - den kallas "bloggberoende". Tolv watt eller mindre energi än en kylskåpslampa använder den mänskliga hjärnan för att skicka meddelanden mellan hjärncellerna. Det betyder att det är en självlysande del att tänka mycket och ofta. Det är ett faktum (för mig i alla fall) att en blogg påminner mera om en tarmsköljning eller tarmtömning än tankar från den andra ändan på människan. Bloggskador är något som vi kommer att höra talas om i en hög omfattning under en period när kvällstidningarna griper in på allvar och börjar damma av diverse experter, självutnämnda och andra med en omfattande CV. Kanske kommer man att dra paralleller med anal magnetism och annat tok som drar till sig det mesta. Kända människor har liknande förmåga att dra till sig egendomliga element av homo sapiens. Kändisstalkare är psykiskt sjuka i betydligt större omfattning än relationsstalkare. Det visar en ny forskning om människor som har förföljt det engelska kungahuset. En som förmodligen klarar sig bra från dessa oroselement är Carl Bildt. Han har nog förstått det själv också, vilket detta citat förtydligar. ”Folklighet är inte mitt mest utpräglade drag.”

 

Fem miljoner ton sopor och avfall produceras från svenska hushåll i år enligt beräkningar från Renova. Det är ett kommunalt återvinningsföretag som har fått i uppdrag av våra politiker att bryta kopplingen mellan ökad tillväxt och ökad mängd sopor. För tillfället förefaller ekvationen omöjlig. Men allt kan förändras. Endast förändringen är beständig. Svenska män är latast i Europa. Kvinnor förnyar sig 26 gånger i livet. Männen satsar på regelbundenhet, total slapphet medan kvinnorna jagar ny look som skållade troll. Statistisk information översköljer min tillvaro. Från alla håll och kanter strömmar uppgifter till min hjärna. En del mer rimliga och andra förefaller nästan osannolika. En del väcker mitt intresse påtagligt. Ett sådant är följande. ”Girigheten är något som man måste kunna lägga grimma på”, är ett citat av finansminister Borg och detta säger även Fredrik Reinfeldt (m) när han skall försöka förklara hur man skall reglera finansvärlden. Det är nog lättare sagt än gjort. Vad vi talar om här är en av dödssynderna eller en av de starkaste drivkrafterna hos människan. Då är det svårt att släcka den energikälla. ”På den onde och gode vandraren öser regnet ur skummande sky, men mest på den gode, och minst på den som stulit hans paraply.” Benjamin Franklins citat visar att det har funnits förmåga till självinsikt i Vita Huset under tidigare mandatperioder. Då är det nog mycket lättare att hålla i hatten när åsiktsvindarna griper tag som starka höststormar. Enligt uppslagsboken är hatten en finare huvudbonad. Herrarnas är av mer eller mindre styvt material medan damernas har en större variation i både utseende och material. Att rulla hatt eller att vara glad i hatten har visat sig ha vissa risker. Enligt en amerikansk studie så krymper hjärnan vid konsumtion av alkohol. En procent mindre hjärnvolym om man höjer procenthalten alkohol i blodomloppet. Vad det kan betyda i det långa loppet är att man förmodligen kan få plats med tomma tankar i tomrummet. Kanske kan det även innebära att skalet anpassar sig till innehållet och då skulle man spara in en storlek på hatten? Forskningen har en del att studera innan allt är solklart. ”Man löser inga problem genom att dricka sprit, men man får en hel del intressanta nya.” Tony Pettito är upphovsman till det citatet som ger en nykter bild av onykterheten

 

Nu när alla nobelpristagare är offentligt tillkännagivna så lär vi veta det mesta om dessa män inom snar framtid. Det är betydligt mindre prispengar och glamour omkring de olika alternativa pris som finns för forskare. Det kanske mest omtalade av dessa ä Ignobelpriset. Priset delades ut nyligen på en ceremoni vid Harvarduniversitetet i Boston av det vetenskapliga humormagasinet Annals of Improbable Research. Syftet med Ignobelprisen är att uppmärksamma forskning som först får folk att skratta, sedan att tänka till. Vad sägs till exempel om kunskap som kan bidra till förståelsen av hur vi uppfattar livsmedel multisensoriskt? Det var så som italienaren Massimiliano Zampini och britten Charles Spence valde att sammanfatta sin chipsstudie. Forskarna försåg studenter med särskilda hörlurar och lät dem bita i chips av ett visst märke. Tuggljudet manipulerades via hörlurarna. Ju högre och starkare ljud, desto färskare och godare tyckte studenterna att chipsen var, löd slutsatsenMultisensorik i all ära, men framför allt skrattframkallande, ansåg Ignobelkommittén och belönar chipsforskarna med nutritionspriset. Lika roande i år var amerikanska forskares studier om att hårstrån trasslar sig enligt obevekliga matematiska principer, en upptäckt som belönas med fysikpriset. Kemipriset går till en fransk forskargrupp för dess rön om att hundloppor hoppar högre än kattloppor, medan medicinpriset tillfaller amerikanen som slog fast att dyra verkningslösa mediciner trots allt är mer effektiva än billiga verkningslösa mediciner. Hjalmar Söderberg var en författare som inte bara kunde skriva böcker. Han förstod sig på sunt förnuft. Det här citatet är från Hjalmar. ”Det finns saker som man måste vara fackman för att inte förstå.”

 

En studie som varken fick nobelpris eller annat pris är ändå värd att uppmärksamma, tycker åtminstone jag. Förmodligen skulle den här forskningen hamna inom kategorin medicin eller beteendevetenskap. Ja, döm själv! Det handlar om resultat från en studie visar att män beter sig mindre intelligent när de träffar en blond kvinna. Och det är inte för att de blir tagna av hennes skönhet, utan de tror att de pratar med någon mindre intelligent. Det är från universitetet i Nanterre, Frankrike dessa nya forskningsrön kommer. ”Detta bevisar att när människor konfronteras med stereotyper agerar de i linje med sina fördomar”, säger professor Thirry Meyer som är en av författarna till studien. Förmodligen är detta ett inte helt ovanligt beteende när människor möter någon från en annan kultur som de har vissa inneboende fördomar mot. Jag brukar själv le brett och innerligt inom mig när jag möter nya människor som med enbart mitt namn som kunskap om mig försöker sig på att artikulera tydligt och gärna anlägga en språklig brytning som påminner om en annan nordisk dialekt! Det är roligt och spännande att vara människa! Och ibland är det rätt att inte veta något, inte ha några förklaringar till saker man ska förstå. Men fundera över den spännande utvecklingen att affärer har börjat anlita fejkshoppare som går omkring fullastade med varor i butiken för att få oss att handla mer!

 

En dikt av Katarina Aneer får avrunda veckans iakttagelser!

 

Folkviljan –

är det en växt?

 

P.P