……. och det går fort när det händer. Man fattar inte att det har hänt när det har vänt! Midsommar och sommarsolståndet hakade på den svenska degraderingen från fotbolls-EM, vände hastigt tillbaka till en annan kontinent. För oss vanliga knegare så är det att se fram mot sensommarens ljumma stunder och sedan vackra höstfärger. För Lasse Lagerbäck återstår nu bara en klassisk Kafkatitel: ”Nu återstår bara att spetsas på pålar.” Tyvärr så tänker människor alldeles för litet själva. Gemene man och tredje man lyssnar till begåvningsreserven som består av självutnämnda tyckare och bakåtsträvare såsom TV4:s kalkoner Bojan och Elin Ekblom Bak som både kan och vet allt. Vad jag vet så har ingen av nämnda experter varit i närheten av den förmåga som Lagerbäck och hans krigare presterar.  Expressen skriver följande direkt från källan i Österrike. ”De svenska fansen, de 10 000 svenska fansen, står med armarna i kors och fattar precis lika lite som jag och alla andra. Sverige är utslaget ur EM. Så brutalt, så odiskutabelt.”

 

Titeln på min första sommarbok för nästa vecka tillägnas Lagerbäck. ”Ingen människa är en ö.” Boken är skriven av superhumanisten Sture Linnér. En utrotningshotad man i en plastig värld som tänker mer och oftare än hela klacken som stod i Innsbruck och fattade ingenting.Vad skall vi dra för lärdom av fotbollsuttåget från alperna? Balans är viktigt, bäst i svenska laget var balansspelaren Daniel Andersson som ingen ville se på planen. Obalans råder i förhållandet vilja men kunna framförallt hos sportjournalisterna, experterna, allmänheten och alla andra som inte kan tänka, räkna och lägga ihop de enklaste tal. Vi är inte bättre och nu lutar backen lika brant utför som Zlatans näsa är lång! Trösten finns inom räckhåll för de flesta som hamnar i en depression och värksituation här och nu, eftersom både sommaren och EM hastigt och lustigt tagit slut. ”Orgasm hjälper mot både menssmärtor och huvudvärk” är vetenskapligt belagd information. Mäns fotbollsvärk är ju en könskvoterad variant av kvinnors menssmärta. Sex, motion, skogsluft och kaffe är det råd jag skulle ge den arma populationen om jag hade en rådgivningsspalt. Temat är i och för sig fullständigt uttjatat och överdrivet. Men varje kultur i en dekadens och på väg att gräva sin egen grav är överdrifternas mästare. Källan är outtömlig för den här genren. Här kommer ytterligare ett exempel från nischen. Numera får vi inte bara paket till jul. Tusentals kvinnor har jublat över ett kollektivt paket i London. David Beckham kom fram i bara kalsingarna som det drömpaket alla väntat på. Damernas muntra bifall var gränslös över denna storbild med en lättklädd ikon. Händelsen gav en vink om att detta är mer än en julklapp. Så jag har fog för mitt påstående att folket är lättroat och vill helst precis såsom barnen bara leka med omslagspappret.

 

Men allt är inte elände. Den svenska modellen håller i mångt och mycket. Grönare omvärld än våra ängar, skogar och vassruggar är svårt att finna i dessa midsommartider. Men även denna grönskande tid har sina riskmoment. Bilen är så här års ett mordvapen med fel fötter på pedalerna.. Tyvärr är det ett antal som kör berusade med motiveringen – här är aldrig några poliskontroller. Basvårdstjänsterna som erbjuds de äldre äldre som del i deras vårdval är under all kritik. Basen är inte ens en bas. Men eftersom populationens finurligt nog är obegränsad i mångfald när det gäller lättja så har många redan kommit på det geniala tricket att minska risken för ozonet vid solande med att ständigt ligga ner för att göra skuggan kortare än kroppen. Vårt senaste och kanske viktigaste kontrollinstrument kommer säkert att finna ut sätt att hitta alla som ligger på stranden. FRA kommer att öka sysselsättningen påtagligt eller moderat kanske man kan kalla den här nya övervakningsmodellen. Vi är numera bäst i världen på övervakning. Inget annat land har tagit ett demokratiskt beslut på att alla samtal och kontakter mellan personer som har kontakt med detta land skall undersökas närmare av förmodligen inhyrd personal från någon firma, typ Manpower. Det är märkligt att ingen stat som anses vara inhuman, typ diktaturer på yttersta vänster- eller högerkant har kommit på den här häftiga modellen som Tolgfors från gnällbältet kunde driva igenom i riksdagen. Folkomröstning hade inte varit helt fel i denna fråga. Förmodligen hade det blivit en överväldigande dominans mot detta beslut. Minst åttio procent hade säkert röstat nej enligt min uppfattning. Men detta är tidens tand. Vi är en förlorad generation i mänsklighetens historia. Ruffel, båg, ohederligt och fusk vinner mera framgångar än tidigare generationer inte sens kunnat drömma om i vardagslunk. ”Man kan väl vara full utan sprit.” Gösta Ekman suveräna replik från filmen Att angöra en brygga säger mer än många dygn med kabel-tv eller riksdagsdebatter. Men alla litar inte på denna hypotes. Min vän Björn rapporterade från sin firmafest med följande sms. ”Det var en bra fest, jag blev full.” Jag är övertygad om att det inte var på tomma tankar i det här fallet. Det här får bli en kort krönika i väntan på upplösningen av fotbolls-EM. En aptitretare är ju små saker man stoppar i munnen tills man tappat aptiten. I läsning hamnar aptitretaren i en slags förtält till Georg Christoph Lichtenbergs citat. ”När en bok och ett huvud stöter ihop och det låter ihåligt, är det inte säkert att det är bokens fel.” Nu ser vi framåt mot höstlöven som vänder blad och skiftar färg bättre än all färgfilm kan åstadkomma. Naturen är alltid steget före!

 

P.P