…..är inte lätt för människor i Kina och Burma. En uppgift rapporterar cirka 80 000 omkomna och 56 000 saknade i Burma. En annan nämner att minst 133 000 människor rapporteras omkommit i översvämningskatastrofen i Burma. Det är i storleksförhållande som en storstad i Sverige. Lidandet är fruktansvärt. Över fem miljoner människor är bostadslösa i Kina efter jordbävningen. Översatt till våra lokala förhållanden i Sverige är det som om hela området med Örebro i centrum och en radie av 30 mil i alla riktningar skulle ha blivit bostadslösa. Alltså sträckan Göteborg – Karlstad – Falun – Gävle – Stockholm – Linköping – Västerås med hela Mälardalen, detta område har ungefär samma antal invånare som det som nu är drabbat av jordbävningen i Kina. Katastrofen i Burma har samma omfattning som tsunamin, enligt en bedömning hos både Sida och Röda korset. Ändå har det bara kommit in en bråkdel så mycket gåvor och hjälp till Burma som det gjorde till de tsunamidrabbade länderna. Medierna och synligheten har en viktig roll i detta. Enligt forskare så får vissa katastrofer större nyhetsvärde än andra; en översvämning måste ha 800 gånger fler dödsoffer än ett vulkanutbrott för att få samma täckning i de amerikanska tv-nyheterna. Förmodligen gäller det även i Sverige. En katastrof i Europa får mer uppmärksamhet och bistånd är en i Asien. Betänk då våra påtagliga i-landsproblem, där minsta fågelskit på motorhuven på BMW:n ger depression och stor utredning tillsätts. Omfattande diskussioner och debatter i media om det verkligen får gå till på detta sätt att en ny bil i Sverige kan kränkas på detta tarvliga vis. Ett stort problem i i-länder idag är nya svårbotade sjukdomar som ”sjuk light”. Nej, det handlar inte om överkonsumtion av coke eller andra cancerframkallande lightprodukter. Nu är det frågan om en allvarlig åkomma som behöver farmakologisk terapi. Vår kultur fullständigt skriker efter piller för allt och inget. Innediagnosen bipolär light förefaller kräva en typ av innemedicin som anses hålla tillståndet i schack. Matt eller bara känna sig nere och ibland uppåt räckte för Expressens medicinreporter att få denna eleganta diagnos. Snacka om trendkänslig bransch. Å andra sidan har vi i Sverige köpt titeln naprapat och ett tjog andra diffusa terapeutnamn som enbart finner fotfäste och konsumenter i detta välmående land. Nationen består av en mångfald av människor som söker efter meningen med sitt liv i någon slags diagnos eller någon som anser sig vara förståsigpåare och kan ge hjälpande hand. Enligt psykoanalytikern Iréne Matthis så finns det ingen psykisk sjukdom utan en materiell grund och ingen kroppslig sjukdom utan en själslig del. För mig låter detta mycket rimligt. Att det handlar om ett samband mellan kropp och själ. En del vill betrakta livet är som en cirkel, man börjar bli lik sig som man var när man liten.

 

"Om du vill gå långa promenader, så gå långa promenader. Om du vill slå på saker med en pinne, slå på saker med en pinne. Men det finns ingen ursäkt för att kombinera de två och visa resultatet på TV. Golf är inte så mycket en sport, utan mer en förolämpning mot gräsmattor". Citatet av Dave Berry är ett typexempel på tidsandan som vi framlever våra dagar här på Tellus. Vi ser på förnedringsprogram på teve, vi köper meningslösa och onödiga prylar som tröst och överkonsumtion. Vi reser bort för att hitta oss själva. Vi speglar oss i allt och alla men speglar förefaller inte finnas i närområdet. Vi ser inte oss själva som vi är. Vi äter all möjlig kost utom den som är vår naturliga basföda och husmanskost. ”På krogen beställer nio av tio husmanskost om det finns på menyn. Ändå är det så få som kan laga det hemma. Och om de kan så hinner de inte.” Citatet är från Mia Gahne. Vi löser prydligt i tävlingar och enkäter som enbart går ut på temat - finn fem fel. Rätt rätt eller rätt känsla och att bara att vara och känna att det känns rätt är fel. Sjuka sjuka, unga unga och äldre äldre kommer i andra hand när friska sjuka och unga gamla står i första ledet för att få hjälp med att förstå varför de mår som de mår. Bloggen har blivit stället där människor umgås. Det betyder givetvis att man kan vara sig själv när man inte behöver vara den man är utan bara kan låtsas vara sig själv. ”Hoppet är inte ute” är en vanlig rubrik när någon inte orkar med resan i ekorrhjulet längre utan tar ett fjärrtåg tillbaka till verkligheten. Jag bara undrar vem det är som styr oss i den här totala galenskapen. Jag är så lyckligt frånvarande att jag inte deltar i champagnegaloppen utan framstår alltmer som en nörd, en slags valenselektron i tillvaron som bara iakttar och betraktar tiden.

 

Filmen om den här tidsperioden kommer givetvis heta ”Nollpunkten är resan och målet är ingenting.” Orden är överflödiga. Vår planet är sönderskiten av mänskliga tillkortakommanden och jakten på ingenting i ett existenssökande kaos. Forskningsrön av alla de slag står som spön i backen och betydelsen av det förra hinner inte registreras innan nästa motsägande uppgift tar plats i förarsätet. Forskare vid State University of New York har låtit ett antal kvinnor räkna till tio under olika faser av sina menstruationscykler och kommit fram till att kvinnors röster låter mera attraktiva under ägglossningen. Annan forskning har visat att kvinnliga streaptease-dansöser får mera dricks under ägglossningen. Agenda och diverse åsikter byts snabbare än håret torkar på den flintskallige på väg ut ur duschen. Mentala kalhyggen planterar in sina människofientliga tankar såsom goda uppsåt och de sväljs med hull och hår av framgångskåta journalister som är både okunniga och saknar förmåga att kontrollera trovärdighet i jakten på att få sitt namn i tryck och en klapp på axeln av en utgivare som enbart vill sälja sin produkt. Ansvarslöshet är idag något som är fint och eftertraktat som en högkultur. IQ fiskmås är ett begrepp som alltfler accepterar som något som känns rätt bra. Eftersom fiskmås kan vara både en ubåt och beslutsfattare så är det säkert något som är stort, värdefullt och viktigt i vårt samhälle. Att en bokstav är en fantastiskt fin medhjälpare för en pilgrim och vandrare är numera nästan okänt. Att en bokstav kan vara av största betydelse är också ovanligt om man inte tänker till litet extra. Tänk bara på snus, vilken onyttig skit är inte detta och tryck hastigt fel tangent så blir det anus och det är ju där all skit lämnar oss. Skit in – skit ut, är konceptet när det gäller kost, näring, hälsa och träning. Detsamma är orden och bokstav som bildar orden som placeras i vårt register. Frank Lebowitz är idag att betraktas som en forntidsinvånare. Detta citat av honom är kanske inte lika aktuellt idag som när han levde livet. ”Kom ihåg att som tonåring befinner du dig i det sista stadium av ditt liv då du fortfarande blir glad att få höra att det är dig det är telefon till.”

 

Nu regerar mobiltelefon, sms och email över många åldersgrupper. Många är mera ofria än tidigare på grund av den här totala uppkopplingen av tveksam nytta. Vägverket har skickat ut ett budskap till oss alla, i den  bästa Walt Disneyanda. Det känns som om självklarheter inte längre är självklara. Sunt förnuft är inte bara en brist, det är förlorat. ”Så lastar du rätt, husdjur och packning i semesterbilen. Herre över regnet. Så skonar du klimatet. Ingen semester för reflexen. Det enda som hjälper mot trötthet är sömn. Alla har skyldigheter på ett övergångsställe. Minimera risken för stenskott.” Kan tyckas att detta är välkänd information. Men tyvärr så är det förvånansvärt många som är helt omedvetna om vilken betydelse hastigheten har. Det är precis som med idrottsskador på tävling och träning. För mycket och för fort som orsakar nästan alla skador. En riktigt glad nyhet kommer i alla fall fram i foldern. Rastplatserna städas varje dag. Det är ett löfte som Vägverket formulerat. I vår vilsna värld behövs ständigt pekpinnar och överdängare som pekar ut kursriktning och i vilken ordning steg ett och så vidare man tar sig vidare. Ljuset som finns där borta i slutet av tunneln blir för många bara en hägring. Ljusdesignern Inga Maurer är en modern tänkare som har lösningar. ”Ljus är förmer än vetenskapen, naturen, ja till och med konsten – det har samma kraft som livet självt.” Kan det sägas bättre och ljusare än Ingos citat – det är så bra så jag kan bara sätta en punkt med detta.

 

P.P