Slaget om Täby……….

 

…….slutade med en poäng för båda lagen. Så det ser onekligen bra ut för Syrianska i fotbollens division två. Poäng borta mot seriens bästa lag med en nykomponerad elva var en taktisk triumf för tränaren Jonny Rödlund. Man skulle också kunna kalla det för en arbetsseger för Syrianska. Ett oerhört frenetiskt arbete med löpningar utan boll av ankungarna gav Frej huvudbry. En röd armé som fick motståndarna att framstå som en tunn gul hinna. Det var en riktigt överraskande sensationellt fint taktiskt genomförd match. En riktig reinfeldtare skulle jag vilja kalla det när vi bytte taktik istället för chanser med motståndarna. Som bekant är så finns idag ordet reinfeldtare i Språkrådets lista över nya ord. Det betyder ”en omläggning av ett partis politik som gör att det närmar sig motståndarnas.” För övrigt allt har rullat vår väg vad gäller motståndarlagens resultat i sina inbördes matcher. Vår moral är starkare än Johannes döparens pekfinger. Tro, hopp och kärlek är andra element och viktiga ”fingrar” för att vi skall få en fullgod hand. Lyckan är till stor del genetiskt programmerad. Men med övning går det att bli en lyckligare människa, visar forskning vid bland annat Californiauniversitetet. Enbart tio procent av lyckan bestäms av personliga omständigheter. Enligt professor Sonja Lyubomirsky så är definitionen på lycka. ”Ett glatt och förnöjsamt liv.” i sina experiment kan hon visa att den ärftliga läggningen för ett lyckligt liv går att påverka. Det mesta har att göra med tre nyckelbegrepp: vänlighet, tacksamhet och optimism. Och nu har vi alla dessa ingredienser med oss, ja i alla fall så har jag uppfattat att det. Att vara orolig och ängslig ökar till exempel risken för att råka ut för en skada. Ett faktum som även gäller för ilska. Och det förefaller finnas gott i kretsen kring lokaltidningens lag. En slags ”familjegräl” har det blivit av publiceringen av fans som bryter upp en grind för att släppa ut sina polare. Det syns ju ganska klart på filmsnutten som publicerats på nätet vem som gör vad. Och för dessa så kallade arga unga män gäller det att snarast lägga ned ilskan mot lokaltidningen. Man biter inte den hand som matar en.

 

En sylvass klack med känsla är ett vackert instrument att skåda på fotbollsplanen. En klack på läktaren som är lika stenrik som Öland är något av det tristaste man kan uppleva på en idrottsplats. Primitiva element med desillusionerade hårtoppar som anser sig vara lagets rötter är enligt mig nötter med fel på mer är hårrötterna. Kanske kan det finnas en förmildrande orsak till dumheter bland spelare och publik i att fett hår fångar upp mer ozon än nytvättat hår. Omedvetet gör våra gossar med fett i håret en insats för klimatet när det feta håret minskar det farliga ozonet i inandningsluften. Sju gånger mer farligt ozon binds i det feta håret. Dessa rön presenteras av två amerikanska forskare i tidskriften New Scientist. En vädjan till förbund, föreningar, ledare, spelare, supporters och framförallt media säger jag bara: tag bestämt avstånd från dessa element. Visa ut med mörkrött kort direkt. Här finns ingen plats för varningar och förmildrande omständigheter. Sommarens fotbollsfest i Alperna har bara en hotbild. Det är svenska supporters som skall fara dit och hävda sig och tävla om uppmärksamheten med sina egna sportjournalister.

 

Träna dig att leva i nuet är budskapet till den svenska, så kallade, sportjournalistkåren. EM-festen är över, innan den börjat! Lasse Lagerbäck som är den enda riktigt lysande internationella stjärnan i svensk fotboll orkar inte tända ”stjärnorna” igen. Jovisst, det finns en riktig adventsstjärna uttagen i truppen. Zlatan är givetvis på denna toppnivå, liksom en Henrik Larsson som i sin comeback alltmer liknar en klassiker som Gunnar Gren. En tunnhårig härförare som med rutin och kraftfullhet kan leda ett lag. Men de övriga kalkonerna som av vår begåvningsreserv, mestadels unga autodidakta män med mera kräm i håret än hårresande åsikter, kallas för stjärnor är inte ens skuggbilder av stjärnhimlen. Det kanske viktigaste beslutet som Lagerbäck gör inför årets mästerskap är att hålla de så kallade journalisterna kort. Att ge dessa asgamar ett köttben om dagen kommer nog att bli receptet. Mindfulness, eller medveten närvaro som det heter på svenska, är en träning i att leva i nuet. Jag tror inte att Linderoth kommer att spela någon match efter sin höftskada. Inter kommer att kräva att deras spelare avstår matcher och han får gå omkring och le sitt breda leende och vinka till publiken. Till detta kommer några andra frågetecken. Så allt hopp får knytas till matjorden i Lagerbäcks fickor.

 

Att vara närvarande här och nu. Simon Bank är skribent på Sportbladet – Aftonbladet, bladet kallar sig själv för Sveriges största sporttidning. Detta är ett utdrag från hans krönika efter en match. ”Nanne Bergstrand spelade skiten ur IFK Göteborg. Han var intelligent nog att veta vad KFF kan och vad Blåvitt inte kan, och valde taktik utifrån det. Han såg till att laget var lågt packat som en emo-tjej på Hultsfredsfestival, bytte ut långskånken David Elm och satte in tre små sprinters på topp. Sedan lät han IFK spela.” Poesin lyser lång väg hos denne av ungdomsmusik inspirerade skribent. Avslutningen på krönikan är lika elegant och tyder på en stor förmåga till uppfattning om hur människor har det i vardagen. ”Han satt med vänsterknäet i kylpåse, Adam. Och högervaden hårt lindad. Men han var nöjd som en fredagsberusad Jan Guillou, och det gjorde ondare på dem som just klivit på bussen hem till Kalmar.” Jag säger bara ett om detta ordval och retoriken. Tack Offside för att ni finns. Och tack Henrik Rydström för att du visar på möjligheterna att använda språket väl. Och framförallt så är jag glad en lång tid över Kobra, så bra! Tänk om fotbollen kunde lyfta så konstnärligt som när Kobra sände fotbollskväll och visade riktigt bra reportage och lyfte fotbollen till en överjordisk nivå högt över den höjd som ett konstgräs någonsin kan växa till.

 

Mångfaldhetsdagen är det hela veckan året runt, alltså sportjournalisternas ohejdbara framfart i media, det är underhållande att följa verklighetens Socker-Conny och Rocky när de tävlar i orerande. Orent trav skulle språkbruket kunna kallas i hästtävling. Fela är ett instrument som känns bekant i sammanhanget. Tomhetens triumf, det är en blogg eller vår tids nonsens, här kan skribenter helt plötsligt skriva personligt och otvunget. Vad jag inte kan förstå är varför det inte är möjligt att göra detta annars? Det finns nyttiga knölar även i vår tid. Den främsta är säkert potatisen. Tyvärr tappar den i popularitet för dom andra knölarna. Det är med potatis som med fotboll. Den ska inte bara smaka bra, den ska se bra ut också tycker de moderna potatiskonsumenterna. Samma område i hjärnan är aktivt hos en kommunicerande schimpans som hos en talande människa. Denna kunskap från världens största primatforskningscentra stärker teorin om att vi har en gemensam urmoder. För min del betyder denna information att det är logiskt att elitfotbollsspelare är laddade med produkter från Apotek när de äntrar planen samt att de mest fanatiska åskådarna skulle mycket väl lämpa sig för zoologiska studier. Dirigenten Sten Broman är en av största profilerna i svensk teves historia. Han blev populär för sina bestämda åsikter, färgglada slipsar och en del elakheter. Han brukade säga att: ”Mänskligheten indelas i fyra kategorier: Banditer, lymlar, fähundar och idioter.” Och med detta citat av Broman vill jag markera att jag är överdrivet snäll mot sportens vaksamma bevakare. Allt från den så kallade fixstjärnan Bank till bloggaren Blunder i lokaltidningen. Man brukar säga att bollen är rund men i svensk TV är den lång! Seneca är klassisk filosof. Han kunde se det som många inte ser idag. Detta är ett citat från honom. ”Jag ser att jag har råkat ut för det som händer med bokrullar som klibbat igen av långvarig läsning: man måste säga så att säga rulla upp minnet och då och då skaka det som har lagrats där.

 

Det spekuleras i teorin om att Jesus troligtvis var italienare. Han gestikulerade när han talade,
Han drack vin till alla måltider.  Han var säker på att hans mor var jungfru, och modern var säker på att han (sonen) var Gud. Och är det något som italienare är duktiga på så är det falla rätt. Filmningar är påtagligt stor del av dagens fotboll. Vissa lag och spelare tränar på att rulla runt och falla lätt. En del utvecklar detta till en konstart. Gamle Liverpoolspelaren John Aldridge hade en delikat analys av en Chelseaspelares fallteknik under matchen. ”Min hustru dammsög under matchen i tisdags. När hon råkade komma åt tv:n ramlade Drogba.”

 

Tekniken går framåt hela tiden. I Turin i Italien har kommunen anammat en ny metod att hålla gräsmattorna i stadens parker i trim. I stället för illaluktande, bullriga och bensinslukande gräsklippare har man skaffat cirka 700 får som håller gräset kort. Nackdelen är att fåren ibland ställer sig i vägen för trafiken och parkflanörer fått ännu en lorttyp att väja för. Turin har ju några hyggliga fotbollslag, bland annat Juventus. I Västerås har en del av fotbollsföreningarna som sköter sina konstgräsarenor själva löst detta på ett liknande sätt. Ankor med fotbollsskor får springa på gräsanläggningarna dagligen och hålla tillväxten på samma nivå som den egna bollkontrollen. Ankorna har en egen gudfader, Fehmi. Han sjasar på sina fotbollsankor och ger dem vanligt kranvatten som stimuli för att orka trampa ned konstgräset, vilket sannerligen är en konst det med. Än så länge så har vi inte den brittiska sedvänjan att man får fritt välja var man vill tillbringa den eviga vilan. Enbart på Evertons hemmaarenas gräsyta har över 3000 personer låtit sin aska spridas.  Fotbollshistorikern Rogan Taylor vid Liverpools universitet bekräftar att traditionen att sprida aska över fotbollsplaner är populärare än någonsin. Förmodligen var kanske inte detta vad lagstiftaren hade tänkt sig när lagen trädde i kraft 1930. I Sverige finns det faktiskt ingen anledning att tillbringa den eviga vilan på fotbollsgräset. Det är nämligen så att vår lågintensiva samhällskultur vad gäller arbetsprestationer även inbegriper fotbollsnäringen. Så att man skulle kunna säga att de som är fotbollsaktiva redan har tillbringat sin eviga vila innan den inträder i ett annat vakenhetsstadium efter att viktiga organ för livsuppehållande funktion definitivt har stängt av. ”Man kan vara omodern av två olika sätt och av olika orsaker. Antingen är man för sent ute eller för tidigt.” Christopher Fry är en engelsk dramatiker som är helt fel i tiden. Han är långt före alla andra samtidigt som han kunde levt för mycket länge sedan.  

 

Alla är inte riktigt lika uppdaterade på alla fakta som Fry. När en omfattande omdisponering och satsning på de egna unga plantorna inte riktigt leder till den förväntade framgången sportsligt så finns det alltid olika varianter av förklarningar. Den här från tränaren till lokaltidningens favoritlag är intressant. ”Det är inte lätt att spela ihop laget med en massa avstängningar och skador hela tiden. Se på Kalmar (allsvenska ledarna) tror du dem har haft några skador? Nej. Det gäller att ha flyt för att få med sig segrar, det har vi inte i nuläget.” Eftersom jag har en nära kontakt med det allsvenska ledarlaget så vet jag att när de skulle ut på banan de sista matcherna innan uppehållet så var skadelistan diger. Minst sex spelare var i icke spelbart skick kort tid före matchstart. Men de lyckades få tillräckligt många spelbara med ett gott arbete för att man kunde vinna match och toppa serien. Men det går nästan lika fort som i Formel 1 med trepoängssystemet. Så nu gäller för våra lag att bita ihop och kriga om varje pinne. Våren är kort, sommaren är obefintlig och hösten är lika lång som inkasten, obegränsad. Njut för fulla kaffemuggar av fotbollen denna korta tid innan det vänder till vinterkyla igen om någon vecka!

 

P.P