…….det håller alltså inte att tala om håll som något som hänger ihop måltid före träning. Tim Noakes är en fysiolog från Sydafrika som har skrivit en tegelsten som heter Lore of Running. Boken kom ut för ett femtontal år sedan och tar bland annat upp minst trettio olika skäl till att vi får håll. Uppdrag granskning för journalistkåren är att titta närmare på forskningen. Det spottas ut en otroligt stor mängd forskningsresultat varje år, månad och dag. Det är enastående mängd som produceras. En hel del är sponsrade och beställda av företag. Läkemedelsbranschen tycker jag är ett intressant område att studera närmare. Problemet är att idag saknas det granskande journalister. Majoriteten vill skriva om varför Sanna Nielsen föredrar en äldre man eller att intervjua varandra. Men den möjlighet som branschen har att agera obestridbar maktfaktor så förvånar det mig att inte flera ur kåren är mera hugade på att ägna sig åt inläsning, uppföljning och undersökande i sitt jobb? ”Exakt så här mycket är lagom.” Annonsen från en aktuell dagstidning för Svenska Spel är ett gott exempel på hur forskning används som argument. Förmodligen är detta ett beställningsjobb av spelbolag. ”Sverige har miljoner olika lagom. I alla fall enligt Mark Griffiths, en av världens ledande spelforskare som slår fast att vårt ursvenska begrepp är både fågel, fisk och mittemellan. Helt beroende på vem du är ar. Översatt till spel om pengar lyder hans råd: klarar du av att spela för så mycket som du tänkt dig från början – ja då spelar du precis lagom. Kärnan i hans resonemang är att egna gränser är de enda vi riktigt respekterar, medan rebellen i oss gör allt för att bryta gränser som andra bestämt.” Bilden till denna text kan tolkas som botten upp eller droppen som bägaren att rinna över.

 

En typ av näringsämnen i bär är antioxidanter som skyddar oss mot fria radikaler. Dessa fria radikaler kan vi inte undkomma eftersom de uppkommer när vi andas och omsätter näringsämnen. Tack vare antioxidanternas förmåga att avväpna de annars så skadliga fria radikalerna skyddas vi mot hjärt- kärlsjukdomar, diabetes typ 2, många cancerformer och för tidigt åldrande. Ett sätt att mäta innehållet av antioxidanter är att mäta ORAC-värdet på maten. Det talar om hur mycket anti-oxidanter det finns i 100 gram livsmedel och skalan går från 60 för gurka till 4 460 för blåbär. Det krävs över sju kilo gurka för att ge lika mycket antioxidanter som i 100 gram blåbär! Kiwi är en annan dunderkur och snabbverkande vid förstoppning. Och ituskuren rå potatis gör rent smutsiga oljemålningar samt att sur och möglig lukt försvinner i frysboxen. Att bli vegan för miljön skull är rimligt. Över 50 miljarder landlevande djur plågas eller dödas i alla fall varje år för att bli mat på våra tallrikar eller snabbmatförpackningar. Om vi skall räkna med fiskar och andra simmare så hamnar vi på ytterligare ett antal nollor. Ludvig Lindström är ordförande i Charity International är en organisation som arbetar i ett globalt projekt som syftar till att skapa en storskalig processindustri för odling av muskelvävnad för mänsklig konsumtion. Han hävdar att om detta projekt skulle slå väl ut så skulle det sänka växthusutsläppen från de 18 procent som animalindustrin står för idag till ner mot två procent om den befintliga produktionen av köttdjur kunde ersättas med samma mängd odlat kött. Muskelvävnad som föda, det låter det. Ord kan vara intressanta. Det tyska ordet för träningsvärk är muskelkater. Och det tyska ordet för bakrus är kater. En manlig katt benämns i tyskland som der Kater! Det kan inte bara vara en tillfällighet. Men just nu har jag inget svar på sambandet som förefaller solklart.

 

En latte om dagen med baristamjölk är rena rama kaloribomben. Upp till elva kilo riskerar man att gå upp i vikt på ett år med denna konsumtion, enligt Göteborgs-Posten. Kaffe i sig självt är noll kalorier. Mjölk rockar fett och bygger upp en pondusliknande fysionomi lätt och ledigt, även om produkten är lätt. Kaffegöken är förmodligen en mindre kaloribomb än mjölken. Men den har andra negativa effekter istället. Svart kaffe och poesi har så vitt jag kan komma på enbart godartade påföljder. Kaffesump kan återvinnas med framgång. Den kan samlas in för rötning, vilket är en mikrobiologisk nedbrytning av organiskt material i syrefri miljö. Vid rötning bildas biogas, som huvudsakligen består av metan och koldioxid. Biogas används som fordonsbränsle eller till uppvärmning. Apropå kaffe så anses man vara medelålders när det tar hälften så lång tid mot förr att bli trött – och dubbelt så lång tid att bli pigg igen. 85 procent av hjärnan består av vatten, som livnär och skyddar hjärnan. Att denna pöl, kallad hjärna, förefaller bestå av mera vatten än det finns i öl, används av medelpersonen enbart till en kapacitet av tre procent i sitt dagliga värv. Resten är förmodligen flytande, kanske kristaller eller andra bäska droppar. Förmodligen är inte denna lilla pluntstora geleklump inte alls lika intressant för mänskligheten att utforska som månen och Mars. ”Varken solen eller döden kan man se med fast blick”. Francois de la Rochefoucould visste nog inte själv vad rätt han hade om detta. Utan sol inget liv, vi är enligt modern forskning mycket beroende av D-vitamininjektionen som en kvarts solsken kan ge oss per dag. Det anses t o m att vi riskerar flera olika sjukdomar och invärtes cancer om vi inte får solljus. Människor som har flyttat till solfattiga områden på vår planet utvecklar sjukdomar som inte finns i deras naturliga klimatzon. Det kan vara värt att tänka på. En kvart om dagen i solen ger en plats i solen – vad gäller livet som insats enligt vissa forskare. Övergången från dag till den stundande nattens mörker infaller när solen är i ett läge sex grader nedanför horisonten.

 

Ett fläckfritt förflutet förefaller vara lika fläckfritt och omöjligt som en vit duk efter julbord för hundra berusade män som snavar redan vid sillen. Men snäppet värre är en del av våra hyllade och upphöjda slaskjournalister. En av värstingarna, Linda Skugge som varit Expressens drottning under en lång tid har nu abdikerat. I en intervju i konkurrenttidningen säger hon kanske de första sanna ord som hon lämnat ifrån sig i tryck. ”Jag gör i stort sett ingenting utan att få pengar. Det finns ingen anledning om jag inte får ett arvode.” Ja, det låter ju rimligt precis denna slutkläm från Skugge. ”Linda Skugge säger at hon är en fejk. Att ingenting som hon har skrivit i tusentals krönikor i Expressen under femton är sant.” Jag känner att detta påstående (som säkert är ett nytt trick för att hålla sig het på marknaden) får mig att utbrista ett spontant äntligen. Ännu mera märkligt är det att så många människor köper pseudomänniskor som Skugge, Schulman med flera och gör dessa till någon slags mediala ikoner. Å andra sidan är det kanske tidsandan. Allting har ett pris men föga har ett värde. Det är nog den kanske sämsta tidsepoken hitintills i mänsklighetens historia, egoismens guldålder.  Jag kan med mina förmodligen bristfälliga historiska kunskaper inte hitta något motsvarande tidsepok. Lindor som Rosing och Skugge hyllas obegränsat och blir förebilder. Töntiga idrottsmän som knappt kan räkna sina fingrar tjänar obegränsat med pengar för att göra reklam för underkläder och jaga puck eller leka med en boll. Ur led är tiden. Samtidigt passar Sveriges äldsta fågel, sillgrisslan, på att fylla 43 år. Det finns säkert en övergripande mening med att den här sillgrisslan är tre månader äldre än landets statsminister. Det skulle vara spännande att kunna samköra tankarna med ett gemensamt språk på dessa båda jämnåriga jordbor. Jag är övertygad om att sillgrisslan skulle överglänsa detta exemplar av homo sapiens när det gäller att se tillvaron i ett helikopterperspektiv. Men jag skall inte bara klaga utan säger som golfspelaren Greg Norman, gräsallergiker. ”Det kunde varit värre – jag kunde ha varit allergisk mot öl”.

 

Var hundrade amerikan sitter idag i något av landets välfyllda fängelser. Det är också ett sätt att hålla hjulen snurrande, alltså trygga sysselsättningen. Fem procent av världens befolkning, det är folkmängden i USA. Och denna folkspillra konsumerar 25 procent av all olja. Eftersom det saknas geologiska förutsättningar att ersätta oljan i Mellanöstern så anses initierade källor att festen snart är slut för oss som är storkonsumenter på olja. Oljan är politikens viktigaste stötesten och tegelsten att kunna hantera. Idag är den förmodligen en lika stor anledning till konflikter som religionerna. Men det finns hopp. Stavhopp ger inte bara hopp om höga höjder. Stavens längd är 520 cm och den väger som två mjölkpaket. Detta är hårddata och begripligt för oss alla. Ordet finns inte med i den folder med namnet Med sikte på framtiden som De Nya Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har skrivit. Under kapitlet Vårt språk ger oss förklaringar till politiska synonymer. Schlingmann skriver att det är i språket ”vår förmåga att nå väljarna prövas” och språket måste vara vardagsnära och ”vi måste vara personliga.” Han ger oss goda exempel på hur det skall vara. Privatisering byts ut mot – mångfald. Det får inte heller heta enbart valfrihet i välfärden utan gärna istället kvalitet i välfärden. Privata företag i vården byts mot – enskilda aktörer i vården. En slags formatering av språket skulle man kunna säga. Idag finns ordet reinfeltdtare i Språkrådets lista över nya ord. Det betyder ”en omläggning av ett partis politik som gör att det närmar sig motståndarnas.”

 

Lyckan är till stor del genetiskt programmerad. Men med övning går det att bli en lyckligare människa, visar forskning vid bland annat Californiauniversitetet. Enbart tio procent av lyckan bestäms av personliga omständigheter. Enligt professor Sonja Lyubomirsky så är definitionen på lycka. ”Ett glatt och förnöjsamt liv.” i sina experiment kan hon visa att den ärftliga läggningen för ett lyckligt liv går att påverka. Det mesta har att göra med tre nyckelbegrepp. Vänlighet, tacksamhet och optimism, ”det är ungefär som med vikten, vissa måste jobba hårdare än andra för att hålla den vikt de trivs med”, säger Sonja. Enligt andra forskare anses våra personlighetsdrag vara relativt stabila genom livet. "Sokrates besökte också oraklet i Delfi och fick där veta att han var den visaste mannen. Det trodde han inte på och pratade därför med den tidens vise. Han förstod att de ansåg sig ha kunskap om saker de inte visste något om, och då gick det upp för honom att han var visast eftersom han inget visste. Därifrån kommer talesättet: Klokast är den som vet vad han inte vet". Textcitatet är hämtat från Wikipedia. Och jag vet ingenting som kan säga vad jag menar så fulländat!

 

P.P