................håller enligt resultat i en australiensisk studie knäna friska. Det visade sig nämligen att de som åt mest C-vitamin från frukt hade mindre besvär med sina knän tio år senare. C-vitaminet minskar risken för nedbrytning av benvävnad och antioxidanter förebygger broskskador. Äter man sedan även broccoli och jordgubbar. Då blir man en av de mest robusta bland jordgubbarna på sin planet. Dessa produkter känns väsentliga för en population som förefaller rasa ihop av sjukdomar och ökade hälsorisker av både sol, vind och vatten. Men kanske framförallt av sin livsstil eller brist på goda motionsvanor som automatiskt ger ett hälsosamt liv. Vilket dessutom automatiskt leder mindre depressioner, bättre kosthållning och en skitfin avföring. Behovet av detta är stort. SVT rapporterar att dricksvattnet i Stockholm är sämre än i New York, Amsterdam och Manchester, enligt en ny internationell studie. Vattnet innehåller läkemedelsrester som reningsverken inte klarat av att filtrera bort. I New Yorks och Manchesters vatten fanns inga spår efter läkemedel alls. Man kanske skall följa rådet från en favorit – Groucho Marx. "Jag tycker att televisionen är mycket lärorik. Varje gång någon sätter på den, går jag in i ett annat rum och läser en bok." Innerst var säkert den gode Marx värmlänning. Han hade förmodligen bara inte fått uppgiften bekräftad. Men den starkt poetiska ådran med humor som satte prägel på det mesta han sa gjorde honom till ett snille av otidsenligt snitt. 23:e april år 1847 dog en annan ”riktig” värmlänning, Erik Gustav Geijer. Han höll ett tal 1806 där han slog fast att för att erhålla vetenskaplig kunskap, måste man utgå från en teori, att förena praktisk utövning med kunskap, menade han var en stor konst, som krävde "snille". Detta var alltså långt innan kreti och pleti började med sitt bloggande. Denna pinsamma variant av dagbok fångad i nätet betraktar jag som en slags anal magnetism. Det är en gränslös flora av diverse strunt som sugs ihop med en kraftfull magnet. Slutprodukten är mestadels i nivå med ämnesomsättningens slutprodukt. Snillen är sällsynta idag. Det är idag betydligt lättare att finna folk med till exempel tatueringar eller ring i näsan, naveln, tungan eller örat än vardagskloka människor. Dessa utrotningshotade exemplar vi stöter på borde omedelbart kulturmärkas och skyddas mot virusattacker från nätet. Selma Lagerlöf skrev enligt uppgifter ca 40 000 brev – och fick själv förmodligen ännu flera brev från vänner, kolleger, beundrare och även från folk som var ute efter hennes pengar. Det finns dock stunder när man kan mana till eftertanke vid bedömning och recension av artister. Ett exempel var chefen på skivbolaget Decca som sa följande till medlemmarna i The Beatles 1962. ”Ni kommer aldrig att lyckas – fyrmannaband är ute. Åk hem till Liverpool.”

 

Att vi mår skit och far illa i världen har visat sig till stor del bero på rökningen. Denna numera varudeklarationsmärkta hälsorisk finns med i alla forskningsrapporter som högrisk. Att den är till skada för den fysiska hälsan är oomtvistligt bevisat. En ny spansk-amerikansk undersökning visar att rökare löper 41 procent större risk att drabbas av depression i jämförelse med icke-rökare. Eftersom en stor del av den svenska befolkningen knaprar antidepressiva mediciner så kan man ju fundera över hur det skulle sett ut alla även var rökare. Ett ökänt plågoris kan man gott säga om rökningen som trots allt vinner nya anhängare hela tiden. Förbjuden frukt smakar bäst. Detta beteende har en lång tradition sedan tidiga bibliska skapelseberättelser. Men det finns även glada skitar i denna värld. En spillning som är mycket välgörande är koskiten. Ju flera kor som finns i omgivningen och sprider sin dynga, desto friskare människor är vad allergiforskare konstaterat. Det ger en bakteriflora i kroppen som skyddar mot allergi. Det är dags att komma ut med denna kunskap nu när det är lika sällsynt att se kon på ängen som det är för många lag att komma åt poängen på konstgräset. Detta underlag som väcker ett sådant glädjefnatt bland tekniktränare i fotboll. Men vad vet vi om framtiden för aktörerna som skall kuta och svanka på ett gräsunderlag som inte är gräs. Gödselavsaknaden kan inte kompenseras även om alla äter lök och bruna bönor. Det blir gaser av detta precis som anfallsförsöken ofta bara blir dunster. Eller som en luttrad FN-tjänsteman sammanfattar för nyhetsbyrån IRIN den nyligen avslutade klimatkonferensen i Bangkok. ”Vi kom väl fram till en färdplan mot en färdplan.”

 

Rocka fett är numera ett vanligt språkbruk bland unga människor. Det kanske ligger en rimlig grundtanke bakom en sådan märklig ordkombination. Rocka är en fisk och fisk som konsumeras som fisk är idag allt mindre fisk. Ketchupen har gjort fiskpinnen till en populär rätt i skolbespisningen. Fiskpinnen består ofta av mer panering än fisk. Skillnaden i näringsvärde är stor mellan fiskpinnarna visar ett laboratorietest av åtta sorter som undersökningsföretaget Testfakta har gjort för DN. Minst fisk innehöll 42 procent fisk emedan mest fisk var 49 procent fisk. Mest fett förefaller hänga ihop med minst fisk. Fiskkost anses höja intelligensnivån hos homo sapiens. Om fiskpinnarna bara är som tunna pinnar vad gäller fiskinnehåll, så kanske det kan förklara att gymnasieelever vet mindre idag om geografi och allmänbildning än tidigare. En studie utförd av studenter från Umeå universitet visade vid en test av 200 gymnasieelever i tredje årskursen att mer än 68 procent inte vet var EU har sitt högkvarter. 75 procent kan inte placera staden Teheran i Iran och 96 procent klarar inte att nämna två svenska nationalparker. Det kanske inte är någon viktig kunskap i och för sig, men, men ändå! Frågan att ställa till sig själv och andra är hur det har kunnat bli på det här viset. Att den fysiska kapaciteten sjunker är rimligt. Men att kunskapen om diverse och värdelöst vetande även den lever ett fritt fall bland en majoritet är dubbelt oroväckande. Orkidébarnen är ett nytt begrepp i USA. Det handlar om överbeskyddade barn, med föräldrar som försöker eliminera alla livsrisker för dem. Och detta är inte bra, anser vissa psykologer. Barnen blir sämre rustade för livets hårdhet. När föräldrarna planerar allt riskerar barnen att bli rådvilla. De vet till sist inte vad de vill göra. De fyller i rätt, så att föräldrarna ska bli nöjda. En annan faktor som kommer att påverka att kunskapsnivån kommer att sjunka på sikt är att 25 procent av Sveriges studenter läser på distans idag. Bristande handledning och fördjupande föreläsningar tror jag kan vara en klar risk för att man går ut med begränsad kunskap. Men det finns hopp, eller som en okänd tänkare uttryckt detta. ”Förmåga är det som tar dig till toppen om inte chefen har någon dotter.”

 

Frågan är vad som anses vara en användbar kunskap. Om Doris Day tycker om äppelpaj eller inte är en sådan fråga. Att det var en sextonåring som var Malmös snyggaste frälsningssoldat i december 1959 är förmodligen av stort intresse för många, och går andra helt spårlöst förbi. Professor Göran Samsjoe i Lund lanserar nu sin teori att unga flickor som använder behå riskerar att få hängbröst. ”Naturen har utrustat oss med en upphängningsanordning med elastiska fibrer som håller bröstet uppe. Om brösten kläms åt, utvecklas inte fibrerna i stora bröstmuskeln. Det blir som att ha en arm i mitella. Får inte vävnaden arbeta, förtvinar den helt.” Professorns råd är att flickor under 20 år som inte har stor byst, bör undvika behå. Nu återstår om det är denna sakkunskap eller modetrender som blir mest rådgivande i denna fråga. Så här är det med kunskap och information. Det är en färskvara eller ett provisorium. Nu är även frågan om unga grabbar kommer att tävla i utlösningshastighetstävlingar? 44 kilometer i timmer är medelhastigheten för en mans utlösning. Bland annat detta kan läsas i en bok om otroligt onödiga fakta. Hur skall vi förhålla till fakta? En aktuell bok i ämnet heter: Vad är vetenskap egentligen. Författare är Chalmers. Detta är en av flera böcker i ämnet som kan ge en viss vägledning i en allt yvigare labyrint där teorier ändras eller byts ut i ljuset av nya fakta. Zarko Petan får komma med veckans slutord: ”Förståndet har sina gränser. Endast dumheten är gränslös.”

 

P.P