……alltså med skadorna på våra idrottsstjärnor. Tidningarnas rapporteringar blir under stundom märkliga. Det uppstår en del tok vid översättningar etc.  Zlatans numera välkända euromyntstora hål i knäskålssenan löper stor risk att bli en bristning av hela senan om man fortsätter såsom det hela förmedlas i media. Sprutor i en sena är aldrig bra. Oavsett vad dessa innehåller för medikamenter. Att slå till bromsen är melodin för våra senskador. En bromsande träning med hög hastighet anser jag vara det bästa. Men härom råder såsom brukligt inom vården delade meningar. Nu har i alla fall den svenske eleganten varit i Norrland (Umeeå)och fått ta del av guldet från Norrland. Bromsande träning av lårmuskel för att ge en ökad vävnadstolerans i knäskålssenan. Denna behandling är enligt min uppfattning vår hittills bästa svenska idrottsmedicinska export till övriga världen. Att med forskningsresultat kunnat påvisa att rätt applicerad och doserad träning lagar muskler och senor. Detta är rena rama honungen i mina ögon, öron och hjärnceller. Det är här som jag anser att balansgången är skör.

 

Det är allmänt känt att många tävlingsidrottare tar speciella tillskott av antioxidanter. Detta enligt Bengt Saltin som är en världsledande fysiolog och forskare, enligt min och många andrrass uppfatning, till och med Sveriges klart främsta export av idrottsforskare till övriga världen. ”Ett stort intag är nämligen direkt negativt för träningseffekten. Ett flertal studier har visat att träning stimulerar gener som är viktiga för musklernas utveckling. Det man nu har kunnat visa övertygande i försök från Köpenhamns Universitet är att C- och E-vitaminer i de mängder som rekommenderas av olika tillverkare blockerar den genaktiviteten ”, säger professor Bengt Saltin i en intervju för den populärvetenskapliga idrottstidningen Idrott & Kunskap. Nu är det ju så att skador hör toppidrotten till och det finns inga mirakel – men under sker. Min prognos är att Zlatan inte kommer att spela EM. Inter som äger guldklimpen kommer inte att tillåta detta. Men Sverige har Lagerbäck, han är viktigare än alla spelarna tillsammans. Han har någonting i sin kemiska sammansättning som får oerhört mediokra fotbollsspelare att växa till ett gigantiskt format i sitt landslag. Efter hans period som förbundskapten kommer Sverige att åter vara en dussinnation utan några som helst framgångar. Ibland är det så att bakom en stor ledare så står det en förvånad flock spelare och andra figurer. Många oerhört firade och framgångsrika enligt journalisternas samstämmiga röster. Även framgången har sina avigsidor. I Parade Magazine kan man läsa Maria Careys syn. ”Ibland känner man sig bara som en bankomat med peruk.”

 

Gör ditt kylskåp IQ-rätt. På menyn om hjärnan får välja: Fullkorn till frukost, något lättare till lunch och fet fisk till middag – gärna med ett glas vin till och kaffe på maten. Forskarna vet nu att rätt mat kan göra dig smartare. I sin nya bok, ”Smart av mat” (Prisma), har den pensionerade allmänläkaren Per Ove Lind försökt att läsa varenda större vetenskaplig studie – globalt – om matens inverkan på vår förmåga att tänka och agera. Och den trevliga nyheten är att det som gör dig frisk också gör dig smart. Men jag vill nog ta uppgifterna från Lind med en nypa salt (som i och för sig är exceptionellt skadligt) med den anledningen att jag har hämtat information om kylskåp IQ i Expressen. Ja – det är tidningen som tävlar med Aftonbladet om att kasta fram så många, feta och tveksamt trovärdiga rubriker som möjligt varje dag. Dessa tidningar och dess skribenter har sina utländska förebilder av en helt annan kaliber som förebilder. Enligt alltid lika pålitliga källan The Sun vill åtta procent av alla kvinnor ha sex i soffan före läggdags. De övriga läser hellre böcker eller tittar på tv. Erotisk anspelning vill även Aftonbladets kvinnliga sportkrönikör Jennifer Wegerup anspela på när hon skall nå ut till sin publik. Med anledning av att riksklenoden Zlatan har varit på knäledsundersökning i Umeå skriver damen följande. ”Pust. Puh. Oj, vad skönt. Nej, detta är ingen erotisk novell. Det är bara hela Sverige som andas ut över beslutet att Zlatan inte missar EM.”

 

Fast frågan är om någonting i sportskador kan bli värre än den omdömeslöshet som råder bland blogghjältarna. Fixstjärnan Alex Schulman är lågvattenmärket för försäljningsargument utan sunt förnuft. Han kommenterar i sin krönika i den så kallade största kvällstidningen den aktuella händelsen att filmskaparen Claes Eriksson nu äntligen fått rätt mot TV4. De gjorde fel när de visade reklam mitt i hans film ”Hajen som visste för mycket.” Unge herr Schulman som utnyttjar sin yttrandefrihet till fullo – utan att någon lägger in reklam eller ett veto i hans texter. Så här skriver gossebarnet i sin krönika: ”Eriksson har hävdat att reklamavbrotten förstör filmens ”konstnärliga egenart”. Det är hans ord, inte mina. Smaka på dem igen. ”Den konstnärliga egenarten” och tänk på filmen ”Hajen som visste för mycket”. Kan någon snälla visa mig var man hittar den konstnärliga egenarten i den filmen. Vad är konstnärligt? Vad är egenartat? Jag tittar och tittar men ser bara göteborgare som ramlar och trubbig förväxlingskomik.” Tja, vad kan man säga till denne av media hyllade gosse som inte ens ser det han ser eller förstår vad hela den här affären handlar om. Och om jag skulle försöka mig på att ett svar på hans frågor så är det att reklam i en film är ett av de mest störande moment som vi som njuter av film som konstart kan råka ut för. Det är som om man skulle tillåta McDonalds och Coke komma in på varje museum och trycka sin logga på varje konstverk så att man kanske bara ser en del av ramen. Eller som att avbryta en tävlingslåt i schlager-SM någonstans före refrängen för att tala om vilket schampo som passar sig vid när hatten är av eller på. Unge herr Schulmans textvärde ger mig associationer till de så kallade flatulensframkallande egenskaperna hos populationen. Kanske borde orden som kommer fram i texterna läggas i blöt innan tryck. Detta trick är ju användbart när det gäller vissa bönor som anses vara extra gasbildande. Det finns också en alg vid namn kombualg som kan ligga med i den andra omgången av kokvatten. Kombualgen anses rensa ut alla gifter och är dessutom stärkande och rik på omega 3. Det kan då ge en bieffekt av att hjärnan blir smartare och hamnar i alla fall riktad åt samma håll som Claes Erikssons briljanta tankeförmåga. Men det är säkert med detta som med gasbildningen. Somliga har väldiga problem, medan andra sällan eller aldrig märker av det. Följande citat av Maurice Chevalier kanske kan passa för vad vi kan se i reklamavbrott och vissa skribenters resonemang. ”Mången man har fallit för en kvinna när ljuset varit så dåligt att han aldrig skulle köpt en kostym under liknande förhållanden.”

 

Om man skall finna en fördel med reklamavbrott så kanske det kan vara att det har visat sig i forskning att även korta avbrott i stillasittande perioder är bra för hälsan. Det kan räcka med att resa på sig under reklampausen när man tittar på tv, menar de australiensiska forskarna. Minipromenaden gav soffpotatisarna bättre värden på flera områden till exempel midjemåttet, oavsett hur lång deras totala inaktiva tid var. I en studie från University of Leicester lät forskarna 502 personer uppskatta sitt eget midjemått. De kunde konstatera att männen underskattade sitt midjemått med i genomsnitt 7,9 centimeter och kvinnorna med 5,5 centimeter. Den svåra konsten att få syn på sig själv förefaller inte bara gälla begreppsgåvor utan lika mycket omfånget. Märkligt nog så basuneras det ut idag att en stor grupp unga kvinnor anses vara underviktiga medan majoriteten av befolkningen är klart överviktig. Nu är det bara att i stillhet invänta socialminister Göran Hägglunds insats som en tidsenlig Robin Hood med ett motto typ. ”Ta från de feta och ge till de magra.”

 

När potatisen introducerades i Europa för ca 400 år sedan blev den omedelbart offer för förtal och vidskepelse. Detta eftersom potatisen inte var omnämnd i Bibeln och därför ansågs vara olämplig som människoföda. Potatis innehåller nästan allt nyttigt du behöver för att må bra. Gott om c-vitamin, järn och protein, många järn flyter fram ur potatisen. Vatten är en förutsättning för liv. ”Allt har sitt ursprung i vatten.” Filosofen Thales 500 f.kr har med sitt namn blivit ursprunglig källa för spa-rörelsen. Kanske skulle många må väl av inte bara spa-njutandet utan att få kombinera detta med ett spadtag. I år är det potatisens år. Vår mest uppskattade knöl har fått ett FN att utse 2008 till det internationella potatisåret. Potatisen upptäcktes år 1537 när de Spanska erövrarna plundrade en by i Anderna, där den bland annat användes som medicinväxt. Andernas Inkaindianer kallade denna växt för ”PAPA”, vilket betyder knöl. Allt efter detta har oftast maffialedare och andra som anser sig vara den största knölen antagit smeknamnet ”PAPA”. Att även hans helighet Påven har detta smeknamn förbryllar en aning och rimmar inte helt med föregående resonemang. Du som har svårt att få ihop alla dessa ord på skärmen. Det är fullt normalt enligt Erik Wästlund som har skrivit en ny avhandling som förklarar att vi förstår bättre en text som vi läser från ett papper än från en bildskärm. Hämta hem denna avhandling och skriv ut den och läs varför vi blir litet dummare när vi arbetar med dator. Min aha-känsla här är att det är kanske det som är bloggandets stora triumf! När man läser från bildskärm så tar det kapacitet från hjärnan. Hjärnsläppen förekommer flitigt bland bloggare och journalister som är papperslösa! G. M. Trevelyan är en för mig totalt okänd skribent men hans citat får bli ett lämpligt slutord. ”Genom utbildning har stora delar av befolkningen lärt sig att läsa men de inte lärt sig vad som är värt att läsa.”

 

P,P