……..och träd ger ifrån sig sällsamma ljud. Då kommer en del till sans och försöker försköna sina tidigare uttalanden. Det är numera en slags svensk standard. En global medial hetsjakt på någon stackare som varit mera framgångsrik än vad som är hälsosamt att vara i vår ankdamm. Då blir man både kokt och stekt, typ ank lagad, som en slags gryta av den svenska övermakten. Begåvningsreserven som kallar sig kvällstidning, men finns på plats långt innan dagen gryr. Hets – filmen med Stig Järrel som läraren Caligula är rena barnprogrammet i jämförelse med den hetsjakt som en del självutnämnda experter ägnar sig åt på sport- och nöjessidorna. Mest populärt för tillfället är det att ogilla Carola. Förmodligen för att hon besitter en utstrålning och sångröst som övriga sångfåglar från olika talangfabriker inte kan komma i närheten av. När det gäller det omvända eller den som det är mest populärt att gilla heter objektet är Foppa, mannen som gett foten ett hårigt och håligt ansikte och Susanna Kallur som gett kalkonfilmen från Dalarna (Hälsoresan av Lasse Åberg) ett ansikte till rösten som placerar gurkskivor som ögonmask. Filmskapande handlar inte om att redogöra utan att provocera. Journalistik skall helst redogöra men är idag allt oftare enbart provokativ och försöker skapa intriger på alla vis. Sam Levenson har yttrat ett citat som lämpar sig. ”Det är lätt att vara vis. Tänk bara på något dumt och säg raka motsatsen.”

 

Ingen kommer undan politiken även om många anser sig inte vara berörda eller påverkade av denna verksamhet. Johannes Forssberg är ledarskribent på Expressen. Detta är ett citat från hans politiska analys. ”Sahlin talar barnspråk med väljarna och statsministern är som en tvål.” Detta förefaller vara en ovanligt bra analys för att komma från den tidningen och sidan.  Fotbojan har visat sig vara en jackpott. Att vårda fångarna hemma är en gigantisk besparing för oss frivilliga skattebetalare. Det skulle vara kul att få aktuella siffror på vad vi skulle spara om alla kriminellas handlingar skulle kunna undvikas helt. Numera kanske man kan säga att fotbojan har gjort det mera jämställt mellan könen när även mannen fått en bindning till hemmet. Kvinnan har ju sedan lång tradition sin boja i sitt kön och sitt ansvar. Germaine Greers citat är för blygsamt använt i könsrollsdebatten. ”Är det för mycket begärt att kvinnor ska slippa det dagliga slitet med att uppnå en överjordisk skönhet, avsedd att överlämnas åt en undermänskligt ful makes närmanden.”

 

”Jorden är rund för att det inte ska finnas gränser.” Är ett citat av Laosje. Förr var det en klick smör gjorde människans omfång gränsöverskridande och rundare. Nu är det några klick på datorn som bidrar till gödningen. ”Var tredje vuxen amerikan är fet, men bara var tionde fransman. Bakom dessa siffror har forskare hittat djupgående kulturella skillnader. I synen på mat och måltider framstår USA och Frankrike på många sätt som varandras motpoler. Frankrike och USA har många likheter. Båda är rika industriländer, ledande västländer dit moderniseringen kom samtidigt, och i båda länderna blev slankheten ett ideal från 1890-talet och framåt (innan dess förekom det att kvinnor i borgarklassen bar vadderade kläder för att se fylligare ut). Ändå skiljer sig de båda länderna radikalt åt i hur väl man har lyckats leva upp till detta ideal. I USA är idag omkring 30 procent av den vuxna befolkningen feta – de har BMI, Body Mass Index, över 30 – medan andelen feta i Frankrike ligger på endast omkring 10 procent. Vad beror denna dramatiska skillnad på? En del av den sannolikt förklaras av att genomsnittsamerikanen åker bil och tittar på teve mer än den genomsnittlige fransmannen och därför troligtvis rör sig mindre. Men det finns också forskare som hävdar, att en stor del av förklaringen ligger i djupgående kulturella skillnader mellan de båda länderna i synen på mat och måltider. Många av de fenomen som ligger bakom fetmaepidemin är globala och Frankrike är ingen isolerad ö. Ändå har skillnaderna mellan Frankrike och USA fortfarande betydelse, fastslår Peter Stearns i förordet till den andra upplagan av Fat History, som utkom 2002. Fetman fortsätter att vara ett betydligt mindre problem i Frankrike än i USA och enligt Stearns är även ökningstakten långsammare i Frankrike. Resultatet talar för att det franska angreppssättet fungerar bättre än det amerikanska, konstaterar han. Frankrike har en djupt förankrad matkultur som tycks utgöra ett visst skydd mot fetmaepidemin, medan matkulturen i USA tvärtom tycks göra medborgarna där extra sårbara. När även Frankrike nu konfronteras med ökande fetma, särskilt bland barnen, är det typiskt att myndigheterna reagerar med åtgärder som ska stärka den traditionella matkulturen. År 2004 blev Frankrikes parlament det första i världen att lagstifta om förbud mot läsk- och godisautomater i skolorna.” Hela den här intressanta artikeln finns att läsa på www.forskning.se och är författad av Miki Agerberg, som är en Vetenskapsjournalist och författare till boken Ormen i paradiset. Om den globala fetmaepidemin (Prisma 2007).

 

En svensk lagomfetmanivå är idag klart närmare det amerikanska medelmåttet än det franska kökets gödningsnivå. Matfett är klart nyttigare än fettet som lagras från chipsen och hamnar på USB-minnet.  Sveriges Radio och P1 i synnerhet är en kunskapsbank och överlägsen övrig media att ge en trovärdig information och kunskap om det mesta. I programmet Språket lanserar doktorn i måltidskunskap Rickard Tellström ord för att beskriva hur potatis smakar. ”Smör, kastanj, konserverad ärta, fryst ärta, kronärtskocka, grön paprika, beska och mandel.” Kostråden är alltmer påkostade och utsvävande i färgstarka kompositioner. Det förefaller att vi siktar och drömmer om en tillvaro nära det franska sättet att äta och umgås med och vid maten men landar oftast i den amerikanska modellen såsom i allt annat. Nu finns det forskning som visar varför vissa aldrig lär sig av sina misstag. Det förefaller finnas en förklaring i signalsubstansen dopamin. Personer med en viss genvariant har upp till 30 procent färre receptorer (mottagarmolekyler) för dopamin i hjärnan. ”Allt har sitt ursprung i vatten.” Sa den grekiske filosofen Thales redan 500 f. kr.

 

Viagra används flitigt i Stockholmstrakten. Ståndaktigt att det är just kungliga huvudstaden som dominerar bruket i landet. Tillgång och efterfrågan är förmodligen en orsak.

Två och en halv dos per person om man slår ut vad som plockas ut på apoteken lagligt. Cirka 600 000 svenska tar dagligen någon modern antidepressiv medicin, för depression eller ångest. Lyckopillren heter egentligen selektiva serotoninåterupptagningshämmare, SSRI, kända under varumärken som Fontex (Prozac i USA), Cipramil och Zoloft. Gamla beprövade piller som har funnits i snart tjugo år. Ju mera högkvalificerad och alternativ sjukvård som finns i vårt samhälle, desto sämre förefaller vi må. Nästan var fjärde svensk har högt blodtryck. Bara i Västmanlands län använder 50 000 personer läkemedel mot högt blodtryck. Under 2007 såldes läkemedel mot högt blodtryck för 2,4 miljarder kronor i Sverige. Var tredje svensk får idag cancer. Om tio år beräknas denna siffra ökat till varannan. Många av dessa fall anses kunna påverkas genom livsstilsförändringar. En ny studie från Karolinska Institutet visar att en minskad förskrivning av bland annat sömntabletter kan minska antalet fallolyckor inom äldrevården. Forskarna kan idag se ett klart samband mellan vissa läkemedel och ökad fallrisk. Ane Brun har på sin senaste skiva en tröstlåt för vuxna som inte kan sova. ”Alla har sina demoner, särskilt på kvällarna. Så som vi lever, vi är så mycket ensamma”, säger Ane om behovet av denna platta.

 

Att säga ifrån och visa civilkurage är ett udda mod idag. Den lärare i Danbury i USA, som genom att föra oljud under lektionen försökte väcka en sovande elev, har blivit stämd av den sovande. Så är det i en tid som är helt tidlös när det gäller respekt, regler och moraltänkande. Agenter, advokater och andra skolade i att tjäna pengar på att sälja andra på något sätt är snabbt framme och ser en inkomstkälla i allt som sker. Förmodligen kommer detta att göra det svårare och svårare för vanliga människor att reagera mot det som helt uppenbart är fel. Enligt uppgift så är ändå Bibeln viktig för svenskens uppfattning kring etik och moral. 32 procent anser att Bibeln har stor betydelse för värderingarna. Att vanliga medborgare jagar bort en olaglig demonstration från torget såsom i Nyköping är ett ovanligt och ett tecken på att det finns människor som vågar stå upp. Åsiktsfrihet är en viktig faktor och grundbult för en demokrati. Men att acceptera att grupper som går ut och hävdar att utrotning av människor aldrig ägt rum såsom det skedde i det tredje riket på 1940-talet är fullständigt fatalt. Det handlar faktiskt om att vi alla måste säga ifrån. Det var ju fenomenet att många förnuftiga människor underskattade den nationalsocialistiska rörelsen i Tyskland som fick den att växa. Hade flera haft mod och civilkurage så hade det som var osannolikt sannolikt aldrig inträffat. Vi måste alltså samtliga våga säga ifrån. Då blir deras rasistiska och inhumana åsikter enbart en fis i rymden. Apropå förändringar och åsikter så är Winston Churchills citat alltid lika aktuella och kvicka i sin retorik. ”När man talade om för mig att världen år 2100 skulle styras av kvinnor, svarade jag: ”Fortfarande?””

 

P.P