…….detta påstående handlar givetvis om den mörka årstiden. Nu när vi åter börjar skönja ljuset efter en evighetshöst så saknas faktiskt den dystra mörka säsongen. Det är alltid som mörkast precis när det ljusnar. En total månförmörkelse kommer som en frisk injektion och påminnelse om att vi skall vara rädda om ljuspunkterna i tillvaron. Detta är i och för sig ett kort scenario men ändå en viktig påminnelse. Och nu ser arbetsfältet mörksvart ut för oss som har arbete. Vi har alldeles för mycket att göra och de andra som inte har fått alliansens välsignelse att inträda i arbetskollektivet är helt sysslolösa. Och förutsättningarna för en förändring i detta klassar jag nästan som noll. För det är en oskriven lag bland oss som vill ha någonting gjort, vi vänder oss givetvis till den som har mest att göra. Det är förstås den överlägset största möjligheten att få en tjänst utförd. Så här ser det ut i vår nutid. Oavsett bransch men kanske framförallt när det gäller sektioner som vård, hantverkare och andra servicenäringar som kräver ett handtag. ”Det är med stora hjärtan som med stora hav, de fryser aldrig till.” Citatet är från Dante Alighieri (1265-1321, troligtvis) och det är minst lika aktuellt idag som när det präntades ned.

 

Solkrämer med UV-filter kan bidra till att koraller bleks och dör vid populära dykvänliga korallrev runt i om i världen. Sambandet är vetenskapligt fastslaget i en ny italiensk forskarstudie. Det är alltså ett dramatiskt vågspel för naturen att vi vill rida på vågen. Kortvåg, mellanvåg och långvåg är annars ett mått att hålla reda här i mellanmjölkens land. Enär denna dryck ger både hål i tand och dessutom ger nya hål i en och annan svångrem som får allt svårare att räcka till. Det är ett vågspel att försöka sig på en diskussion eller enbart en teori om varför vi har sådana problem med att uppskatta vardagens små trivialiteter. Små män kan ställa till det för kvinnor i ett tidigt skede. En fransk studie har visat att förstföderskor som får pojkar riskerar i högre grad att få förlossningsdepressioner. De lider också av sämre livskvalitet som helhet under de första månaderna. En brittisk studie har visat att män ägnar sig ett helt år av sitt liv att spana efter kvinnor. Varje dag lägger de ögonen på elva kvinnor. Som ägnas två minuter vardera. Kvinnorna ägnar enbart två och en halv månad av sitt liv till att betrakta männen. Kan det möjligen vara så att grabbarna börjar med att stirra på modern redan vid födelsen och detta kan leda till leda? Här finns ett vitt fält för forskare att studera. Detta med äktenskap och relationer är ett tema med en obegränsat lång historia. Sokrates skrev en gång i urminnes tid detta citat. ”För Guds skull, gift dig! Om du får en bra fru blir du lycklig, om du får en dålig blir du filosof.”

 

Det äkta är det enda äkta. Konstgjorda och snabbväxande träd som energiskog är nytillskott i vår fauna. Skogen ger inte bara frid, lugn och harmoni och energi för oss människor. Det är också en källa av nödvändiga produkter som vi inte klarar oss utan. I dagens Sverige har det med tidsenlig EU-anpassning blivit så att allt nödvändigt såsom basvaror och nyttiga matvaror är dyra emedan onyttigheter som dyra bilar, teve och hus är relativt billigt jämfört med andra länder. Återvinning är ett sätt att spara på våra resurser idag. Ett ton återvunnet papper motsvarar 12 träd och sparar 4100 kWh. Det konstgjorda har gett det konstnärliga ett nytt ansikte. Det är ansiktet som inte är ett naturligt ansikte som ser till att de inhemska skådespelerskorna inte räcker till i konkurrensen om Oscarsstatyetter. De senaste tio åren har engelskor dominerat. Gemensamt för dessa aktriser är att de vägrar använda botox. Rynkor och alla naturliga defekter får vara med på bilden. Hitchcock har sagt följande kloka ord vid något tillfälle. ”Den största specialeffekten är närbilden av det mänskliga ansiktet”. Man kan sakligt konstatera att botox har berövat många av filmerna den effekten.

 

Fredrik Ljungberg är den svenska fotbollens Golden boy. En slemboll i tajta underkläder som åter har fått kvällstidningarna till att leverera kioskvältare på temat – nya mål. Freddie som han kallas av den närmaste vänkretsen av fotbollsskribenter har redan efter nio månaders spel i West Hams tröja lyckats med att göra ett mål. Nya kostvanor och yogaträning anses av vår eminente skribent vara hemligheten med detta magiska mellanmål. Huvudmålet är redan utstakat. Han kommer givetvis att avgöra EM-finalen, oavsett vilka som spelar så kommer Sverige att vinna. Jag finner inte ord för dessa överord i våra sportjournalisters framfart. Många behöver ingen flygbiljett när de reser, man kommer långt på dessa högtflygande planer. Jag ser bara ett problem. Landning är omöjlig från dessa höjder bland atmosfäriska störningar av tankfnatt. Realismen är en tid att längta efter när klimat och andra hot förefaller ringa i jämförelse med journalistiska hjärnsläpp och vilda fantasier. Den lokala tidningens obegränsade uppmärksamhet av fotbollslaget VSK, rankat som cirka 42 i landet konkurrerar starkt med kvällspressen om att vara häftigast. Stora uppslag och daglig bevakning om eventuell nysning eller ett tajmat inkast på träningen är viktigast för sportredaktionen. Att det finns lag som tävlar i riktig idrott som handboll är inte intressant. Agendan styrs av fotbollen som gjort sig själv till självutnämnd ledstjärna bland sport. Tyvärr så är undfallenhet och okunskap om den lokala fotbollens blygsamma kapacitet inte uppdaterad på alla händer och fötter. Det kommer åter att bli ett tungt fall när seriespelet startar och den enda poängen mycket väl kan bli en vilsen ko på ängen. Kontentan av den här typens journalistik blir som citatet av Oscar Wilde. ”Förr i tiden skrevs böcker av lärda män och lästes av vanligt folk. Nu skrivs böcker av vanligt folk och läses av ingen.”

 

”Kvällens trollkarl nummer 1 är rubriken i Aftonbladet inför matchen Liverpool mot Inter i Champions League tisdagen 19:e februari. Det är givetvis Jerringpristagaren Zlatan Ibrahimovic det handlar om. Den ursvenske grabben som gör mål mot vem han vill. Med en viss glimt av skadeglädje kan jag konstatera att det är som vanligt när kvällstidningarna har tagit ut segern i förskott. Det kan bara gå på ett sätt. Zlatan var en statist som fick titta på i 94 minuter när Liverpoolspelarna lekte fotboll. Det italienska storlaget som bara hade en italiensk spelare på banan i ca tjugo minuter är en tydlig bild av den moderna fotbollen. Det finns ingen större lagkänsla eller något nationellt intresse i lagen numera. Så gott som samtliga aktörer är köpta fotbollslegokrigare som säljs efter marknadsmässiga priser av vår tids slavhandlare. Det är förstås de här ombudsmännen som är någon form av procentare som kallas agenter. De är de verkliga trollkarlarna som skall sälja grabbar med friska tänder, breda leenden, vassa tår och ett klädsamt hår. Dessa unga män med hög attraktionskraft hos media och publik är hårdvaluta på fotbollsmarknaden. De byter klubbar med varandra relativt ofta. Attraktiva personer söker och väljer medvetet en partner som också har ett attraktivt yttre enligt klassiskt skönhetsideal visar en forskningsrapport från universitetet i Columbia. Detta är förmodligen ingen större överraskning. Nära vänner eller bara bekanta är frågan? Enligt källan The Times så får en person i genomsnitt 396 kompisar under en livstid. Men vi håller bara kontakten med 33 och betraktar 6 som riktiga vänner.  Inte oväntat lyckas forskarna i dagsaktuell anda smyga in sex som en viktig siffra även i detta sammanhang.

 

En överlevare är det minsta man kan kalla Fidel Castro. Han har enligt uppgifter lyckats överleva 734 mordförsök samt att tio amerikanska presidenter har gjort allt för att få bort honom. Oddsen är inte särskilt höga för att den amerikanska befrielsearmén kommer att komma att till snabb undsättning för att skydda Cuba mot olja och andra råvaror omgående efter Castros avgång. Det är många som har åsikter om politiker och även dessa har åsikter som ibland kan häpna över. Ett klassiskt citat är detta av Nikita Chrusjtjov. ”Politiker är likadana överallt. De lovar att bygga en bro när det inte finns en flod.”

 

Visst förekommer det att även en blind höna hittar ett och annat korn. Nu har detta även hänt i min lokaltidning, VLT. Tidningens nätupplaga har följande nyhet som är tändvätska för mina fördomar om en så kallad idrott. Strömsholms Golfklubb har ansökt om bygglov för att bygga en ny parkering och en ny väg bakom klubbhuset och maskinhallen. Enligt ansökan beror det på att medlemmar och gäster tycker att det är allt för långt att gå de dryga 400 metrarna det är från huvudparkeringen till drivingrangen. I dagsläget börjar utnyttjandet av drivingrangen bli så låg att den inte längre är lönsam. Lösningen på det problemet skulle vara en ny parkering som gör att det bara blir 200 meter att gå för golfspelarna. I området finns det en del sällsynta skalbaggar. Miljökontoret bedömer att en nybyggnad inte skulle påverka den populationen. Inte heller de närmaste grannarna har någon invändning mot bygget.

 

P.P