……….är det Brittiska flygvapnets motto och betyder – genom att bemöda oss når vi stjärnorna -. Och när vi har nått toppen så börjar klättringen. Det finns dock ett problem, näst intill oöverstigligt. 33 % av svenskarna känner sig stressade på arbetet. Det är den högsta siffran i Europa, visar en undersökning från Kelly services. Eller som Petra Kelly beskriver det. ”Alla vill gärna tillbaka till naturen – bara inte till fots.” Förmodligen är huvudorsaken att det så arbetsamt och slitigt. Ett ytterst fåtal vill arbeta i sitt anletes svett. Men nu finns det tendens som tyder på att flera kullar av homo sapiens som är födda på nittonhundranittiotalet söker sig till lantbruksutbildningar i betydligt högre grad än tidigare kullar. Det gäller att furstliga EU-bidrag håller den utrotningshotade branschen under armarna tills de nya, unga och hungriga arbetat in sig. För det stora problemet på vår arbetsmarknad är inte utbildning. Nej, det är erfarenhet. Ett lärlingssystem, där vi som har den praktiska erfarenheten, den som ingen skola, utbildning eller kortare punktinsatser under traineeperiod kan lära ut. Den modellen bör och kan överföra åratals inövad och utövad kunskap till nästa generation. Brist på detta idag gör att pensionärer kallas in att fortsätta som konsulter enär inte skolningen räcker till. Att arbeta hårt är hårt, precis som livet, men också en oerhört stor gjädjekälla. ”De sista tio minuterna var jag så trött att jag fick andas med arslet.” Clinton Morrison, anfallsspelare i Crystal Palace och irländsk landslagsspelare, gör en klok sammanfattning över hur intensiv en arbetsinsats kan vara. Fotbollen har även andra hårt arbetande i sin krets. Detta citat är från fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell. ”Vi arbetar hårt med att hålla fusket på en så låg nivå som möjligt.”

 

”Jag får inte ens prata med Maud.” Bert Karlsson berättar för Dagens Media om hur han förgäves försökt få kontakt med regeringen. Det är säkert så att det nya arbetarpartiets främsta företrädare alltid är ute på fältet och arbetar i sitt anletes svett för att finna arbetsfält åt undersåtar så att de inte ens hinner med Bert. En upprymd Maud har fullt upp med att planera turistresorna som skall lyfta Sverige mot skyarna. Kiruna - månen tur och retur för en och en halv miljon kommer igång redan under den här mandatperioden. Annars är det kanske så med den tidigare riksdagsmannen Bert från Skara att han alltmer påminner om uppfinnaren i det gamla underhållningsprogrammet Lorry. Ni kanske minns en man som kom en idé och när han vecklat ut alla ritningarna så fattades det alltid något. Sketchen slutade då med det ödmjuka konstaterandet. ”Det tänkte jag inte på.” Bäst före datumet är passerat och påfyllningen av nya idéer och energi förefaller inte lyckats till fullo, tycker jag. ”Det ska vara hela ärter, inget jävla halvfabrikat. Annars skär jag tasken av kocken.” Bert spar inte på krutet när han enligt den största kvällstidningen anses vara mera kreativ än någonsin. ”Jag har åtta böcker och sex tv-program på.” säger Bert.

 

”Så länge girigheten finns där finns det möjlighet att surfa med börsen.” Säger finansmannen Mats Qviberg i Dagens Industri. ”Om jag var statsminister skulle folk få göra exakt vad de ville”, sa en ung anarkist vid namn Anders Borg i tv-programmet Diskutabelt i slutet av 80-talet. Ja, det är samme man med samma hästsvans som idag är hjärnan i regeringen och finansminister. Droger är en annan drivkraft. Grästorpsbon som dömdes till två års fängelse för cannabisodling försvarade sig med. ”Jag visste att det var förbjudet, men inte att det var så förbjudet.” Det förefaller som det är konkurrens som är drivkraften i denna girigbukskarusell. Det kan bara gå åt helvete. Fred Allen har ett citat som kan passa i den miljön. ”Jag tycker om långa promenader; särskilt om de tas av personer som inte tycker om.”  Allt är möjligt i grisens år. Det kinesiska postverket firar att det är grisens år genom att ge ut ett frimärke som luktar och smakar som fläsk med sötsur sås. Man kan gnugga fram lukten på framsidan med den gulliga suggan och små söta kultingarna. På baksidans klister sitter smaken. Smaken är alltså såsom baken, delad och smakfullt nog placerad baktill. Nästa år blir råttans år. Det blir spännande. Kan det bli en bismak av rårått råttkött?

 

”Klok och kär är ingen dödlig.” Har William Shakespeare skrivit någon gång på 1500-talet. Nu skriver i alla fall en för mig kär författare, Erlend Loe, en faktabok med namnet Expedition Shakespeare. Målet är att få reda på vem som är den verklige författaren till Shakespeares verk. Boken kommer ut i april. ”De klokaste profeterna förvissar sig först om att händelserna verkligen ska inträffa.” Horace Walpole har lämnat detta citat som en förlaga i väntan på Loes bok.  Ibland händer det dock att händelser inte blir riktigt så lyckosamma som man önskar. I en del fall är det otur, tillfälligheter som spelar en roll, vid andra tillfällen är det ren oskicklighet. Om man inte är så skicklig som man anser sig vara inom min bransch som terapeut så kan man alltid säga såsom naprapathen sa till spelaren som undrade varför han varken kan korrigare rygg eller led eller annat som man förväntar sig av en utbildad terapeut. ”Vissa spelare i ett lag är bättre och de blir landslagsspelare, så är det med oss också.” Här finns dock en skillnad enligt min uppfattning. När en idrottsman är med i ett landslag, då ökar krav och förväntningar på denne. Om en terapeut inte är så skicklig som man antar och tror att han skall vara så finns det ingen uppgift om detta. Över huvudtaget så förekommer det inte att någon annonserar om sin inkompetens. Tvärtom så brukar man skriva upp allt som man förväntas klara av och kunna.

 

Skada, skida, skeda, Skoda och åskåda är bara ett axblock av bortförklaringar som Anja Pärson har kastat fram som skäl till att slalombacken förefaller blivit för kort, trång och platt för henne sedan bragdmedaljen hängdes på flickan. ”Jag har slutat läsa böcker. De får mig att tänka på annat än mig själv.” Detta kunde väl sagts av Anja, men nu är det ett citat av Oscar Wilde. Främsta svensk i Åre-VM blir en före detta aktiv. Dagens färgstarka dräkter är chanslösa.”Det är lika svårt som att köra rally utan kartläsare.” I Ylva Novén har tevesporten fått en expertkommentator som har ett helt annat sätt att tänka och förklara vad som händer i slalombacken. Det är som att sätta poeten Kristina Lugn att kommentera en ishockeymatch. Man kan lugnt påstå att det blir annorlunda och poetiskt. ”Där ser ut som att det blir hål – hoppas att det inte blir för stort sår i banan”, säger Ylva precis när jag beskriver den poetiska jämförelsen. Slalombanan är säkert en bit längre än en stadion som är grekiskt mått och var från början en längdenhet, 185 meter, det vill säga från start till mål på de antika grekiska tävlingsplatserna. Arena är från latinet och ursprungsbetydelsen är sandig plats. Och en lyxig sandig plats kan säkert Heather Mills bosätta sig på i framtiden. Fyra års äktenskap med Sir Paul McCartney skall enligt tillförlitliga källor ge ca 1000 pund i timmen för den perioden. Det är en ingen dålig utdelning. ”Terrängen böljer sig, den faller av utav kullar.” Ylva Novéns Super G-poesi avrundar veckans krönika.

 

P.P