…….om du vill få en behaglig och långvarig mättnad. Traditionell julmat har visat sig vara en utmärkt kost året om. Det finns människor som har ätit sig friska på denna diet. Eftersom du blir mätt och nöjd så slipper du blodsockersvängningar. Inget är mindre allmänt än en allmän uppfattning. Eller som Artur Lundkvist skrev. ”Den fete mannens sorgsna elefantbak utesluter likväl inte leendet i tygets veck.”  En stressituation är inte likadan idag som den var på stenåldern. Men våra kroppar reagerar likadant. Vid en stressituation förbereder sig kroppen för kamp och gör allt för att ta till sig och inte förbränna det energirika fettet, vilket kommer att behövas när kroppen vill ha extra kraft. På magen är fettet lättillgängligt och kan snabbt komma ut i blodomloppet när det gäller. Så är du normalt byggd men har en kalaskula till mage som envisas med att sitta där den sitter? Då kan det bero på att du är mentalt stressad. Fettvävnad i buken innehåller fler receptorer för stresshormonet kortisol än fettvävnad i övriga kroppen. Vid lång negativ stress och hög produktion av kortisol lagras därför större delen av det fett vi får i oss i och runt buken. Har du förvärvat en stresskula som extra magsäck så finns det ingenting som tyder på att en typ av stressboll som Silly Stor har någon som helst effekt. Den har en diameter av 120 mm och beskrivs som avslappnande, klämvänlig och kul. Produkten är ett bröst av gummi som man kan köpa och klämma på. Alltså helt utan tillhörande kvinnokropp och de känslomässiga och intellektuella utmaningar som följer med en sådan. När fett lagras i hjärna och detta leder till de märkligaste uppfinningar och konstruktioner så kan ett citat av Roseanne Barr vara bra att ha till hands. ”Finns det några impotenta män här i kväll? Åh, jag förstår, ni kan inte få upp händerna heller.”

 

Annars är upprepning och åter upprepning inte bara kunskapens och träningseffektens moder. Det är nu är även grunden i basfödan. För mindre än en månad sedan öppnade Ikea sitt andra varuhus i Singapore. Den nya restaurangen har 550 platser - och väntas nu bli en av de bäst säljande i hela världen. Enligt DN hyllar Singaporetidningen The Straits Times Ikea för dess köttbullar. Förra året åt Singaporeborna fyra miljoner köttbullar på den hälften så stora Ikea-restaurangen på Ikeas första varuhus i staden. Ikeachefen Mr Leng berättar att det finns återkommande kunder som enbart besöker Ikea för restaurangens skull och att de gärna äter samma sak om och om igen.

Att hälsan skiljer sig åt i olika delar av landet är kanske ingen sensationell uppgift. Regioner med en frisk befolkning har generellt en starkare ekonomisk utveckling än regioner med sämre hälsa. Bäst hälsa i landet har storstäderna med några undantag, samt Västra Götalandsregionen, medan den norrländska glesbygdsbefolkningen mår allra sämst. En förklaring är att befolkningen i medelstora städer och glesbygdsbefolkade områden generellt har mer ohälsosamma vanor, i fråga om rökning, alkohol och brist på motion, än befolkningen i storstadsregionerna. I den rapport som ligger till underlag för dessa uppgifter från Institutet för Framtidsstudier med forskningsledaren professor Bo Malmlöf har man även tittat på sjukskrivnings- och sjukersättningstalen samt medellivslängden i de olika regionerna och satt det i relation till regionens ekonomiska styrka. Där ser man en väldigt stark korrelation och vidare anser man att en möjlig förklaring är att arbetslöshet och dålig inkomst har negativa hälsoeffekter, att det är en ekonomisk ojämlikhet som ligger bakom det här. En åtgärd som prövats under året har varit att arbetslösa har fått arbeta utomhus, exempelvis i skogen, i stället för att sitta sysslolösa eller hamna i åtgärder framför en dator. ”Man har kunnat se väldigt goda effekter på hälsan hos en del av befolkningen i utsatta regioner, men projektet har nu avslutats”, säger Bo Malmberg. Det ligger ju som bekant som huvudmål i vår nya regerings välfärdsrekonstruktion av landet att alla skall arbeta. Inga projekt utan gärna rejäl sysselsättning – kan röra sig om enbart en timme i veckan. Mannen bakom verket, statsminister Reinfeldt, har såsom en vidare berömd förebild G W Bush gjort en kalkongärning. Reinfeldt har benådat grisen Smulan från att slippa bli julmat. Kalkonen Flyer benådades av kontinentens härskare i november från ödet att hamna på julbordet. Så nu är en grisröv med tillbehör samt en välnärd kalkon två lyckliga julfirare bland oss övriga. Grabbarnas föregångare i ledande ställning på sin tid - Richard Nixon, lär ha sagt någon gång. ”Lösningar är inte svaret.”

 

Årets riktiga julkalkon är det oerhört överreklamerade ungdomslandslaget i ishockey. Enligt en samlad reporterskara så föds det en ny ”Foppa, alltså ett underbarn” vart sjunde år. Och nu lär det vara dags igen. Jag anfäktades av skribenternas överdrifter och kollade på första matchen mellan århundradets bästa iskrigare från Canada och Sverige. Det är en överdrift att påstå att detta drama nådde nivåer som påminde om den första Musse Piggfilmen ”Plane Crazy” gjord redan 1928. Mest rättvist för dessa nya mediagunstlingar är att likna det vid när Piff och Puff när halkar omkring i vinterskrud. Problemet är som vanligt våra självlärda sportjournalister, förmodligen är de utan konkurrens i omvärlden om att vara oupplysta. Det känns som de kissar på sig av förtjusning och upphetsning av i princip vad som helst. Den lilla bäcken som kommer från bäcken flyter ut i den stora älven för att sedan hamna i det stora blå – i sjön eller till havs. Och ingen har någon som helst aning om vart denna lilla bäcken från någons bäcken har tagit vägen i det blå! Allting blir att flyta distanslöst och får sådana vingar av proportioner att det är en fullständig omöjlighet att återföra det till en jordnära nivå. Det är förmodligen till och med lättare för rymdminister Maud Olofsson att landa någon gång i framtiden, nu när Fuglesang har hittat hem, än att få en desorienterad skara av sportjournalister att hitta rimliga proportioner. Att utse den ena listan efter den andra där man rankar idrottare och sporter med sin begränsade kunskap är horribelt. Det går bara att betygsätta någon för stunden. Resten får framtiden utvisa.

 

Årets stora ras blev i Bohuslän. Och i sann storsvensk anda pågår nu en klappjakt (även i jultider) på syndabocken. Givetvis är oddsen låga för att finna en huvudskyldig till att marken raseras och inte tål obegränsad mängd regn parallellt med mycket hög belastning av tung trafik. Både Laila Freivalvs och förre statssekreteraren Lars Danielsson förefaller ha alibi för detta ras. Precis som andra ”kändisar” i vår tid så lockar även detta ras groupies, en styrka från ordningsmakten är sysselsatt med att bevaka gropen med närliggande område från nyfikna och plundrare. Ivar Wallensten har ett citat som passar in för den rasande känsla man får av dessa aktiviteter. ”Herdestund är den tid på dygnet då man bär sig åt som får.”

 

Kungen summerade det gångna året som "ett särskilt gott år". I sitt förinspelade jultal, i år från Stockholms slott, konstaterade han att avstånden krympt i världen, genom sms och e-post i "cyberspace" — men att inget kan ersätta personliga möten mellan människor. - Det är då de verkliga kontakterna utvecklas, på ett äkta och varaktigt sätt”, sade kungen. Hans Majestät Konungen vände sig också direkt till de invandrare som kommit till Sverige och önskade dem välkomna hit. Kungen gjorde en historisk tillbakablick och betonade att invandrare från jordens alla hörn i hög grad bidragit till att skapa ett bättre samhälle, både materiellt och kulturellt. Efter att lyssnat på Kungens finstämda och en aning återhållsamma tal så kom jag att tänka på hur genomsvenskt detta var. Ett lagom tal som sa allt men ändå ingenting. Det är kanske som den något yvigare Bert Karlsson skriver i memoarboken Mitt liv som Bert. ”Visst har USA gjort många övertramp, men vi själva vågar ju inte göra något alls.”

 

Bara genom att titta på besättningen och dess bakgrund ombord på rymdfärjan Discovery, som enbart handlat om en person i svensk media så kan vi se något intressant. Det var ett färgstarkt gäng från flera världsdelar ombord. Kanske har rymdprogrammet lyckats med något som vi inte klarar av på jorden - att få folk av olika religion, etnisk bakgrund och kultur att sträva mot ett gemensamt mål. Det är helt klart att det finns många människor från andra kulturer och i andra kulörer som tillhör några av de absolut bästa människorna jag träffat i mitt liv. Medan några tvättäkta vitingar tillhör de absolut sämsta människor som jag någonsin kommer att möta. En tanke i tiden är kanske att fundera över varför människor gör så dåliga saker, onda ting mot varandra när de flesta drömmer om goda gärningar. Hjärnan anses vara lika aktiv när vi drömmer som när vi är vakna, men på ett annat sätt. Drömmar är ett sätt att lära sig, tömma korttidsminnet från oväsentligheter och inpränta det vi bör minnas. Människan är inte alls den mest framstående bland däggdjur när det gäller hjärnans aktivitet under drömsömnen. Vi befinner oss på mittfältet mellan grisen och mullvaden på drömmarnas rankinglista. Forskarna har inte kunnat förklara varför vi är så långt efter jättebältan och pungråttan. Men drömmar är både bra och nyttigt. Det är en aning besvärligt för en del att kunna skilja på dröm och icke dröm i tillvaron. Med förhoppning om gott nytt år för alla så avslutar jag året med ett citat av Groucho Marx som mycket väl sammanfattar innehållet i mina krönikor detta år! ”Konst är konst, är det inte det? Men, å andra sidan, vatten är vatten! Och öst är öst och väst är väst och om man tar tranbär och mosar dem som äppeljuice så smakar de mycket mer som plommon än vad rabarber gör. Nu ….öh…nu kan du berätta vad du vet.”

 

GOTT NYTT ÅR

 

P.P