Är förmånen alltid en förmån?...........

 

………det är alltid en aktuell fråga för inte bara mig, utan givetvis framförallt för de som spelar huvudrollen i matchen (spelarna). Domarnas ibland mindre konsekventa beslut är förbryllande. Mål är inte alltid mål, förmånsregel och marginaler i bedömningen avgör. Så små marginaler som det är i dagens snabba sporter som handboll, rodel och Formel 1 kräver helskärpta domare. IVH:s italienska pojkhandboll har lyckats över förväntan under hösten och nu väntar guldkant på livet för våra halvskapliga handbollsspelare. För att vi inte skall bli strykpojkar som Eskil i förra årets allsvenska så återstår det mycket arbete. Som sig bör är det de traditionstyngda lagen från landets södra ände som blir favoriter. De har stora, starka och erkända målskyttar med flera goda händer. IVH:s  mål måste bli ett resultatmål, typ topp fyra. Prestationsmålet för säsongen är uppnått. Nu är det ingen förmån att börja på hemmaplan mot Hallby. Matchen är totalt avgörande för IVH:s fortsatta öde och äventyr i denna serie. Förlust innebär en total ökenvandring, seger ger en förlustelse och en angenäm kryssning i serien. Vårt lag måste uppträda precis som på en tuff vandring i alperna, där dussintals kor med vassa horn radar upp sig som en armada. Då är det bara att höja blicken och kliva fram rakt genom hjorden. Det bara att sticka in näsan och fightas Trycksmärtan känns betydligt behagligare än den trycksvärta som blir resultatet av ett omvänt stegande, där man viker ner sig och vänder tillbaka till ett bollande i sidled. ”Hövlighet är som en luftkudde: även om ingenting finns i den så skyddar den mot livets stötar.” Arthur Schopenhauers citat är ett passande formulering för handbollen generellt som idrott. Alla spelare och ledare har normalt en större respekt och hänsyn till varandra än andra stora bollidrotters utövare.

 

”Vi vill återupprätta arbetslinjen, säger arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin. Orden  kunde lika gärna fått liv och vingar av en eller flera handbollstränare. Alla skall med och prestera sin tårtbit i detta pussel som ett lagbygge är. ”Vi har sagt till hela laget att de måste gå till jobbet varje dag. Det räcker inte att vara bra en gång. Man måste ständigt upprepa sig.” Citatet kommer från FBK-coachen Tommy Samuelsson. Det finns givetvis en anledning till att FBK alltid är bäst när det gäller. För att fortsätta med några ord från Tommy Samuelsson som säkert gör våra handbollstränare både gröna och orange av avund. ”Det positiva är att de unga killarna skapar en enorm energi på träningarna. De kör som varje övning vore den sista och drar med sig de andra.” För att IVH skall bli ett självförsörjande lag med egna talanger så måste det till en attityd där de unga både vill, klarar och orkar träna bättre. Som det har varit de senaste tio åren är för lågt. Vi måste titta på Ystad, Guif, Sävehof och Skövde. Där fostras genomtränade, handbollsutbildade spelare på löpande band. Allt medans våra pojkar och flickor tappar tempo, kvalitet och hunger som fjortisar. Till den åldern hänger gurkstadens gröna ungar gott och väl med. Till och med ett och annat orange lag har också hävdat sig med viss framgång till denna koltålder. Detta är inte bara problem i den lokala handbollen. Alla lagsporter har liknande symtom. Unga spelare är idag alldeles för dålig fysisk kapacitet när de lämnar ungdomsstadiet och skall börja träna på ungseniornivå. De basala träningseffekterna såsom orka med sin egen kropp i styrka, balans i olika kroppspositioner och uthållighet är påtagligt eftersatta. Även ungdomslandslag i handboll och andra sporter visar upp urusla testresultat. Ge alla ungar en bättre träning som julklapp. Ledarna och de äldre spelarna måste bli förebilder som detta citat av George Bernard Shaw. ”För mig är livet ingen flackande låga – det är en lysande fackla som jag fått bära för ett ögonblick, och jag vill att den ska brinna så intensivt som möjligt innan jag lämnar över den till nästa generation”

 

Handbollen måste få en större plats i den lokala idrotten. De av kulturen odrabbade måste drabbas. Detta är inte bara en särart och sport utan även en kultarart som tillhör det riktiga livet. Det är en katastrof att det är till åttio procent norsk publik som tittar på när Sverige möter Ungern i EM-match i Stockholm. Detta är en bakläxa till alla idrottsintresserade! Svenska damlandslaget i handboll är sju resor bättre och mera intressant att se än både damhockey- och fotbollslandslaget tillsammans, så det så! Grundström och Enström var elverket i det svenska spelet. Till detta kommenterades allt av Ström på radion, ändå gav det inte tillräckligt med vibrationer till en normalt oerhört svältfödd publik att passa på att se levande toppidrott. Märkligt, eller är det kanske såsom Börje Ahlstedt sagt. ”Vemod är världens vackraste ord, och innebandy är det fulaste.” Troligen är det så att sanningen ligger närmare i detta citat av Rudyard Kipling. ”En kvinnas gissning är som regel mer korrekt än mannens tvärsäkra påstående.” Eftersom denna krönika en gång började i handbollsskrubben så är det tips på en bok för alla. "Mogen för skrubben" är en rolig och vasst ironisk roman om livet, kärleken och vårt samhälle idag. Den handlar om lärarinnan Eva-Lena som tvingas att se sanningen i vitögat när dörren till kopieringsrummet går i baklås och hon får tillbringa två ofrivilliga dygn med sig själv.

 

”Alla är en måne med en mörk sida som vi inte visar för någon.” Citatet är av Mark Twain! Fördelen med att vara klok, är att man kan spela dum (motsatsen är betydligt svårare). Och dumt nog så kan man tjäna ohyggliga pengar på även detta. Tiger Woods har i sina 55 officiella turneringar i PGA – cirkusen på 999 hål tjänat 10 000 dollar per hål. Många kronor blir det som tandläkaren skulle kunna sagt. Ibland kan det bli både billigt och bra. IFK Trelleborg handboll är ett exempel. ”Sen har vi ju gjort tre av de absolut bästa värvningarna i elitserien,” säger IFK Handbolls ordförande Lars Åberg. Åberg syftar på trion Daniel Lindquist, Andreas Bamberg och Denis Bahtijarevic. ”– Lindquist var landslagsmässig mot Sävehof. Hans skytte i andra halvlek var fantastiskt. Andreas Bamberg gör den ena toppmatchen efter den andra trots att han varit skadad så länge.” Helt klart är att våra exporterade grabbar lyckas väl med en italiensk coach som påputtare. ”Självförtroende är helt enkelt den där känslan av lugn förvissning du har innan du faller platt på näsan:” Dr L Binder har kanske satt ord på varför grabbarna från skrubben lyckas i elitserien. Ola Anto, vår man i Lindesskolan är numera känd som elitseriens snabbaste man, gör inhopp med maximal prestation på tio sekunder per match. ”Att möta Skånela på deras hemmaplan är att spela i 60 minuter mot åtta spelare. Det är jobbigt och det är bara att gratulera Skånela till segern,” säger Västeråslagets tränare Carlo Galluzzi. Skånelas kollektiva spel värmde denna kväll och kanske var det också segervapen.- Det vill jag hålla med om. Det här var vår bästa match för säsongen. Har aldrig sett grabbarna spela så bra kollektivt som i dag,” säger tränare Camilla Eriksson.  En sådan förlust till och vi är förlorade. Det skulle jag sagt, om jag hade blivit tillfrågad!

 

För oss som fortfarande har svårt att uppskatta en förlust som någonting positivt i livet så finns det forskningsrön som kan komma att underlätta tillvaron inom en snar framtid.

Franska och kanadensiska forskare har genom genmodifikation lyckats skapa möss som inte blir ledsna. Resultaten uppstod genom att modifiera en kanal som reglerar ämnet kalium in och ut ur cellerna vilket påverkar halterna av ämnet serotonin. Serotonin är en substans som är central för gott välbefinnande. Förhoppningen med rönen är att de ska leda till nya depressionsbehandlingar. All övertro på ny teknik är dock överdriven, tycker jag. Människan liknar ett tunt grässtrå, det svagast tänkbara i naturen, men hon är ett tänkande grässtrå. Det behövs ingen världsarmé för att krossa henne, ett dimstråk ett en vattendroppe är nog för att bryta ner henne. Men även om hela universum skulle beväpna sig för att krossa henne, står hon där som segrare. Ty människan vet att hon är dödlig och att universum har övertaget. Om detta vet universum inget. Det är således vår tanke vi ska vara stolta över. Det är denna vi måste berömma oss av och inte av rummet eller tiden som vi aldrig helt kan fylla ut. Låt oss därför anstränga oss rätt. Det är nämligen grunden för all moral.

 

Jag vill härmed tacka för detta år och passa på att tillönska er alla både små och stora framgångar på lag- och individnivå samt ett Gott Nytt År! Och varför inte ägna en stilla julbön till att eventuellt få två Västeråslag i elit varav ett i final 2007? Kanske till och med en förening som går till kval enad som en allians?

 

P.P