……..att någon kan komma ut ur duschen med rent samvete. Enligt en undersökning om vad folk har för sig efter att de satt på duschen som Energiverket i Australien har gjort så är det minsta man gör - det är att tvätta sig. I stället sjunger folk, tittar sig i spegeln, borstar tänderna eller bara dagdrömmer medan vattnet strilar. Jag tycker mig känna igen mönstret från många matcher jag bevittnat på bänken i handboll och fotboll. Spelarna är inte med i matchen, dom kammar sig, pillar sig i naveln, plockar klöver på sommarängen, letar efter nödutgången eller dagdrömmer om en kväll med Loket och Bingolotto eller något lika mysigt. Senaste hemmamatchen i handboll för IVH sjöng ett vaket barn på läktaren, ”ut med Irsta och in med Nalle Puh”. Det var sällsynt visa och väl valda ord i den texten. Puh var den minsta och lättaste beståndsdelen att sucka ut till efter denna antiklimax som ett topplag presterade. Det blev som att äga en bil med ett topplock som kokar över. Packningen bakåt lyckades hålla tätt, men blev en ryggsäck eller själslig koffert framåt, överhettat till max, så att det spelet blev sämre än sämst. Alla misstag gjordes på en gång. Från ”weltklasse” till VLT sportklass – alltså ett sportsligt fritt fall i prestation, viljan fanns men kompetens och utförande var fjärran. Två till fyra procent av vuxna är sömngångare. Den här matchen visade att den statistiska uppgiften är i underkant när bollen skickas från kant till kant och enbart hittar en obekant mottagare.

 

Vakenhet och ett gladare thohoho hördes som ett glädjetjut från HO (handikappombudsmannen Lars Lööw) när Reinfeldt plockade fram nya ess ur sin generation, det sovande folket. Nya kulturministern är funktionshindrad, nu rör det sig enbart om en ringa hörselskada. Föregångaren som röstades ut i bästa Robinsonstil efter tio dagar hade andra handikapp, mera av ideologisk karaktär varvat med minnesluckor. Än så länge saknar vi fullständig information om vad som orsakat damens minnesluckor. Men ett känt faktum är att för mycket sex gör dig glömsk. I den ansedda läkartidskriften The Lancet finns informationen att sex kan påverka människors minne. Den medicinska förklaringen går ut på, att när bestämda muskler används intensivt kan det medföra att man tappar minnet. Forskarna påpekar att varje form av sex aktiverar nervsystemet, och det kan förorsaka ett så intensivt tryck på hjärnans blodkärl att resultatet i värsta fall blir blackouter. Detta kan vara anledningen till att exempelvis Bill Clintons minne sviker honom när det gäller eskapaderna med Monica Lewinsky. Ett passande råd för Clinton med flera kan vara detta citat av Herbert A. Frenzel. ”Galanteri är förmågan att hålla sig i närheten av kvinnorna utan att komma dem för nära.” Det kanske kan finnas en koppling i området mellan benen och hjärnan till även svenska folkvaldas minnesluckor. Enligt forskning i Singapore kan curry hjälpa till att behålla minnet. Anledningen anses vara att det innehåller antioxidanter som motverkar inflammationer i hjärnan. Apropå curryns hemland och politiker så finns det en inom folkhumorn en uppsjö av historier om deras framfart. Detta är ett exempel. ”För en del år sedan besökte en amerikansk politiker Indien. Efter flera samtal med Indiens Indira Gandhi sa politikern till sin fru: - Jag måste nog skaffa mig ett kastmärke. – Varför det? Undrade hans fru. – Jo, därför att Indira Gandhi har flera gånger under våra samtal pekat på min panna och sagt att där fattas något.”

 

Fotbollsallsvenskans utveckling denna säsong har blivit ett förfall. De lag som finns i topp håller så låg nivå internationellt att inte ens den magiske Lagerbäck skulle fixa en poäng med dagens svenska klubblag. Att se dagens topplag är en medveten smocka utan ursäktande fniss. Lägre nivå går inte att sjunka till. Det är inte bara spelkvalitén som krymper. En rapport från forskare vid San Franciscos universitet där man gjort en omfattande mängd mätningar har kommit fram till att den amerikanska penisen krymper. Idag är den amerikanske genomsnittssnoppen endast 12,8 centimeter i styvt tillstånd. Det är 2,2 centimeter kortare än för 14 år sedan. Eftersom Sverige hänger på alla förändringar från förebilden USA så är det bara att konstatera att även här kan det tillkomma kortare stubiner. Det är kanske i linje med samhällsutvecklingen för stunden. Det säljs flera matlagningsböcker än någonsin, men lagas klart mindre mat. Färdiglagat och snabbmat har högkonjunktur. Bukarna sväller av snabbmaten. Det skrivs mer om sex än någonsin i alla möjliga bilagor, annonsblad och magasin. Allt från information till nyblivna tonåringar till råd för alla de allra äldsta. Här är det nog som med matlagningen. Att ju mer man skriver om det så desto mindre tid till utförandet.

 

”Rivstart för den nya regeringen blev det, även om det mest var backväxeln som låg i.” Detta citat är från tidskriften Arkitektur nr 7. Men nu har vinden vänt. Med stormsteg går förändringens vind över landet. Nu blir det fritt fram att mumsa på en chockladbit i riksdagen, vilket tidigare varit bannlyst i plenisalen. Alliansens maktövertagande i Sverige har redan visat sig vara till nytta även för folk utanför riksdagen. Efter stormen Gudrun hävdade Maud Olofsson i en intervju att med en borgerlig regering skulle det inte blåst ned så många trän i landet. Nu hjälpte det med Mauds blotta närvaro till att göra den här förväntade höststormens effekter relativt ringa. Det stannade vid ett skummande under ytan. Under ytan ligger världens lägst belägna plats som är Döda havet. Sjöns yta är belägen 417 meter under havsytans nivå. ”Babel” som är höstens bästa storfilm utspelas delvis nära Döda havet. Filmen är ett mästerverk, en given vinnare av framtida filmpris. Med denna film vill den mexikanske regissören Alejandro Gonzales Inárritu bekräfta att människor påverkar varandra även om vi inte inser detta.

 

Att det finns stora skillnader mellan könen är ingen nyhet. Av de 758 personer som under årens lopp belönats med Nobelpriset så är enbart 33 kvinnor. Bland de kvinnliga pristagarna har de flesta belönats med fredspriset (12) och litteraturpriset (10). Det är frågan om det handlar om studieflit eller om den traditionella andan där män belönar män som råder. Medelengelsmannen ägnar enligt en studie sex månader av sitt liv åt att snegla på kvinnor – från brösten och långsamt nedåt – medan engelskan, som inskränker sneglandet på karlar till ögon och en snabb koll på häcken, bara ägnar en månad åt samma sak och därför hinner med så mycket mer. Det förefaller som att män har en viss simultankapacitet, hinner forska vid sidan om gluttandet på glutéerna. ”Under det förlupna året gjort mänskligheten den största nyttan”, som det står i Nobels testamente.

 

Att det råder samma typ av hierarki oavsett bransch är solklart när man läser detta citat av Anneli Jordahl, författare och kulturjournalist, intervjuad i nr 10 av FOLKETiBILD. ”Jag tror att det värsta man kan göra mot sig själv som klassresenär är att bli litteraturkritiker. Det är en gubborgerlig akademisk elit som har format språket, och de är faktiskt ganska skitförnäma med sina kunskaper och sitt förakt för det som inte är erkänd finkultur.” Det är inte bara ord som kan kväva. Även vanliga naturmedel typ röd solhatt, som tas vid förkylning kan ge den som är överkänslig allvarliga reaktioner. Men allt är inte skit och om det är så finns det nu hopp även på den fronten. Ett företag i USA har tagit fram en sittdyna med träkol som absorberar lukt från fisar. Kudden kostar 22 dollar och enligt en oberoende granskning absorberar kudden 20 procent av lukten. Företagets trosor och kalsonger av kolfiber absorberar däremot hela 99 procent men kostar å andra sidan 65 dollar. Styck!

 

Bara poesi kan bringa ordning i en oviss tillvaro och förklara de oförrätter som alltid kommer att komma och gå, intervallerna är inte olika tidvatten och sommartid. Tomas Tranströmer är en av främsta att förklara världen med dikt – Ur Det Vilda Torget – är veckans slutord.

 

”Trött på alla som kommer med ord,

   ord men inget språk

for jag till den snötäckta ön.

Det vilda har inga ord.

De oskrivna sidorna breder ut sig åt alla håll!

Jag stöter på spåren av rådjursklövar i snön.

Språk men inga ord.”

 

P.P