…….. en blandad information som kan roa oss som är allätare av kunskap och statistik. 75 procent av alla de 30 000 personer som får stroke i Sverige varje år får det för första gången. Medelåldern för en stroke är 75 år. De allra flesta är över 65 års ålder. Enligt japanska forskare kan fräscha tänder minska risken för att få vissa typer av stroke. God munhälsa kan dock inte vara något skydd generellt. Vi kan bara betrakta vithajen med viss avund. Den har nämligen 300 tänder i munnen. När en lossnar växer genast en ny fram och ersätter den. Stroke är för övrigt en sjukdom som drabbar både rik och fattig liksom känd och okänd person. Det finns dock skillnader mellan socioekonomiska grupper. Hälsan har blivit allt mer ojämlik, visar en rapport från Socialstyrelsen. Citatet av Siv Malmqvist ger en uppfattning om en av de största riskfaktorerna för att få stroke. ”Jag är säker på att rökningen är boven. Men det var inte så svårt att sluta, bara tråkigt.”

Tänderna är givetvis bra att ha när vi skall få i oss näring. 22 kilo kyckling äter vi i genomsnitt per person och år, enligt jordbruksverket. Det är nästan en fördubbling jämfört med för 15 år sedan. 20 miljoner apelsiner äter norrmännen varje påsk. I Sverige är äggkonsumtionen sex miljoner ägg per timme under påsken. Förmodligen är inte konsumtionen i samma nivå den 11 oktober som är World Egg Day. LRF rapporterar att årligen om att försäljningen av frukt och grönt ökar. En av tio svenskar väljer idag en helt vegetarisk kost och flexitarian blir allt vanligare i vokabulären. Enligt näringsfysiologen Karin Jonsson är bönor generellt sett är bättre ur både miljösynpunkt och hälsosynpunkt. Vidare säger Karin Jonsson. ”Äter man en blandad kost får man i princip alltid i sig minst miniminivån av det som krävs.” Kanske är det en anledning till svenskarna äter 17 kilo godis per person per år, detta anses varje ett toppresultat i världen.

80 dagar tar det att transportera torsk till Kina från Nordnorge och tillbaka igen, innan torsken når svenska affärer. Omkring hälften av torsken som säljs i svenska frysdiskar och storköp har tagit omvägen via Kina, där den fileas. Förmodligen skulle det gå snabbare om vi kunde leva upp till Albert Einsteins budskap som hittats i ett 65 år gammalt brev i ett kassaskåp i en brasiliansk skola. ”Han som känner kunskapens lycka har en osviklig vän för livet. Tänkande är för en människa vad flygning är för fåglar. Följ inte en kycklings exempel när du kan vara en lärka.”

Sociala medier får allt stor betydelse för en del av populationen. Dalai Lama har gjort ett uttalande som enligt uppgifter skapat en twitterstorm. Han uttalade sig om hans efterträdare eventuellt blir en kvinna. ”Om det blir en kvinna, så måste hon vara mycket, mycket attraktiv, annars är hon inte till nån större nytta.” 25 000 selfies beräknas dagens unga vuxna ta under sin livstid. Selfies är farligare än hajattacker. Förra året dog flera människor i selfierelaterade olyckor än i hajattacker, skriver The Guardian. Olyckorna inträffade när människor försökt föreviga sig själva på extrema platser eller framför farliga djur. USA:s president Barack Obama förefaller fått nog av att ställa upp på bilder med kreti och pleti. ”Om selfies hade varit populära för åtta år sedan hade jag nog sökt ett annat jobb.”

11 000 gånger nämns den svenska banken Nordea, med bl a mig som kund, i de läckta Panamadokumenten som avslöjar mängder av rika människor som gömt undan förmögenheter i skatteparadis. Helt klart är det så att finns stora skillnader i möjligheter att spara pengar på öar. 10 kronor i timlön fick asylsökande på ”praktik”, som enligt Radio P4 Blekinge egentligen var förtäckt svartarbete till slavlöner, källa ETC. Trots dessa omfattande skillnader i ekonomi så finns det alltid även likheter mellan oss människor. En intressant forskningsstudie har visat att alla däggdjur som väger över tre kilo kissar i genomsnitt på 21 sekunder. Det kunde variera på plus minus 13 sekunder vare sig var en urinblåsa på en katt på fem milliliter eller en elefants blåsa som rymmer 18 liter urin. Citatet är av Maria Pia Boethius, som är en lysande skribent och betraktare av vår tid. Vi lever i oerhört omvälvande tider, så omvälvande att de bara kommer att kunna sammanfattas efteråt”

42 procent av befolkningen hälsar på sina bekanta med en kram. Detta gör kramen till den vanligaste hälsningen i Sverige. Det är SIFO som har gjort denna enkätundersökning. Kyssar dämpar allergiska besvär har visats av japanska forskare i studier på hösnuva och eksem. Samlag har en liknande effekt. En annan nyhet vad beträffande närhet och forskning är en studie från Karolinska institutet som visat att ökad ejakulation minskar risken för den godartade formen av prostatacancer. Vilket är den klart vanligaste cancerformen. Varje år upptäcks närmare 10 000 nya fall i Sverige. Den amerikanske läkaren J H Kellogg (1852-1943) utvecklade kring 1900 corn flakes som en anti-masturbationsdiet. Tanken var att intag av djurproteiner skulle leda till sexlust och att denna skulle dämpas om man ersatte animaliska produkter ned majsflingor.

Pi dagen är alltid 14 mars, precis som talet Pi förkortas 3,14. Världsrekordet i att rabbla pi-decimaler är indiern Suresh Kumar Sharma med 70 030 decimaler. Det svenska rekordet innehas av Jonas von Essen och är 13 000 decimaler. Vad passar bättre att avsluta denna krönika än ett klokt citat av Leonardo da Vinci ”Det uppstår tomhet där hoppet dör”

Och till sist en början på att bli en pi förkunnare ….

3,1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923….

P.P