………….är en av mest förekommande fraser i det sociala umgänget i vår kultur. Vid en sökning på Google så får jag fram cirka 929 000 resultat på 0,12 sekunder. Det finns information om allt som har med kaffe att göra. Statistik är alltid roande och värdefullt. Här kan vi få fram aktuell data. Till exempel att medelkonsumtion av kaffe för varje svensk. Vi svenskar konsumerar knappt 11 kg kaffe per år, vilket motsvarar 3-4 koppar kaffe per person och dag. I liter räknat dricker svensken ungefär lika mycket kaffe som mjölk. Näst Finland konsumerar Sverige mest kaffe i Världen. Fika är en social institution i Sverige. Traditionen att fika med något tilltugg är centralt i svensk kultur. Fika är det första och ibland enda ord som gäststudenter lär sig på svenska i Sverige. Fika innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe eller någon annan dryck med arbetskamrater, vänner, familj eller bekanta. Till drycken brukar man äta någon form av sötsak, så kallat fikabröd, klassiskt brukar det vara det svenskaste som finns, kanelbullar. Kanelbullens dag firar vi varje år den 4 oktober, ända sedan 1999. Dagen instiftades av Hembakningsrådet, för att de ville fira sitt fyrtioårsjubileum. Syftet var att hylla Sveriges hembakartradition genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk. Och att skapa en tradition som alla kan delta i.

Med kaffe brukar vi avse ett avkok på rostade och malda bönor, som egentligen är frön från växtens stenfrukt, från vissa buskar av släktet Coffea. Dessa har sitt ursprung i tropiska Afrika. Ordet Coffea kommer ursprungligen från arabiskans qawah som från början egentligen betydde vin men fick en utvidgad betydelse. Araber och turkar var de som först började dricka kaffe i större utsträckning. Drycken nådde sedermera Europa på 1600-talet. Historiskt sett finns det en anknytning till belägringen av Wien 1683. Det sägs att wienarna fick smak för drycken efter det att de hade tagit för sig av det kaffeförråd som turkarna hade lämnat efter sig när de begav sig hemåt. De första kaffehusen i Sverige etablerades i början av 1700-talet. Kaffedrycken blev genast mäkta populär. Till den grad att den drogs in i det inrikespolitiska spelet med inte mindre än fem kaffeförbud utfärdade under 1700- och 1800-talen, detta främst av nationalpolitiska skäl.

Under 1900-talet ökade konsumtionen av kaffe över hela västvärlden. Idag är kaffe den vanligaste drogen i världen. Kaffedrickarna är fler än de som nyttjar alkohol. Jämfört med antalet nikotinister uppskattas koffeinisterna vara tre gånger flera. Kaffearten Arabica står för över två tredjedelar av all kommersiell kaffeproduktion i världen. Plantorna växer på 700 till 2000 meters höjd i Asien, Östafrika samt Syd- och Centralamerika. Problemet är att bönan är ganska temperaturkänslig. En forskargrupp har räknat på hur odlingarna påverkas om koldioxidutsläppen fortsätter att öka. I den mest pessimistiska beräkningen kan det vilda kaffet vara så gott som utdött om sjuttio år.

Ursprunget till ordet kafferep, kaffebjudning med vanligen endast kvinnliga deltagare, är omstritt. Troligen har det att göra med att det vid 1800-talets början var populärt att sitta och göra enklare manuellt arbete medan man skvallrade och drack kaffe. Ordet kafferep skulle då komma av att man satt och rev och pillade isär, det vill säga repade tygbitar till stoppning eller lindor. Under andra världskriget var det vanligt med kaffesurr. Detta är inte någon benämning på en konversation vid ett kafferep, utan en förkortning av kaffesurrogat. Ända sedan 1700-talet har det experimenterats med ersättningar som innehåller till exempel rostad spannmål, ekollon, cikoria eller nypon. När handelstrafiken med äkta kaffe till Europa begränsades under andra världskriget och ransonering infördes stimulerades naturligtvis uppfinningsrikedomen. Exempel på kaffesurrogat var från både Marabou och ICA. Summa summarum lär det ha funnits 155 godkända varianter på den svenska marknaden.

I kaffebönan finns mellan 0,8 och 2,5% av alkaloiden koffein. Undersökningar har visat att kaffe ger en tankens vakenhet med livligare associationer samt ökad förmåga att se kombinationer. Känslan är tydligast när man är som tröttast. Det är främst subjektiva bedömningar men man har även fått liknade resultat med mer objektiva mätningar. Kaffe påverkar hjärtat genom att öka hjärtslagsfrekvensen. Man har vetenskapligt visat att det kan ta längre tid att somna efter kaffe- eller koffeinintag. Redan 1761 konstaterade Carl von Linné att kaffedrycken ”synes pigga upp de slöa och skärpa de dumma, men genom att uttorka hjärnan och nervsystemet försvagar den kroppen och orsakar för tidigt åldrande”. Men Linné såg också en medicinsk potential och rekommenderade kaffe till ”dem som äro matta, dästa, flegmatiska och feta”. Nu på 2000-talet är forskarna inte lika övertygade som Linné. Det finns studier som har visat på att kaffe kan ge ökad träningseffekt och lindra träningsvärk. Vissa studier visar på ökad risk för cancer, högt blodtryck, missfall, diabetes, magsår och hallucinationer. Andra studier visar att kaffe minskar risken för bröstcancer, skrumplever, astma, demens och Parkinsons sjukdom men också för cancer och ålderdiabetes. Enligt expertis så är det svårt med den här typen av studier. Man ser samband men fattar inte varför. Att leta samband mellan ett livsmedel och en sjukdom är extremt svårt, eftersom det finns så många faktorer att ta hänsyn till. Och eftersom folk gör på olika sätt får de olika resultat, anser forskare som har försökt att värdera resultat av studier på kaffe. För att sammanfatta forskningen om kaffets för- respektive nackdelar passar det väl med ett citat av Charles Baudelaire som har skrivit en hel del intressant, framförallt positivt om kaffe. ”En människa som inte dricker annat än vatten har något att dölja för sina medmänniskor.”

Vi får idag nöja oss med skrock och folklig traditionsburen kunskap som finns om kaffe. Det förekommer lokala varianter som att man blir svartsjuk av att gå omkring samtidigt som man dricker kaffe. Ett annat är att man blir vacker av att dricka kallt kaffe. Avslutningsvis eller som påtår kommer här ett citat av President Abraham Lincoln.”Om det här ska föreställa kaffe, ge mig då lite te; om det här är te, var då snäll och ge mig kaffe.”

P.P