…………..är det bara en biverkan? Vanliga mediciner kan leda till biverkningar som får håret att ändra färg eller falla av. Enligt forskare från University of Melbourne finns det en mängd olika mediciner som kan påverka hårets färg, struktur och tjocklek. Det är ofta okänt varför vissa drabbas av håravfall, men man måste alltid ha mediciners biverkningar i åtanke, säger professor Sam Shuster vid Newcastle University, till Daily Mail. Det är sedan tidigare känt att personer som behandlas med cellgifter tappar håret, men nu visar forskning att även receptfria läkemedel kan påverka svallet. Som exempel nämns piller mot högt blodtryck och akne. Det är normalt att tappa cirka 50 till 100 hårstrån varje dag. En gammal teori som jag har hört om hårförlust är att om man tänker mycket och ofta så börjar håravfallet vid tinningar – ibland även kallade geniknölar. Och om man är totalt oförstående, såsom många allt som oftast är, då kliar vi oss mitt på hjässan såsom primater och därför är teorin i folktro att håravfallet börjar här och sprider sig runt hela skallen. En annan intressant tanke som slagit mig när det gäller huvudet. Det är att vi anses ha flytande celler i huvudet som rör sig när vi tänker och bara tänker på att tänka. En upptäckt i detta sammanhang är att när vi är ute och joggar med mössa på, då tänker vi inte nya tankar men får en logistisk av tankarna som virvlar runt i huvudet. Detta sätter givetvis även huvudet 26 ben i rörelse. Min spaning är att detta är en anledning till alla mina mössor som används vid joggande blir alldeles för stora på grund av att huvudets ben rör sig så intensivt under denna fantastiska aktivitet!

Barn som talar två språk blir mer snabbttänkta som pensionärer. Det visar en studie från University of Kentucky College of Medicine. Enligt forskarna så förefaller det som att barn som lär sig flera språk tidigt i livet tvingar hjärnan att växla mellan flera kunskapsbanker redan i knatteåldern. Nu är det inte alla barn som har lyckan att få lära sig flera språk redan under sina första år i livet. Cirka 7 miljoner barn dör varje år. Fortfarande är det så att vi inte har lyckats uppnå till FN:s millenniemål fyra som lyder: ”Barnadödligheten under de fem första levnadsåren ska minska med två tredjedelar till 2015 jämfört med år 1990.” Lunginflammation och diarré är de vanligaste dödsorsakerna för världens barn. Andra mål som anses vara oerhört viktiga för en global utveckling är att utrota extrem fattigdom och sänka resursanvändningen för världens rika. Det är inte rimligt att skylla miljöproblemen på världens fattiga. Det är de rikaste som är storkonsumenterna. Kanske är det så med situationen och de humanistiska handlingarna här på jorden som detta franska citat. ”Det är med den sanna kärleken som med spöken: alla talar om den, men få har sett den.”

Människans händer är skapade för att vara fingerfärdiga nog för att hantera verktyg, skapa konst och spela instrument och bollspel. Nu förefaller det som att forskare har kommit fram till att våra händer, framförallt männens ska kunna knyta nävarna och slåss. Jämfört med aporna så har vi människor kortare handflator och fingrar. Men vi har en längre, rörligare och starkare tumme. Den här formen anses nu av forskare vara avsedd för att kunna vara ett vapen. Det är givetvis viktigt att ha en uppfattning om vårt ursprung för att förstå nutida handlingar.”Den som uppfattar framtiden som motvind går åt fel håll.” Citatet av Martin Held är veckans slutord.

P.P