..…om vi skall lita på Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life, så har 59 procent sitt drömjobb! Urvalet som svarade på frågorna var drygt 4000 personer. Det är intressant och fantastiskt bra resultat, tycker jag i alla fall. Vi måste betänka att vi lever i en tidsanda där många anser fritiden vara betydligt värdefull än arbetstiden. Jag vet inte om det speglas av den studien som nyligen presenterades om kafferastens längd. På jobbet tar den lilla pausande i genomsnitt 14 minuter. På fritiden tar fikat 24 minuter. Enligt studien önskar många fler fikapauser. Förutom att fika så är långtråkighet, otålighet sådana händelser som många gärna kryddar sin dag med. Det finns enligt experter tecken på att vår existentiella uttråkning har ökat. Världen verkar ha blivit tråkigare. För att skapa någon form av mening i tillvaron konsumerar vi oss lyckliga och fyller våra sinnen med medieunderhållning. Povel Ramel kunde konsten att leka med orden, givetvis har han funderat kring detta tema. Citatet är från hans tankeverksamhet. ”Man glömde det elfte budet: Du ska inte tråka ut din nästa.”

Nittio procent av svenskarna tar endast del av politiken genom medierna. Det är en oroväckande tanke som kan sammanfattas med följande ord. Ett ställe där alla tänker lika – tänker ingen särskilt mycket alls. Enligt obekräftade uppgifter så tyder det på att de flesta medborgarna i konungariket Sverige inte bryr sig ett dugg om den globala avlyssningsspioneringen. Dessutom anser de flesta här i Sverige inte ha någonting emot att bli kontrollerade av makten. För drygt 300 år före Kristus skrev Aristoteles detta: ”Tyranniet innebär att inte vara okunnig om något som en undersåte säger eller gör, utan att ha spioner.” Man skulle kunna sammanfatta att allt är sig likt. Idag finns det avancerad teknik som underlättar kontrollen över våra vanor och handlingar. Hur det var för några år sedan finns att beskåda på till exempel på museum i Berlin. Där kan vi bland annat se små kameror gömda i slipsar och fågelholkar.

Nu är årstiden här då man svär över paraplyer som vrängs ut och in av kraftiga vindbyar. De flesta tekniskt intresserade har säkert funderat på hur man exempelvis skulle kunna dra ihop den utfällda skärmen med snören. Men vid all uppfinningsverksamhet är ett gott råd "tänk tvärtom". Det gjorde den japanska designern Hiroshi Kajimoto på företaget H Concept. I stället för att se till att paraplyet inte vrängs ut och in låter han sitt paraply Unbrella vara utformat så redan från början. Då stagas skärmen uppifrån och klarar större vindpåkänningar. Paraplyet viks även ihop uppåt vilket gör att det kan ställas på golvet och torka utan något stöd. Enligt tillverkarens webbplats ska Unbrella börja säljas i februari 2014 och kosta motsvarande 600 kronor. Gizmodo gissar att det inte dröjer länge innan konkurrenterna stjäl idén.

Volymkontroll av känslor, kärlekens kemi, det innebär en hög aktivitet hos ämnen som dopamin, noradrenalin och serotonin. Det är dock en övergående fas där omdömet stängs av. Enligt hjärnforskare påminner det om amfetamin. Men en förälskelse kan inte vara mer än ett och ett halvt år, övergår till annan nivå i vår hjärna efter denna drogade period. Naturen kan göra dig både klok och kreativ. Förmodligen är detta bestående över tid. Om inte det skulle räcka med kärlek och natur så finns det alltid nötter. Frisk som en nötkärna är ett klassiskt uttryck som med modern forskning har visat sig hålla vad det lovar. En näve nötter om dagen uppges minska risken att dö i förtid radikalt. En studie vid Harvard där man i två olika registerstudier har följt 120 män och kvinnor under en 30-årsperiod. Försökspersonerna har fått uppskatta nötmängden som de får i sig dagligen. Resultatet visade att risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdom blev 29 procent lägre för dem som dagligen får i sig minst 28 gram nötter. För dem som åt nötter endast en gång i veckan var risken 7 procent lägre. Cancerrisken bland nötätarna sjönk med 11 procent. Det kan vara en extra bonus att få i sig nöten från julgröten. Julbordet är snabbt överstökat för många om vi skall lita på en undersökning i Storbritannien. Det visade sig att inköpen till ett julbord tar cirka åtta timmar. Ätandet tar sedan åtta minuter och 46 sekunder. Eftersom det är ett brittiskt julbord så vet jag inte vad som fanns uppdukat med det känns som det är ett kalkonjulbord eftersom det går så kvickt!

Med allt arbete som ligger framför de som skall fylla önskelistor och julbord så passar det bra att avsluta med ett citat av Deng Xiaoping. ”Mer arbete betyder större framsteg. Men framsteg betyder också mer arbete.” 

P.P