…………är en intressant replik och röd tråd i Selma Lagerlöfs klassiska verk Kejsaren av Portugallien. Kontentan är att det som står i tidningen är sanningen. En annan intellektuell vinkling på tidningsläsandet finner vi hos rollfiguren Lindeman. Den bygger helt enkelt på att Tage Danielsson och Hasse Alfredsson slår upp dagens tidning och av rubriker och reportage i denna finner de ut en fantastisk mix av underhållande stoff. Så nu tänker jag bläddra i en rikstidning, en kvällstidning och en lokaltidning. Det blir dagens eller nattens krönika av detta nyhetsstoff. Om jag gör som kungen – vänder blad så ser vi vad jag hittar där!  Vi kan säga det med ett citat av Baltasar Gracián. "Den som släckt sin törst vänder redan ryggen åt källan."

95 procent av vår kropp är täckt av biologiskt naturligt hår. Kvinnor började klippa håret på huvudet på 1920-talet, det blev tillåtet att ha kort frisyr som kvinna. Det var en viktig del i huvudhårets historia. I bondesamhället var det viktigt att ta hand om avklippta naglar och hår, som ett skydd mot onda krafter och olycka. Om en kvinna ville väcka kärlek hos en man kunde hon lägga hårstrån i mannens mat. Många lider av sömnlöshet. Närmare bestämt så har var fjärde svensk sömnproblem. Mer än tio procent av alla vuxna i västvärlden lider av insomni och siffran stiger hela tiden. En färsk undersökning från JM-panelen visar att Sanna Kallur och Martin Timell är de populäraste grannarna. Alltså den person som flest skulle vilja bo granne med. Enligt undersökningen föredrar vi att ha grannar som liknar oss själva. Enligt Sifo tycker de flesta att trygghetan är viktigast när de ska sälja sin bostad. Bill Gates kör en Range Rover Sport. Mel Gibson kör omkring i en Jeep Wrangler. Förmögna kändisar i USA kör i större utsträckning miljö- än miljonbilar. Fyra av fem lastbilar kör för fort. Allt färre använder blinkers i trafiken! Färre bilar säljs i Europa. Svarthalka allt vanligare.

Mobbade får inte rätta hjälpen. Enbart nio procent av Västmanlands population äter tillräckligt med frukt och grönt. Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna och barn över tio år äter frukt och grönt minst fem gånger per dag. Totalt cirka ett halvt kilo, det motsvarar tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Världens högsta jätteamarant finns på kolonilott i Trelleborg. Den mäter 9,19 meter över havet. Odlaren Persson avslöjar hemligheten bakom jätteväxten. Fiskrens, urin och annat biologiskt avfall ger näring. Virkning, broderi och ulltovning och andra handarbeten blir allt populärare bland ungdomar. De vill göra något konkret med händerna.

Föräldrarna är mer avgörande än skolan för barns studieresultat. Åtminstone i USA har forskare kunnat konstaterade detta. Myten om galna genier delvis sann. Kreativa personer är oftare drabbade av psykisk sjukdom än andra. Konstnärer, framför allt författare, drabbas av schizofreni, medan vetenskapsmän oftare är bipolära. Enligt Orvesto Konsument använder 90,6 procent av svenskarna aldrig Twitter. 422 000 svenskar semestrade i Norge i somras enligt statistik från Statistisk Sentralbyrå. SAS är näst bäst på rödvin när en expertpanel har bedömt flygplansviner. "Den som känner andra är livserfaren, den som känner sig själv är en klok man." Det här Kinesiska ordspråket är tänkvärt.

 

Energimyndigheten ger 6,8 miljoner kronor till en radikalt ny princip för bränsleinsprutning i dieselmotorer. Tekniken håller på att utvecklas vid Lunds Tekniska Högskola, och efterliknar hur bombarderbaggen sprutar vätskedimma på inkräktare. Skalbaggen genererar dimman med hjälp av värme och inte med tryck, som i dagens motorer. Tre av fyra råttor immuna mot gifter. Brittiska forskare har konstaterat att 75 procent av råttorna har byggt upp en resistens mot gifter. Nu skall Anticimex undersöka hur det ser ut bland våra svenska råttor. 457 kilo avfall producerar varje svensk per person och år. Det räcker till en hedrande femte plats i Europastatistiken, men vi är på klar uppgång, kan bli bäst om några år!

Avrundar tidningskrönikan med att konstatera att fyra ton elfenben hittades i en container vars innehåll påstods vara plastbitar och bönor. Nitiska tullare i Hongkong fattade misstankar och gjorde detta fynd som beräknas vara värt 30 miljoner kronor. Vad återstår att säga förutom detta citat från en okänd talang. "Jag har ingen lösning, men jag beundrar problemet."

P.P