……..…….det är något som de tävlande kan få i Melodifestivalen. Och nu har denna möjlighet även blivit ett faktum för oss i VI Handboll! VI har fått både andra chansen och även en tredje chansen att kvalificera sig till spel i elitserien nästa tävlingssäsong. Det är med både kamp, kapacitet, finess och underhållning på hög nivå som laget välförtjänt står på denna tröskel till handbollens nationella finrum. En läcker tanke att komma till den exklusiva samling av lag som har både ett dam- och herrlag i elitserien. Den gamla dekalslogan från sjölejonstiden var ju som bekant. ”Ett lag i elit och ett som vill dit.”
”Boken” har kommit in med friska vindar i bruksortens idrottsliv. Nu ser vi inte bara tillbaka på tidigare tillkortakommande utan blicken riktas bara mot framtida segrar. Där finns en del av anledningen till att VI är Västerås hetaste lag och stadens hopp! Handboll finns just nu i var mans åtanke. Handbollsklister är en själslig lotion för en stad som längtat så länge på ett mirakel. Sådant som mirakel finns inte i vår överciviliserade världsbild, vilket vi mycket väl känner till. Men under sker! Alla förefaller vara med VI på detta återtåg. Radio, TV, tidningar, sponsorer, idrottsintresserade och även de som normalt inte lyfter på ögonbrynen för sport. VI har till och tagit utrymme från den alltid högaktuella hockeykollen i lokalavisan. Den är för tillfället snudd på enbart småvarm emedan handbollen är stekhet. Att dessa hemvävda gossar har blivit så folkkära beror på många faktorer. Först och främst den sportsliga prestationen. Bristen på lokal konkurrens på denna nivå. Igenkännandets glädje av att det är egna produkter. Det är grannens pojke, till exempel körskollärarens och rektors unge. Här finns rörmokaren, diskmaskinsinstallatören, brevbäraren, personlig trainern, kocken eller grabben som jobbar på dagis. Mixen i gruppen. Bofasta har i detta lag kompletterats med nomader som tillfört energi och styrka till truppen.
Sånt är livet - den man förlorar vinner en annan! Poängen med denna textfras kan givetvis tolkas efter läsarens egen fantasi! Men i handboll är det givetvis poäng som förloras. Texten från Anita Lindbloms superhit på svensktoppen från 1961 är alltid aktuell i idrottens krets. Av en ren händelse råkar det också vara en musikfavorit för vår alltiallo i ledarstaben, den levande legenden Björsa. Ett oskattbart och hett vax från hans glada ungdom! Kval innebär precis som det låter, det är kvalfullt. VI har presterat flera lysande hemmamatcher inför storpublik där man spelat på topp och kammat hem bejublade vinster. "Lyckan ser alltid liten ut när du håller den i dina händer, men släpp den, och du inser genast hur stor och dyrbar den är." Citatet av Maksim Gorkij är tänkvärt och manar till ödmjukhet i framgång och eftertanke vid nederlag.
Ibland vinner man - ibland förlorar man. Det är som svart och vitt. Alltså precis skillnaden i känsla och välbefinnande när man vinner respektive förlorar. Trots att det hör till spelet att förlora ibland så är det något som är smärtsamt för många av oss. Vi blir sömnlösa efter favoritlagets förlust. "Att döda hunden läker inte bettet." Citatet av Abraham Lincoln är kanske en nyans av den smärtsamma känsla som flyttar i våra själar när vi förlorar en match. På hjärnbarken innanför hårfästet snurrar matchens situationer fram gång på gång och det handlar ofta om stolpe in eller stolpe ut. Mentala föreställningar är ett verktyg som kan användas för att måla upp nya målbilder och se framåt. Förluster är raka motsatsen till förlustelser! Jag är klart imponerad av dagens VI-ledarteam, sportchefen Aje och tränarnas fantastiskt fina sätt att en förlust. Glöm historien och genast tillbaka till framtiden är det som gäller. “Den som slutar att bli bättre, slutar att vara bra” En fråga som jag i min terapeutiska roll får relativt ofta efter en mindre lyckad insats är om det går att tejpa stukade själar och självförtroenden? Svaret är nej! Det är bara att bryta ihop och komma igen! Eller för att använda en liknelse av vår (min) nationalpoet Ulf Lundell. ”En inställd spelning är också en spelning” Det är en lyrisk beskrivning av handbollen som sport! Spelet kan nå oanade höjder och under stundom så känns det som om man inte är på plats. I andra bollekar som till exempel både fotboll och bandy är det däremot så gott som alltid en lyrrisk som är bilden. Publilius Syrus citat är modell för att betrakta förhållningssättet för att vinna när det är uppförsbacke hela tiden. "Alla kan hålla i rodret när sjön vilar stilla."
Groblad har använts som medicinalväxt i många århundraden, och forna tiders kloka gummor brukade bandagera sår med bladen. Nu bekräftar en avhandling att de gjorde alldeles rätt; positiva effekter av groblad har påvisats både med odlade celler av människa och med sår på grisöron. Nu ser vi fram mot handbollsfesten i en fullsatt hall och mötet mellan VI och OV! VI vill varken behöva groblad eller annan balsam efter matchen. Ett leende är det kortaste avståndet mellan oss människor. Så låt oss mötas med leende och förhoppningsvis kan VI sjunga sin segersång för hela hallen. Texten till denna barnvisa är lätt och en glädjespridare. Symboliskt nog är den skriven av Lennart Hellsing 1977, året då Martin Boqvist kom till handbollsvärlden! ”Här dansar herr gurka både vals och masurka. Grön är herr gurka, grön är hans bror. Båda har strumpor, ingen har skor. ”
P.P