……………på dåligt exempel. Detta för att jag tillhör den minoritetsgrupp som helst nyttjar fötterna till förflyttning. Somliga tror att joggare tror att jordevandringen blir längre om man springer. En sak är säker, det är att man ser och känner mera av jordevandringen under sin livsresa som joggare. Fotens 26 ben är en fantastisk konstruktion som mår bäst av att belastas och röra sig, helst utan skor. Då känner man underlag och natur bäst. Idag finns det både five fingersskor och ultraskor som bara skyddar mot vassa föremål på marken. Så jag är väl som alla andra – fast i något högre grad. Det är ett rimligt livsmål för oss alla - var dig själv och tappa inte masken! Lita på dina sinnen. Kontinuitet är en god egenskap, en slags pålitlighet i en föränderlig värld. Förresten så är det väl solklart för oss alla att allting blir inte bättre bara för att det blir nytt. Nyhetens behag är oftast snabbt övergående. Så är det också med mycket annat här i tillvaron. Typ att snabba beslut föregås ofta av förhastade slutsatser. Det finns givetvis andra som har en annan uppfattning om detta. Till exempel en meliorist, det ordet kommer från det latinska ordet melior som betyder bättre. Och här är mottot - ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Det gäller att på ett positivt sätt se förtjänsterna i det någon försöker göra och inte bara bristerna.

Ontologisk otrygghet är en grundläggande otrygghet som innebär att vi inte vågar lita på vårt omdöme. Den ontologiska otryggheten kan visa sig i många skepnader, till exempel i att en forskare har en överrespekt för auktoriteter. Att trygghet finns bekräftas dock av en undersökning genomförd av Mastercard visar att en majoritet av svenska folket nu känner sig trygga med att använda kontokort på nätet. Detta kan vi läsa i PC för Alla. Som även publicerat en undersökning som visar att svenskarna prioriterar sin bredbandskoppling högre än både utlandssemester och fredagsmys. Slöläsande på sommaren ger en hel del spännande information eller mer eller mindre dos av diverse i kategorin värdelöst vetande. Dagens Industri skriver att man har konstaterat att stadsjeepar brukar lyftas fram som förkastliga för miljön. Bara flygresor har lika dåligt rykte. Men nya rön visar att en stor hund förbrukar mer resurser än en stadsjeep.

Sommarradio brukar förknippas med långrandiga sjörapporter och hurtigt snälla visor men på senare år har sommarprogrammet framför alla andra definitivt varit sommarpratet. Formatet som uppstod i Sverige för mer än 50 år sedan har långa anor. Det var våren 1959 som Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson skissade på en programidé som han beskrev som ”lätt musik blandad med prat med mening i”. Radioformatet sommarprat är idag större än någonsin. Men för att lyckas nå ut till lyssnarna gäller det att vara ärlig och inte ställa sig själv i bättre dager eller berätta bara halva sanningen. Det är märkligt att behöva läsa halvskapliga kvällstidningsjournalister analyser av sommarpratare i radion. Det skulle inte skada med tvärtom i detta sammanhang. Alltså att en sommarpratare i radion berättar om kvällstidningsjournalister och rättar dessas recensioner med rödpenna. Det skulle jag i alla fall uppskatta som humor.

Humor är ju något försätter oss i en grundstämning där vi inte garderar oss utan blir receptiva. Humorn kan ses som en kreativ lek med språket. Vi tolkar och omtolkar med hjälp av humorn som visar oss att gängsle rätt att gestalta verkligheten inte är tvingande. Man kunde lika gärna beskriva, konstruera, verkligheten på ett annat sätt. Mästarnas mästare i detta sammanhang är givetvis Tage Danielssson som kunde ge oss en oerhört klok information på ett underfundigt och intelligent vis.

Många författare har en förmåga att använda ord på ett fantastiskt rikt sätt. En av dessa är Paolo Coelho.  Detta citat av honom blir denna veckas slutord. ”De allra viktigaste mötena har redan bestämts av våra själar innan våra kroppar hittar varandra.”

P.P