…………som aldrig kommer att dö. Trots alla moderna läsplattor och att människans minne är extremt kort så kommer vissa figurer att överleva alla nymodigheter. Robinson Crusoe, Don Quijote är några som har över tre hundra år på nacken. Sherlock Holmes är en detektiv som kommer att överleva alla dagens storsäljande deckare. Det finns alltid en anledning som vi inte känner till eller kan uppfatta omedelbart som är orsak till att klassiker blir just klassiker. En antydan till svar kanske vi kan finna i en aktuell brittisk studie som visar att uttråkade dör i förtid. Ingen av våra klassiska figurer förefaller lida av tristess. De är ständigt nyfikna och hamnar i händelsernas centrum oavsiktligt och regelbundet. Givetvis är det så att även författarna bakom dessa odödliga figurer blir att lysa som olympiska eldar bland de andra som enbart blir dagssländor trots en stor tillfällig omsättning både ekonomiskt och produktionsmässigt. En bland de evigt ihågkomna är Emile Zola. Ett citat från hans penna kan passa väl i på temat. ”Har vetenskapen lovat oss lycka? Jag tror inte det. Den har lovat oss sanning, och problemet är om man någonsin kan skapa lycka med hjälp av sanning.”

Sanningen är en typ av hinderbana även i vår moderna tid. Det visar inte minst alla de mindre bekväma sanningar från olika makthavare som avslöjas med läckor från initierade källor på nätet. Detta kommer säkert leda till begränsningar i knapptryckfriheten. Tangentbordet och nätverket kommer nog att få både hängslen, livrem och någons slags filter.”Om man talar sanning blir man förr eller senare avslöjad”, sa Oscar Wilde en gång. Så sant som det är sagt! Det är en sanning med modifikation att allt som är sant är inte snällt. Här tvistar expertisen om det är brist på pepparkakor eller annat som är orsaken till bristen på snällhet. Pepparkakshistorian ger oss i alla fall information om att unionskungen Hans som regerade över Sverige, Norge och Danmark år 1497, blev mindre arg av pepparkakor. Denne kung som hade ett uselt humör hade å sin sida en klok husläkare som ordinerade pepparkakor som recept mot ilskan. På den tiden såldes pepparkakor på apotek. I tidernas begynnelse var det klostren som formade pepparkakorna, då oftast som hjärtan – kärlekssymbolen. Därefter blev det grisar, som representerade välfärd och änglar som kom att stå för godheten. I år har jag som hyllning till att barfotalöpningen fått en renässans gjort extra många fotformade chilikryddade pepparkakor. Dessutom är det alltid roligt att göra pepparkakor formade som bland annat älgar, kameler och elefanter. Idag finns det oändliga möjligheter att forma sina pepparkakor med fantasi och sinnesstämning som ledsagare. Jag har en känsla av att det är med pepparkakor som med människor. Eller för att krydda pepparkaksteorin med ett citat av Lillian Hellman. ”Människor förändras och glömmer bort att tala om det för varandra.”

Nya tider, moderna tider! En bransch som är oerhört kvick att lansera ny teknik är handeln. Allt för att göra kunden till en ännu bättre och motiverad konsument. Några är föregångare i att få konsumenterna att handla. IKEA, Gekås, HM och Claes Olssons kommer ser ut att ligga i förarsätet när det gäller kundernas köplust. Och bra vill alltid bli bättre, det symboliseras ofta någon som har lyckats. Nu ska det bli lättare för kunderna att hitta sin borttappade kundvagn på Gekås varuhus i Ullared. En bra dag kan Gekås ha över 25 000 kunder i varuhuset där runt 4 000 kundvagnar används samtidigt. Det är därför ett högst påtagligt problem att kunder glömmer bort var man har ställt sin kundvagn – eller att någon råkar ta fel vagn. 2011 ska varuhuset därför prova att utrusta vagnar med GPS. Förlorade vagnar ska kunna lokaliseras via varuhusets datorsystem. Systemet kräver dock att kunden håller reda på den förlorade kundvagnens färg och specifika nummer. Leonardo da Vinci sa någon gång följande som passar in i den här tekniska revolutionen. ”Vi måste lära oss vetenskapens konst och konstens vetenskap.” Det är en konst att leva efter alla konstens regler i dagens samhällsutveckling som vars huvudinriktning är konsumtion.

Naturens kraft att läka våra sjukdomar och skador anses vara den mest effektiva, detta förutsatt om den guidas i rätt riktning. En av de starkaste krafterna för lindring och bot är hopp. I samband med sjukdomar så finns det många för oss människor samspelande men ofta fortfarande okända mekanismer. Hopp är något som alltid kan ordineras utan risk för biverkningar. Enligt en tillförlitlig och påläst författare finns det idag cirka trettiotusen sjukdomar och krämpor och vi har en beprövad och fungerande behandling enbart för fem tusen av dessa. Då är det inte ovanligt att vi läser om nya rön och råd dagligen. Som det här aktuella om en värktablett som skyddar mot cancer! Fem års behandling med acetylsalicylsyra (ASA) i låg dos minskar risken att dö i flera vanliga cancerformer, som tumörer i hjärna, lungor, bukspottskörtel och prostata, enligt nya rön. Nyttan med behandlingen överväger riskerna för blödningar, skriver forskare i The Lancet efter att ha granskat data från flera vetenskapliga studier. De anser att förebyggande ASA-behandling skulle vara mer kostnadseffektiv än exempelvis mammografi och rutinmässiga PSA-prov. ASA är ett av världens mest använda läkemedel. Det har smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande egenskaper och tillhör gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Eftersom ASA minskar blodets förmåga att levra sig används läkemedlet i dag för att motverka hjärtinfarkt och stroke hos personer som löper hög risk att drabbas. Detta låter ju fantastiskt att få en sådan stor effekt med en så liten åtgärd. Men det finns som alltid även en annan sida som kan vara viktig att känna till innan man påbörjar en eventuell egenterapi med den här metoden. Nackdelarna med ASA är att läkemedlen irriterar magslemhinnan och kan orsaka magsår. Dessutom kan ASA dölja tecken på en infektion.

Varje snöflinga är unik. De har sin egen väg genom luftlagren och får därför en unik historia och en unik form. Tillsammans skapar dessa flingor en total oreda i vår klimatzon som historiskt sett har haft vinterväder sedan tusentals år tillbaka. Men dagens människor och samhälle är inte rustat för vinter. Sverige klarar inte extremväder. Detta är förmodligen ingen överraskning för den som står väntar på perrongen på tåget. Sveriges krisberedskap brister när det gäller isstormar och liknande extrema vädersituationer. Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i en rapport. Varken el, telekommunikationer eller transporter skulle fungera, menar MSB. Rekommendationen är att viktiga samhällsverksamheter ser till att de kan gå på någon form av reservkraft under minst en vecka. Och att man planerar för personalbortfall på arbetsplatserna.

Apropå dagens spaning på sanningstemat så kan jag avrunda med citat av H.W. Shaw som veckans slutord.”Det finns människor som överdriver så mycket att de inte kan tala sanning utan att ljuga.”

P.P