……….för nu är det åter ett nytt år! Nya tider! Rubrikerna i kvällspressen når nya höjder! Det här året kan vi förvänta oss en attack mot bukhöjden. Kost- och bantningsråd dominerar tillvaron för många människor här i överflödssamhället! Nya metoder lanseras ständigt! Det senaste är påhittet är att du ska kunna äta dubbelt så mycket av kycklingbröst som lår eller klubba. Det skall enligt en näringsexpert bero på att energin i filén kommer från protein, medan det i kycklinglåret kommer från fett! Den nya trollformeln bygger alltså på att maten får olika värde beroende på från vilket område den mesta energin kommer! Samtidigt som alla skall äta sig tunna med protein som bottensats så lanseras hull som årets trend på catwalken! Runda magar, mjuka lår och fylliga former. Så är det tänkt att dagens hetaste modeller skall vara konstruerade. ”Big is beautiful” lanseras som det skönaste och läckraste vi har att skåda. Baken skall vara omfångsrik, det anses förutom attraktionsvärdet även vara en balsam för hjärtat. Det är inte lätt vara människa i denna tid med dubbla budskap! Man ska både ha kurvor och inte ha kurvor. Det blir som att köra bil på en kurvig väg och inbilla sig att det är en lång vacker motorväg som man kör på! Kollisionsrisken är hundraprocentig även i den metaforen! Det är i princip en omöjlighet för den som har svårt att välja att välja ”rätt” bantningsmetod. Budskapen är diametralt motstridiga för den som vill gå ner i vikt. En ny studie från Australien har visat på en ibland bortglömd aspekt. Om du skall vara glad och behålla ditt goda humör så skall du välja den fettsnåla linjen. Det psykiska välbefinnandet påverkas mer än själv kilona, som förefaller rasa lika mycket med eller utan fettrik kost.
När det är som mörkast och världen ligger i skugga finns ljuset alltid nära till hands. Erik Johan Stagnelius är mannen bakom citatet ”natten är dagens moder, kaos är granne med Gud.” Han fann också att en ljusets ängel alltid är närvarande för att visa människan vägen ur krisen. Från denna dikt har dramatikerna Lars Norén hämtat titlar till två av sina mest kända skådespel. Det är också tröstens ord att tänka på för många när det är som kallast och arbetslinjen inte räcker ända fram. Det förefaller som om jordklotet själv försöker ordna någon slags balans. När vi har haft cirka 10-15 grader kallare än normalt. Ja, då har Alaska och Sibirien haft motsvarande gradantal varmare än normalt denna vinter.
Åsikterna om nyttan med bröd är som baken – delad. Det vanligaste som man kommer att tänka på är den en gång så framgångsrika reklamen från Socialstyrelsen. Budskapet var då enkelt. ”6 till 8 skivor bröd om dagen” var rekommendationen till populationen som ett dagligt intag. Ännu längre tillbaka i tiden härstammar den bön som förmodligen är den som de flesta här i landet kan återge helt eller delvis. ”Giv oss vårt dagliga bröd…”. Surdeg är på tapeten i nutiden. Så dagens brödråd är att fortsätta med bröd som brödföda och baskost. Det finns numera bröd i alla smak-, fiber- och mjölvarianter. Det finns dessutom många spännande och näringsrika bröd från skilda kontinenter och kulturer. Ett tips kan vara att inte äta för fiberrikt bröd precis före ett löppass. Det kan ge oönskad effekt med en snabb tarmsköljning. Annars är fibrer lika viktiga som bränsle för oss som de är viktiga som för att muskeln skall kunna vara en muskel. Rätt bröd, vid rätt tillfälle är helt rätt som rätt.
Snö och kyla betyder strålande tider för en del branscher. Framförallt är det elbolagen som täljer guld med att den ökade konsumtionen. Dessutom är alla inom snösvängen lyckligt lottade idag. Andra som går mot strålande tider är alla flygresenärer. Den snabba spridningen av nakenscanning av flygresenärer förväntas även ge en tillväxt till en röntgande branschen. Dessutom en ökad cancerrisk med den strålning som man får när man röntgas. Detta kan då kanske skapa en ökad sysselsättning inom vårdsektorn på sikt.
En trend kan spåras redan tidigt på detta decennium. Lycka är stekhett. Ett otal nya böcker med lyckotips har författats av både färska och nya författare. Musik och film hänger på denna våg och producerar med lycka som både titel, medel och mål. Brunnsborrare och malmförädlingsoperatörer anses statistiskt sett vara mest pålitligt att hålla i handen. Enligt statistiska centralbyrån Du och jobbet så är det enbart 0,6 procent av dessa yrkesutövare som skiljer sig. Listan toppas av renhållningsarbetare varav hela 7 procent skiljer sig varje år. ”En kvinna som har framtiden för sig undviker en man med förflutet.” Evan Esar citat var om jag förstått den mediala rapporteringen rätt ingenting som Elin brydde sig om när hon fångade Tiger Woods i sitt garn.
Det har alltid funnits människor sedan överskådlig tid tillbaka som har haft en viss förmåga att skåda in i framtiden och göra någon slags profetia. Det har även alltid funnits människor som har haft en alltför stor uppskattning av den egna förmågan och motsvarande nedvärdering av andras egenskaper. Högmod är inget sympatiskt karaktärsdrag, varken nu eller på Salomos tid då Ordspråksboken tillkom. Den beskrivs faktiskt som den värsta av alla dödssynderna. I Ordspråksboken 11:2 kan vi till exempel finna dessa visdomsord. ”Övermod har skam i släptåg, vishet finns hos de saktmodiga.” Innebörden i denna text påminner en del om Arne Ankas alltid aktuella och vassa kommentar. ”Att prata innan man tänkt är som att torka sig i röven innan man skitit.”
”Och reklamen drar fram över världen som en stor allomfattande snigel och lämnar efter sig ett regnbågsskimrande, kallt segt slem.” Citatet av Göran Sonnevi finns i årsboken Nordisk litteratur 2006. Han berättar för Eva Ström om hur han inledde sin studentuppsats. Man kan lugnt påstå att han hade en föraning om vad som skulle ske längre fram i tiden. Helt klart har reklamen lyckats. Idag konsumerar vi inte enbart. Vi överkonsumerar. Hela samhället är ett enda stort snabbköp där kunderna kan välja mellan en uppsjö av likartade varor.
Veckans slutord får bli ett klassiskt poem från en riktig ordkonstnär. Alf Henriksson var en mästare i att hantera ordet. En hyllning till hantverk och fingertoppskänsla!
”Ty dagen får mening och livet smak,
när det sakta mot aftonen vänder,
för den som har makten att göra en sak,
med egna utlärda händer.”
P.P