……. vet du vem det är som har det i årets Syrianska egentligen? Den här krönikan tänkte jag på bästa Henrik Rydströmmanér skriva om läget i laget. Och laget – det är förstås staden Västerås enda stora hopp om att få se läcker fotboll i en annan dimension än det aktuella dagsläget. Men först skickar förstås Syrianska alla pizzor man orkar bära till VIK Fotboll som med en heroisk insats besegrade Skiljebo. Eftersom Syrianskas egna spelare spelade som kokta ägg, med mycket tunt skal, utan ett enda rätt i sin match mot Söderhamn så blev VIK:s triumf Syrianskas viktigaste seger denna säsong. Nu är dörren insparkad och det gäller bara att inte snava på mattkanten för att få möjlighet till att spela om plats 31 till 48 i det svenska seriesystemets rankning. Nu återstår det bara att tacka för senast och besegra VIK. Hemmaplan, ökad träningsintensitet, motivation och inställning, och kanske att man troligen är ett bättre lag är faktorer som kommer att avgöra. Dessutom har jag en känsla av att Skiljebo bara tar fyra poäng på de sista matcherna! Sedan är det bara att blicka framåt. Jag tror att om Syrianska kommer upp en serie så är laget mycket attraktivt som alternativ för en del spelare som vill avsluta sin karriär med att få ha roligt på planen och med en hängiven och glad publik i ryggen. Jag tänker på spelare som Andreas Engblom i Skiljebo, Martin Andersson, Joonas Botold och Johan Svensson som nu spelar i lokaltidningens uppskrivna lag. Att byta ut de vårgröna tröjorna mot de friska höstfärgerna i rött och gult kan skänka en känsla av att vara som en pojke igen! Dessa tillsammans med ytterligare några Skiljeboare är nog de enda som jag kan se är kapabla att platsa i en förstauppställning direkt. Sedan finns det alltid plats för vänsterfotade och andra med speciella egenskaper. Men detta är enbart hypoteser och lösa funderingar från min sida. Eller som andra kanske skulle kalla det - tomma tankar som lättar ankar! Det var för övrigt en riktigt intressant fotbollshelg i Västerås. Det var förmodligen första gången som BK 30 damlag lockade mera publik på sin hemmamatch än det högst rankade herrlaget i seriesystemet. 501 åskådare rapporterades från Ringvallen när derbyt mot Gideonsberg slutade mållöst. På herravdelningen i division 1 lockade Boden blott 500 tappra till Swedbank Arena enligt lokaltidningens utsände. Nalle Puh är dagens tema bland citat och vad passar då bättre än detta angående produkten fotboll i nuvarande förpackning. ”Om du planterar ett ekollon kommer det att växa upp till en ek. Men om du planterar en honungskaka är det därmed inte sagt att den kommer att växa upp till en bikupa.”

 

Hur var det nu med blicken för det som inte man kan se om man inte är synsk? Vad är det som gör det här invandrarlaget från stadsdelen Vallby hetare än de etablerade lagen som funnits en betydligt längre tidsperiod i seriesystemen? Vad är som gör att många av våra lokala profiler med stor förtjusning och entusiasm har tränat laget under årens lopp? De mest anrika lagen i staden är idag trötta hundraåringar som sjunger på refrängen medan Syrianska fortfarande befinner sig i förskolenivå. Syrianska fortsätter att leka och klättra uppåt som vårystra fjolårskalvar. Föreningens ryggrad är kansliet och den ”hjulbente” Melek Dag! Han är inte vilken dag som helst. Redan i tidig koltålder var han klart överlägsen sina klasskamrater i att vara en positiv fotbollsnörd. Och detta har sedan förädlats till ett synnerligen varmt engagemang för bollsporten. Gräsrötterna i övrigt är styrkan i organisationen, bröderna Akpinar påminner om forna tiders svenska idrottsledare. Sådana som Stig Svensson, som byggde Öster och Stig Nilsson som byggde upp ett Halmstad BK. Alltså ledare som är ett med sin förening i ur och skur. Engagemanget har inte förändrats trots att underlaget på hemmaarenan har blivit konstgräs. Apropå tålamod så finns det ingen bättre vägvisare än Nalle Puh. ”Åar vet att det inte är någon brådska. Tids nog kommer vi fram.”

Originalen finns runt det konstgjorda och lever i symbios med spelarna och laget. Fehmi Sezgir är inte bara han som slår konstgräs till en lämplig höjd. Han håller liv i sina ankor, med både varma och rena kläder samt kaffe och äggmackor! Mina ankor är hans favorituttryck. Att vara hetast på och bredvid planen i både med- och motgång är en personlig egenskap. Med många bollar i luften är Nalle Puh alltid en klok vägvisare. ”Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.”

 

Eldfängd glädje på läktarna är en ovanlig företeelse i det här landskapet. Men det förekommer här på Wenströmska IP. Det är givetvis en fantastisk styrka för klubben att ha hängivna supporters som inte kräver bekämpningsmedel för att hållas i schack. Det är ju förfärlig situation att betrakta hur vissa föreningar har fått en sådan ohyra i sina supportergrupper. Och det förefaller lika svårt att åtgärda som att få bort löss. En fundering från min sida är varför många av dessa unga män med aggression och fientlighet som livsintresse inte har så många hår på huvudet. Kan det kanske rent av hänga ihop med att lusen trivs i rent hår, så gossarna försöker med ett desperat reningsbad skala sitt hår för att bli av med sina destruktiva tankar som kanske orsakas av löss. Givetvis är det en klar hälsofara i bland annat huvudstadens storklubbar med dessa enögda gruppers beteende. Att kasta sten mot fönster och spotta på ledare i spelare i IFK Göteborg när de anlände till Stockholm med tåg är en sådan där handling som säger självt, det är hur dumt som helst. Håkan Mild hade stor respekt som spelare och vinner säkert lika stor respekt i sin ledarroll. Hans kommentar om spottloskorna i Stockholm är bra, hur rimlig som helst. ”Ja, det var hotfullt. Åtminstone försökte de vara tuffa, som de brukar vara i gäng. Jag tycker mest synd om dem, patetiska människor. De måste haft en taskig barndom utan vettiga föräldraförebilder.” Information är medlet som biter bäst på lössen! Jag tror att samma medel är det mest effektiva mot dessa destruktiva krafter som gömmer sig i ett publikhav på läktarna.

 

Sverige har gjort stora nedskärningar i sitt försvar. Omedvetet har Syrianska hakat på i nationens intresse. Försvaret har minskat i höst och övergått till anfall istället. Ett examensarbete vid GIH i Stockholm ger oss svaret på vilken typ av målchanser som oftast leder till mål. Och det är inte oväntat – försvarsmisstag, följt av individuell prestation och fasta situationer. Här har vi överkapacitet! Salle är mästerlig med sin individuella skicklighet. Mete är inte helt oäven han heller. Fasta situationer är bra men har gett en blygsam utdelning denna säsong. Mete är förresten inte bara att fritidsfiska med agn och få bottennapp. Hos Syrianska har Mattias Mete nått en topposition som striker. Pojken som lånats in under hösten från Södertälje har nått sitt livs peak i Syrianska IF:s tröja. Ett mål betyder mycket för målgöraren, laget och anhängarna. Seriens skyttekung har en stor släkt som har fått jubla ofta! Han har ingen speciell spetskompetens som Mete och är inte sådär äckligt bra på något men hal som attan! Just det, Menhal Muqdisi är inte bäst på något men har en näsa som är riktad rakt på mål! ”Att måla är konsten att påverka själen genom ögonens förmedling. Om målaren bara når ögonen har han inte tillryggalagt mer än halva vägen.” Denis Diderot är mannen bakom detta citat som varje stor målgörare borde ha under huvudkudden, så att det blir en direkt koppling till spegelneuronerna på ett omedvetet plan så kan man bara gå ut på en annan plan och måla.

 

Ett dagligt mål är målet för många hjälporganisationer i världen. Ett mål är huvudmålet för en målgörare. Kommer Menhal att lyckas med detta mål så kommer han att bli ihågkommen i en evighet med ett eget mål. Givetvis kommer någon på att uppkalla en kebabburgare efter honom, typ en MucQdisi som skall uttalas som typ McQvick. Kanske kan denna rätt på sikt (även siktat mjöl) bli något för uppskattande samlare precis som föregångaren Big Mac? Amerikanen Don Gorske, 54 år, som på 36 års ätande har klämt i sig 23 000 Big Mac förtydligar sitt agerande med att han gillar Big Mac. Det är ingen hemlighet att Menhal är Västerås Zlatan! Förebilden har dock en storlek större växellåda, motor och näsa samt aktionspotential i sitt register. Han har dessutom en medfödd begåvning i retorik. Ett ämne som nu finns på många högskolor. Zlatans senaste kommentar till media är elegant. ”I EM gjorde jag två mål, med ett knä, säger Zlatan” - som också utvecklar resonemanget om varför Sverige inte är ett bättre landslag. ”Vi svenskar är, ungefär, nio miljoner. Och det finns inga mirakel i den här världen.” Vad världen inte vet om är att Menhal bara har haft en fot och ljumske i toppskick under vårsäsongen! I sin position som en omskuren kung på en egen planhalva får en toppforward tänka som Nalle Puh. ”Underskatta inte värdet av att göra Ingenting, av att bara ströva omkring alldeles ensam, lyssna på allt som man inte kan höra och bara ha det bra.”

 

Duracellbatteriet är en fantastisk uppfinning! Utan lagets dynamo och motsvarighet till duracellen, Lucian Damianovici skulle inte laget kommit så långt! Luci har gjort sin bästa säsong och haft god hjälp av ungdomarna vid sin sida! I backlinjen har flera överträffat sig själva under året! Hasan, Sami och Aslan har satt personliga rekord. Till och med Oziris Kadiz har gjort några häpnadsväckande goda insatser som kan få honom att drömma om ytterligare en säsong i vinter, inte Inter! Att Keita fattar det mesta med händerna har man förstått länge, men nu har han även visat framfötterna. Det är ju som bekant ett klassiskt mantra från tränare som vill se just framfötter? Efter denna så är det på sin plats att säga något om ledningen. ”Om du tror att du kan så kan du, om du inte tror att du kan så kan du aldrig.” Så skulle jag vilja sammanfatta Jonny Rödlunds signaler till pojkarna. Han har kunnat gå omkring och mysa och tävla med sig själv om att vara mest nervös! Tigern är precis så viktig i sammanhanget som han är i Nalle Puhs böcker, för att det skall bli böcker. Ett typiskt citat från Nalle Puh får markera hur viktig Tigern är som trygghet för en del av gossarna.  När du klättrar upp i ett träd på Tigers rygg, se då till att du vet om en Tiger kan komma ner innan ni kommit upp.” Eric Acar, är den tredje i trojkan och han har allt – när det gäller självförtroende. Han har även visat en fysisk kraft som har varit poänggivande. Det var många som ansåg att oddsen var så låga att det inte ens skulle pengarna tillbaka på att den här ledarkonstellationen skulle misslyckas redan under försäsongen. För belackarna på lokaltidningen och andra ombonade ställen är det väl bara att konstatera att man ånyo har skitit i det blå skåpet! Ja, det fanns även de bland de egna supportrarna som var skeptiska. Men dock inte den heligt helige och evigt positivt analyserande Johannes som är enligt min bedömning är supportrarnas supporter.  En riktig fixstjärna bland fans som kan hålla flaggan högt, både när vi är helt borta och hemma. Jag tror att han även i bästa Ralf Edströmsanda skulle kunna var kapabel att fixa till trädgården hos både tränare och spelare om så anmodas.

 

”Spelarna är verktygen, men det är ingen idé att försöka såga med en tandlös såg, då kan man inte bygga något.” Citatet är av Perra Johnsson, elitserietränare i världens bästa hockeylag. Jag tror att detta citat är mycket nära Jonny Rödlunds funderingar när han varvat sitt hus- och lagbygge. ”En hel är mer än tio tiondelar” är ett norskt talesätt men det också är en bra definition på ett lag som fungerar. Det här kittet som håller ihop individerna, lagdelarna och kollektivet är abstrakt men finns där som ett ogreppbart kitt. Det är vi – alla tillsammans som står för detta. Inte bara spelartruppen, som förresten är relativt lokalt ammad i diverse småklubbar. Fem är egna produkter i Syrianska IF. Fyra är fostrade i Hallstahammar SK och en i Surahammar FK. Köpings SK, IFK Västerås, Irsta IF, Syrianska FC, Forwards BK, Nyköping FC, C.F.R Timisoara, (Rumänien)  och Leotar FC (Bosnien) har också fått med varsin planta i årets segerrika trupp. Jakten på en slät yta är givetvis vad ett vaxkabinett till grabbar pysslar med när de inte tränar. Målet är förstås att bli populär och uppmärksammad. Havstulpaner älskar båtskrov. Släta fina ytor som det är så ont om i havet. Båtägarna blir mindre glada, eftersom en skrovlig båt drar mer bränsle. Jag antar att våra släta gossar har tänkt i samma banor. Tom tank eller tomma tankar om hårstrån på benen stoppar upp farten i attackerna från en kortlinje till en annan kortlinje! ”I år är jag stjärna, men vad kommer jag att vara nästa år – ett svart hål?” Woody Allen får avsluta med detta citat. Temat är populärt, ett hål i väggen är redan idag ett lika bekant tema som två hål i väggen. Men just nu är det vinnarhål som är aktuellt!

 

P.P