Att ligga i startgropen……

 

…ger ingen flygande start på höstsäsongen. På tårna kommer vi inte heller längre framåt i ledet. Nej, nu gäller det att vara på framfötterna. Ryssamerikanen Romanoff är en spännande forskare och tränare som har en teori om skador i samband med löpning. Han anser att alla skador uppstår när vi springer på tå eller häl. Lyft fram framfoten - är mottot, eller lösningen för att undvika problem. Eller rättare sagt mellanfoten, området som slutar där tårna tar vid under foten. Start och stopp skall ske inom denna region under fotsulan innan man byter fot. Romanoffs forskning som ännu inte är vetenskapligt prövad har visat sig vara ett steg i rätt riktning. Detta är ett gigantiskt kliv jämfört med vad svensk fotboll och i synnerhet stockholmslagen visar upp för skadestatistik den här säsongen. Enligt kända forskningsstudier så är det statistiskt belagt att om man räknar in frånvarodagarna i träning och match så innebär det att två till tre spelare är borta hela säsongen från tävling och träning. En personlig teori från min sida är att det är en övertro till fystränare och naprapater som ser till att skadelistan ibland är längre än laguppställningen. Vi har idag ett överflöd av pseudoexperter och en för stor tilltro till dessa figurer. Forskningen från många länder på jordklotet visar att det tar en viss tid med vävnaders läkning. Varje biologisk struktur följer sitt schema. Men här kan vi hjälpa till åtskilligt om vi kan adaptera en rätt doserad vävnadsträning redan i ett tidigt skede. Och det viktigaste i detta för att nå resultat är en riktad träning med funktionell inriktning som efterliknar det rörelsemönster som skall presteras i tävling senare. Vävnadstolerans är ett nyckelord. Jag deltog nyligen i världskongress om sportskador i Norge. Helt klart är denna teori en trend som går som en våg jorden runt bland specialister - att rätt doserad träning är receptet.

 

Sommar är för många en semestertid med en stiltje i aktivitet. Givetvis händer det ändå saker bakom kulisserna. Och olika tävlingar i diverse sportgrenar pågår konstant. Men för att upptäcka detta så måste man kanske lyfta blicken utanför den egna skärmmössan för att se detta. Det går inte alltid lätt att få ihop artiklar. Då går det tomgång i bloggandet. Man kan väl lugnt säga att det lokala fotbollsbloggandet går på halvfart. Det händer inte värst mycket och jag har haft en rejäl bloggsvacka. Det har inte varit kul de sista dagarna - men nu lovar jag att det ska bli bättring.” Citatet är hämtat från en ung man som agerar med en ungdomlig entusiasm som bloggare på lokaltidningen VLT. Produkten betraktar sina funderingar som en lokal fotbollsblogg, men enligt min uppfattning är det inte annat än en förlängd arm till EN fotbollsförenings (i länet) hemsida och egna trivselaktiviteter. Laget som fyller ynglingens liv och tillvaro har haft träningsledigt under den tunga period i vederbörandes liv när svackan inträffar. Han kan inte sitta på läktaren och följa de gudomliga smekningarna på bollen samt en och annan snedspark och andra viktiga händelser. Då blir det förstås tomgång. Att övriga lag i länet är i full aktivitet och förbereder sig för höstsäsongen är givetvis inte alls lika kittlande. Att det kommit en ny intressant handbollstränare från ett annat land (Ungern) och skall leda grabbarna i IVH, som trots allt är högre rankade i nationella seriesystemet än både fotbolls- och hockeylagen i länet är ingenting som kan höja ögonbrynen på sportredaktionen på en lokaltidning i forna idrottsstaden Västerås. Att friidrott är sporten som tagit de flesta medaljer, erövrat stora framgångar och ära till idrottsnationen Sverige har mästerskapstävlingar här, det har inte heller framkallat några aha-tankar under skärmmössan. Staden Västerås är numera känd som Mälarstaden. Det går alltså inte åt skogen med hela bygden utan enbart med fotbollen. U är länsbokstaven. Formen av ett i U-formation är rätt men vi har inte lag eller spelare som kan spela den här moderna taktiken som ersatt de andra sifferkombinationerna. De som alltid skulle sluta med tio. Alla lag som dominerar i toppfotboll idag har spelar som passar in i denna taktik som har formen av ett U.

 

Den tysta kunskapen är en vetenskap som aldrig kommer att få ett tillräckligt stort erkännande. Men att den fungerar är oomkullrunkeligt. Vi ser det varje dag inom fotbollen på träning och match. Det är det enkla som gäller – det är mottot som lyder. Det jag inte har i huvudet som ett medfött chips eller inlärt tidigt i min karriär, det kan jag lära mig av andra i min omgivning. En stor del av all fotbollsutbildning sker på detta sätt. Titta, leka och lära. Krångligare är det inte. Men det svåra är som alltid att se stora i det lilla och göra det enkla som är det svåraste som finns att utföra. Att goda vanor sprider sig i en kultur kunde jag glatt konstatera i samband med vandring i Österrike under sommarledigheten. Salzburg var huvudort för den svenska kolonin av fans som häckade i alperna för att skörda guld på klassiskt storsvenskt manér. Guldet blev som bekant inte ens till sand. Salzburg är även en gammal, förnämlig stad som anor sedan lång tid tillbaka. Man kan tydligt konstatera att det endast var en folkspillra av fansen från tvillingklubbarna i huvudstaden och andra med lika stor förstörelselusta som hade giltigt pass för att förflytta sig till Österrike. Förmodligen hade en eller annan från mälarstaden med enbart ögon för grönt kommit med supportertåget. Vid strövtåg kors och tvärs i Salzburg så fann jag nämligen det näst mest av de vanligaste klotter som jag möter i min bostadsort, Västerås. (Varje markering för löpriktningen för respektive springspår i Rocklundaterrängen har nämligen fått en bokstavskombination påskriven). Det är initialerna till Karl Ulrik Karlsson som pryder vår stad. Men denna kombination är enbart god tvåa, på plank, träd och fönster finns det ett ännu vanligare klotter. Det är en även det en bokstavskombination med tre bokstäver – Viktor Sture Kalle.

 

Ingen rök utan eld säger man allt som oftast. Som glöd blir aska är ett annat bekant begrepp inom idrotten. Fansen som många gånger är härliga i medgång vänder lätt kappan efter vinden. Och precis som med en skogsbrand så är det svårt att släcka denna gränslösa törst på framgång för favoritlaget. Nu är det inte så många lag i Sverige som har riktigt genuina supporters, många är medgångshejare. Det finns en otrolig glöd och hängiven inställning hos fansen i Syrianska IF, kanske mest i motgång. Men nu har det visat sig att våra spelare i Syrianska är medgångslirare, och det är mindre bra. Vi har spelare som inte landat efter framgångarna under våren, tappat ödmjukhet och blivit övermodiga. Två matcher i rad har laget rasat ihop totalt när det hamnat i underläge. Ett mot sju mot ett lag (Sandviken) som egentligen inte är bättre men tillåts bli bättre i kamperna. Och vips så är den trygga serieledningen bortblåst. Det tråkigaste med förlusterna är faktiskt att alla som bara väntat och hoppats på detta får så glada miner att blir svårt att få ihop tandraderna igen efter det stora leendet som några onödiga förluster vållat. Nu har vi i alla fall mina fyra väntade lag i toppen. Skiljebo med seriens bästa trupp. Frei som har seriens mest rutinerade tränare. Syrianska som har seriens mest talangfulla spelare, och till sist Sandviken med en vilja av stål. Allt kommer att avgöras i sista omgången. Ett förmodligen obesegrat Skiljebo reser då till Sandviken. Vinnaren vinner serien, vid oavgjort så tror jag att Syrianska tar klivet upp. Västeråspubliken är att gratulera till en spännande fotbollshöst med två lag som kommer att fightas in till målsnöret.

 

Eftersom silly season har blivit en slags året runt händelse för våra lag i alla serienivåer numera så är det mycket ovanligt att samma lag avslutar en serie som det lag som påbörjat serien. Nu har lokaltidningens (VLT) lag gjort investeringar i några toppforwards till för att sätta allt på ett kort. Tongångarna som ringer hos mig efter dessa värvningar är typ, att det är nu eller aldrig. Om inte laget lyckas komma upp till superettan så är man inte längre etta i stan. Skiljebo har ju redan passerat laget med ekonomiska muskler om man enbart skall lita på statistik från fotbollförbundet. Sportsligt så kommer vinnaren av årets tvåa, förutsatt att det blir ett av våra lag att passera VSK om inte laget går upp en division. Dagens styrelse är insiktsfull och handlingskraftig och inser detta. Enligt min bedömning är Liston större än hela truppen. Givetvis kommer flera lag att försöka värva föreningens ”hjärta” Liston! Utan honom stannar hjulen. Och han kan behöva en ny utmaning. Nu sitter jag bara och väntar på några helt förutsägbara rubriker. Liston tillbaka och styr upp spelet är en naturlig händelse. Han är den ende som kan matcha Bärlin till den nivå som förväntas av gossen. Viktor Holm och handfull övriga spelare som hamnar i ”frysen” kommer säkert att hyras ut till VIK, Franke eller GIF. Närmaste månaden kommer att bli turbulent i alla föreningar. Jaga poäng och minska utgifter och öka intäkter blir ett mantra. Det skapar mera rörelse vid sidan om planen än på fotbollsgräset. Och som en mycket väntad händelse i detta scenario så tar VLT:s fotbollsblogg tillfället att komma ut. Vilket innebär att den flyttar permanent in på VSK:s hemsida för att markera sitt oberoende av alla andra lag etc.

 

Luftens händer, vindarna kan gripa tag i allt. Så låt oss se med tillförsikt fram mot nästa match. Generöst så hoppas jag att alla vinner, eller åtminstone stämmer upp i sann olympisk anda att det är viktigare att delta än att vinna. Fast givetvis vill jag alltid vinna, oavsett det är fotboll, tejpning av vrist, vippa eller VM i kast med mobiltelefon. Så nu vill jag att våra småstjärnor landar i nuet och spottar i nävarna mot ettan. Och då menar jag inte snus. Det är oerhört viktigt att visa respekt och ödmjukhet för publik, sponsorer, motståndare, medspelare, funktionärer, bollkallar, domare och sig själv. Kanske kan det här arabiska ordspråket bli ett riktmärke. ”Fäll inte träd som skänker dig skugga.

 

P.P